Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 16 Aralık 1977 yılında 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasına karar verdi. Türkiye’de ise 1921 yılından beri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı!!
ABD’nin New York şehrinde 8 Mart 1857 yılında 40.000 dokuma işçi grev başlatmıştır. İstedikleri sadece daha iyi çalışma koşullarıydı. Polisler işçilere saldırmış ve işçiler fabrikaya kilitlenmişti. O sırada fabrikada bir yangın çıktı kaçmayı başaran işçiler canını kurtarırken 120 kadın işçi fabrikanın önünde kurulan barikatlardan dolayı kaçamayarak can vermiştir.
Danimarka’nın Kopenhag kentine 26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Alman önderlerden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 yılında tekstil fabrikasında ölen kadın işçilerden dolayı 8 Mart gününün Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını önerdi ve öneri oy birliğiyle kabul edildi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk başlarda belli bir tarihte anılmıyordu. Genellikle İlkbahar mevsiminde anılıyordu. 1921 yılında 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında Vladimir Lenin’in önerisiyle 8 Mart Günü Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak belirlendi. Birleşmiş Milletler 16 Aralık 1977 yılında 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etmiştir.
BM’lerin İnternet sayfasında bu anma törenlerinin New York’ta ölen kadın işçiler anısına yapıldığı yazılmamıştır.
Türkiye’de Kadınlar Günü Ne Zaman Kutlanmaya Başlandı?
Türkiye’de 1921 yılında ilk kez 8 Mart günü Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı. 12 Eylül Darbesinden sonra cunta yönetimi herhangi bir kutlama yapılmasına izin vermedi. Fakat 1984 yılından itibaren 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya devam etmiştir.