Kadın için hem çalışıp hem çocuğuyla vakit geçirmek oldukça yorucu olabiliyor ama hiçbir kadın çocuğunu ihmal etmek istemez işte çoçuğunuzu ihmal etmemeniz için yollar.Günümüz sosyal yaşam şartlarının bir getirisi olarak kadınlar da artık ekonomik hayatın içinde aktif haldeler. Anne ve babalar eski yıllara göre artık eşit şekilde evin sorumluluğunu paylaşmaktalar. Bu sorumlulukların içine giren en önemli konulardan biri de çocuğun bakımı şüphesiz. Peki modern dünyaya hızla uyum sağlayarak çalışma hayatına katılım sağlarken çocuğunuzu ihmal etmenin önüne geçebilir misiniz? Ebeveynler çocuğun bakımı konusunda görev dağılımını nasıl yapmalılar?
Yazının başında da belirttiğimiz gibi vurgulanması gereken kavram “görev dağılımı.” Eşinizle paylaşmanız gereken bazı işlerin olduğunu unutarak yapılması gereken her işe koşarak kendinizden “Super woman” yaratmaya kalkmayın. Bu çocuğunuzun da psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Çalışma hayatı içerisinde yorulan bedeniniz için mola vermezseniz zamanla güçsüz ve bitkin düşebilir hatta hasta olabilirsiniz. Çocuğunuzun sizin sağlıklı halinize ihtiyacı vardır. Bu açıdan siz çocuğunuzla meşgul olurken evin yemeği, temizliği ya da herhangi bir işiyle eşiniz ilgilenmelidir. Ya da duruma göre görevlerin değişimi de olabilir. Eşinizin bu tür alışkanlıklar kazanması ve evde bu düzeni oturtmaya çalışmak en önemli adımdır.
Çocuğunuz size aşırı düşkün olabilir ve işe gitmenizi istemeyebilir. Özellikle de 3 ile 5 yaş dönemindeki çocukların annelerine olan bağları çok daha fazladır. Onun bu konudaki inatçı hareketlerini anlayışla ve sabırla karşılayın. Çocuğunuzu karşınıza alıp büyük bir insanmış gibi konuşun.Ona neden çalışmak zorunda olduğunuzu çocuğunuzun anlayabileceği basit ifadelerle anlatmaya çalışın.İşten geldikten sonra ilk işiniz çocuğunuzla vakit geçirmek, oyun oynamak, onunla iletişime geçmek olsun.
Diğer bir konular ise sizi biraz zorlayacak eylemlerdir. İşten eve geldiğinizde ne kadar yorgun hissederseniz hissedin bunu çocuğunuza yansıtmamaya çalışın. Birlikte özel aktiviteler yapmak için hevesli görünün. Çocuğunuzla birlikte olduğunuz anlardan maksimum verim elde etmeye çalışın. Unutmayın çocuğunuzla geçirdiğiniz zamanın niceliğinden daha çok niteliği önemlidir.Uzmanlar sağlıklı çocuk gelişimi için önemli olan fiziksel birlikteliğin süresinden çok içeriği ve duygusal anlamda doyuruculuğu üzerinde hemfikirdir. Burada hassas dengeyi tutturmak önemlidir. “Zaten gün boyu çocuğumun yanında değildim,onu yalnız bıraktım” diyerek vicdan azabı çekerek istediği her şeye izin vermeyin. Suçluluk duygusu içinde çocuğunuzun sınırlarını alabildiğine genişletmeniz onun kişisel gelişimine zarar verecekti.