Sağlık

Hamileyken Kahve İçiyorsanız.. Dikkat!!

Hamileler için oldukça önemli olan bu konu da uzman bilgisine başvuralım.

Hamilelik Döneminde Güvenli Kafein Miktarı :

Kafein, birçok içecekte, gıdada ve atıştırmalıkta bulunan bir bileşen. Kafeinden tamamen uzak durmak çok zor. Neyse ki her gün az miktarda kafein tüketmenin sağlık açısından yarattığı herhangi bir sorun yok. Uzmanlar günde 200 mg civarında kafeinin güvenli olduğunu söylüyorlar. Bu sayı, yaklaşık bir ya da iki 30 ml’lik fincan kahveye eşit.

Hamile Anne Üzerindeki Etkileri :

Hamilelik döneminde vücudu kafeinden tamamen temizlemek uzun sürse de hamile anneler, makul miktarda kafeini gayet iyi bir şekilde tolere edebilirler. Ancak hamilelikten önce kafeinle ilgili hiçbir sıkıntı yaşamayan kadınların kimileri, hamilelikte kafeinden farklı bir şekilde etkilendiklerini fark edebilirler. Bir zamanlar sabahın ilk kahvesine bayılan kadınlar, kahvenin tadına da kokusuna da katlanamayacak hale gelebilirler.

Kafeini hala tolere edebildiğinizi düşünüyorsanız, bir fincandan sıkıntı çıkmaz. Ancak yine de kafeinin bir ilaç olduğunu ve yan etkilere sebep olabileceğini bilmelisiniz.

  • Uyarıcıdır: Uyarıcılar, kalp atış hızını ve kan basıncını yükseltir. Ayık ve enerji dolu olmanızı sağlayabilir; ancak çok fazla kafein, kaygılanmanıza ve titremenize de sebep olabilir.
  • İdrar söktürücüdür: İdrar söktürücüler, suyu vücuttan alır. Daha fazla tuvalete gitmek isteyebilirsiniz. Ancak makul miktarlarda, dehidrasyona sebep olmaz.
  • Bağımlılık yapıcıdır: Vücudunuz, düzenli tüketimle kafeine alışır. Bir anda bırakmanız halinde, baş ağrısı, asabiyet ya da yorgunluk gibi yoksunluk semptomları deneyimleyebilirsiniz.

 

Hamileyken Kahve İçmek Bebeği Nasıl Etkiler?

Kafein, plasentadan geçerek bebeğe ulaşır. Hamilelik sürecinde, bebeğin bedeni gelişim aşamasındadır. Karaciğer, beyin ve sinir sistemi henüz olgunlaşmamıştır ve kafeinle bir yetişkin gibi baş edemez. Uzmanlar fazla kafeinin bebeği nasıl etkilediğini tam olarak bilmiyorlar; ancak bilinen birkaç detay var:

  • Kafein bebeği uyarır; dolayısıyla bir fincan kahveden sonra bebeğinizin daha aktif olduğunu hissedebilirsiniz.
  • Bebeğinizin kalp atış hızını arttırarak düzensiz nabza ve uyku bozukluklarına sebep olabilir.
  • Gelişen bebeğin vücudundaki kafeini temizlemesi de güçtür. Yüksek miktarda kafeinin düzenli kullanımı, ilacın bebeğin bedeninde birikmesine sebep olur. Doğumdan sonra, bebekte asabiyet, titreme ve uyku düzeninde bozukluklar gibi yoksunluk semptomları görülebilir.

Uzmanından Dinleyelim :