Majör Depresyon, beynin işlevlerinde bozulma ve düzensizliklerin yansıması olarak duygu, düşünce, davranış ve bedensel işlevlerde bozulmanın ortaya çıktığı belirtiler kümesidir. Her hastada tüm belirtiler bir arada olmayabilir. Majör depresyon, ABD nüfusunun 18 yaşı geçmiş bireyleri arasında %6.7 oranında görülüyor. Genel olarak yetişkinlerin %20 ila %25’i yaşamlarının bir döneminde majör depresyon geçirebilir.
Majör Depresyonun Nedenleri
• Sevilen birinin ölümü, boşanma veya ayrılma
• Tükenmişlik duygusu ve sosyal izolasyon
• Taşınma, mezun olma, iş değişimi ve emeklilik gibi büyük yaşam değişiklikleri
• İlişkilerde kişisel çatışmalar
• Fiziksel, cinsel ve duygusal istismar
Majör Depresyonun Tedavisi
Majör depresif bozukluk tedavilerinde genellikle ilaçlar, psikoterapi veya her ikisi de uygulanabilir. Hastanın durumuna göre yatırılarak veya ayaktan takipleri yapılarak tedavisi düzenlenebilir. Psikyatristler ilaçların olumlu etkilerinin genellikle 2.haftadan sonra görülmeye başlanacağını söylemekteler. Hastanın tedaviden fayda görüp görmediğine karar verebilmek için bu ilacın uygun dozlama ile 6-8 hafta kullanılmış olması gerekir. Hastalık belirtilerinin azaldığı dönemden itibaren, yaklaşık olarak 6-9 ay daha ilaç tedavisine devam edilmelidir. Sonrasında doktor kontrolünde ve doz azaltarak tedavi sonlandırılmalıdır.
Psikoterapi süresince hastanın duygularını daha fazla anlatması desteklenecektir. Birçok bireyin üzüntü, öfke, sevgi gibi güçlü duygularının farkına varamayacak kadar kendini kısıtlaması depresyon gelişiminde önemli bir faktördür. Hastanın başkalarına yönelik duygulanımını ortaya çıkarmak depresyon tedavisinde ilk adımlardandır. Hasta değiştiremeyeceği konularla ilgili acı veren duygulanımları fark edecek ve bunları kabullendikçe kişiler arası ilişkilerinde istediği değişiklikleri daha kolay yapacak, ilişkilerinde yeni ve olumlu duygulanımlar yaşayacaktır. Böylelikle depresyon çözülecektir.