Selülit, deri altında bulunan yağ hücre gruplarının anormal birikmesi ve bunun sonucunda bazı alanlarda kan dolaşımının bozulması ile oluşur. Bu sorunun arttığı alanlarda zamanla yağ, hücre grupları arasında topaklanarak deride çöküntü ve portakal kabuğu görünümünü andıran bir yapıya dönüşür. Kadınların neredeyse %80’inin yaşadığı bir problem olan selülitin, genetik, hormonal ya da hareketsiz yaşam gibi pek çok farklı nedeni vardır. Şişmanlama ile hiçbir alakası yoktur, zayıf kişilerde de görülebilir. Daha çok kalça, karın, baldır, üst bacak bölgelerinde görülen selüliti yok etmek için bazen doğal yöntemler ve yaşam stilini değiştirmek yeterli olabilir. Ancak bazı vakalarda ve selülitin nodüle dönüştüğü durumlarda tıbbi tedavi gerekebilir. Bunun dışında evlerinizde selülit kürleri hazırlayarak selülitten kurtulabilirsiniz.
Selülit Neden Olur:
Selülitin asıl nedeni cildin alt katmanındaki yağ birikimi olmakla birlikte bu yağ birikiminin miktarı yani selülitin derecesi genellikle genetik faktörlerle, vücut yağ yüzdesi ve yaşla ilişkilidir. Cilt kalınlığı da ciddi anlamda selülit görünümünü etkiler.
Kadınlardaki yağ dağılımının erkeklere nazaran daha belirgin olması ve östrojen hormonu kadınlarda selülit oluşumunun erkeklerden daha fazla olmasının asıl nedenidir. Yaş ilerlemesine bağlı olarak cildin incelmesi ve elastikiyetini kaybetmesi sonrasında deri altındaki kıvrımlı bağ dokuları da açığa çıkar.
- Genetik faktörler
- Düzensiz ve dengesiz beslenme alışkanlığı
- Sağlıksız bir yaşam tarzı sürmek
- Sık sık kilo alıp vermek
- Hamilelik
- Kadınlarda östrojen hormonunun gereğinden fazla salgılanması
- Yaşın ilerlemesine bağlı olarak cildin esnekliğini kaybetmesi
- Kullanılan birtakım ilaçlar
- Aşırı kilolar
- Hareketsiz bir yaşam sürme
- Vücuttaki birikmiş toksinler
Selülit Çeşitleri :
1. Tip selülit :
Selülitin başlangıç evresinde görülen 1.tip selülit, genellikle kilo problemi olan kadınlarda görülür. Bu durumda elle selülitli bölge sıkıştırıldığında ciltte yumrular ortaya çıkar. Selülit, yumuşak ve kaygan bir görünümdedir. Başlangıç evresinde olduğu için bu selülitin tedavisi diğerlerine nazaran daha kolaydır ve diyetle bile sonuç almak mümkündür.
2. Tip selülit :
Varislerle birlikte seyreden 2. Tip selülit, stres ve hormonal dengesizliklerin tetiklediği ve kadınlarda yoğun olarak görülen bir selülit çeşididir. Selülitin bu türünde bacaklardaki kılcal damarlar belirgin bir şekilde görülür. Düzenli ve dengeli beslenme, yürüyüş, bisiklet gibi sporlar ya da mezoterapi yardımıyla 2. tip selülitler tedavi edilebilir.
3. Tip selülit :
Erken dönemdeki yumuşak dokunun ilerleyen süreçte nodülleşmesi ve daha sert bir hal alması şeklinde ortaya çıkan 3.tip selülit, fazla kilolu olmayan, hareketli kadınlarda bile görülebilir. 3. tip selülitin tedavisinde ise daha çok özel kremli masajlar ve özel mezoterapi seansları tercih edilir. Bu tip selülite sahip kadınların mutlaka derilerini ve kaslarını güçlendirecek egzersiz hareketleri yapmaları gerekir.