Gündönümü yılda iki kez tekrarlanan ve güneşin dünyaya (ekvator çizgisine) en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Gündüzlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığı andır. Peki İlkbahar Gündönümü ne zaman gerçekleşir? İlkbahar Gündönümü nedir?
Dünyamızın hareketiyle ilgili önemli bir gün olan İlkbahar Gündönümünde neler olacaktır? Bir çok insan İlkbahar Gündönümü hakkında detayları merak etmeye başladı. Mart ekinoksu, Dünya’nın mevsim döngüsünün dört ana dönüm noktasından birini işaret ediyor. 21 Mart İlkbahar Ekinoksu’nda güneş ışınları ekvatora dik açı (90 derece) ile gelmektedir. Bu olayla birlikte gece ve gündüz birbirine eşitlenmekte, hem kuzey hem de güney kutbu aynı anda gündoğumu hattına girmektedir.
Böylece gün ışığı, her iki yarımküre arasında eşit olarak paylaşılmaktadır. 21 Mart İlkbahar Ekinoksu ile birlikte Güney Yarım Küre’de geceler gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise gündüzler gecelerden uzun olmaya başlar. Böylece gün ışığı, her iki yarımküre arasında eşit olarak paylaşılmaktadır.
Mart ekinoksu, Dünya’nın mevsim döngüsünün dört ana dönüm noktasından birini işaret ediyor. Bu yıllık değişimleri gözlemliyoruz, çünkü gezegen kendi ekseni üzerinde eğiktir, böylece yılın çoğu için bir yarım küre veya diğeri güneşe daha yakındır ve daha uzun günler yaşar. Ancak bu eğim ekinoksları yok eder, mart ve eylül aylarında kaybolur ve gezegenin her iki yarısı da gündüz ve geceleri eşit miktarda alır. Kuzey Yarımküre için, mart ekinoksları baharın başlangıcını belirtirken, Güney Yarımküre’de sonbaharın resmi başlangıcıdır.