Türkiye’nin gururu, dünyanın ilk Türk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’i ölüm yıl dönümünde saygı ile anıyoruz.
Dünya’nın ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen, 22 Mart 1913 tarihinde Bursa’dadünyaya geldi. Genç yaşta ailesini kaybeden Gökçen, Mustafa Kemal Atatürk’e giderek okumak istedğini söyledi. Bu olayın ardından Mustafa Kemal, Sabiha’yı evlatlık edindi ve çeşitli okullarda öğrenim görmesini sağladı. Sabiha Gökçen’e “Gökçen” soyadı, henüz havacılıkla ilgisinin olmadığı 1934 yılında soyadı kanununun çıkmasıyla Atatürk tarafından verildi.
Sabiha Gökçen, 1935 senesinde Türkkuşu’nun açılış töreninde yapılan planör gösterilerinden etkilenerek havacılık sektörüne yöneldi. Mustafa Kemal’in de desteğini alarak Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na girdi. Bu dönemde yedi erkek öğrenciyle birlikte Kırım’a gönderilerek altı aylık yüksek planörcülük eğitimini Koktebel Yüksek Planör Okulu’nda tamamladı. Bunun yanında Eskişehir Havacılık Okulu’nda da Savmi Uçan ve Muhittin Bey’den özel uçuş dersleri aldı. 25 Şubat 1936’da ilk defa motorlu uçak ile uçmaya başladı.
Sabiha Gökçen 1937 senesinde Tunceli’de çıkan isyanı bastırmak için başlatılan Dersim Harekatı’nın hava saldırısı safhasında yer alan ilk kadın savaş pilotuydu. Bu operasyonun sonucunda çok sayıda insan öldürüldü. Gökçen bu konu ile ilgili 1956 senesinde Halit Kıvanç’a verdiği bir röportajda: “Canlı ne görürseniz ateş edin! emrini almıştık. Asilerin gıdası olan keçileri dahi ateşe tutuyorduk” demiştir.
1937 senesinde Fransa’nın, Hatay’ı Suriye’ye devretmeye hazırlandığı yolundaki haberler, başkentte sert tepkiyle karşılandı. Mustafa Kemal’in emriyle üniformasını giyen Sabiha Gökçen, Fransız elçisinin önünde havaya üç el ateş etti ve “Hatay’ın vatana katılması için gerekirse silahlanırız” dedi. Bu olaydan sonra tutuklanarak 1 gün hapis yattı. Gökçen’in bu teşebbüsü sayesinde Atatürk’ün planı tuttu ve düşmana göz dağı verildi.
Sabiha Gökçen, 1938 senesinde uçağıyla beş gün süren bir Balkan turu gerçekleştirdi. Bu seyahati sırasında Atina, Sofya ve Belgrad gibi şehirleri gezdi. 22 Haziran 1938’de İstanbul’a geri döndü.
Sabiha Gökçen, manevi babası Mustafa Kemal’i kaybedince ordudan ayrılarak Türkkuşu Uçuş Okulu’nda başöğretmen olarak çalışmaya başladı. 1955 senesine kadar da bu görevini sürdürdü. 1940 yılında aynı okulda öğretmenlik yapan Üsteğmen Kemal Esiner ile evlendi. Ancak Esiner 3 sene sonra yaşamını yitirdi. Sabiha Gökçen, 22 Mart 2001’de Gülhane Askerî Tıp Akademisi’nde vefat etti.