Lohusalık Ne Kadar Sürer?
Lohusalık döneminde kadının organları ve sistemleri doğum öncesi haline dönmeye başlar. Bu dönem kadının hamilelik döneminde yaşadığı fizyolojik değişikliklerinin düzeldiği dönemdir. Kadınların doğum sonrası 6 haftayı içeren bu lohusalık döneminde kendilerine çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu dönemde yaşanan sorunlar çok ciddi boyutlara kadar ilerleyebilmektedir.
Lohusalığı 3 döneme ayırarak inceleyebiliriz. Bu dönemler; çok erken lohusalık, erken lohusalık ve geç lohusalıktır. Çor erken lohusalık doğumdan sonraki 24 saat olarak, erken lohusalık doğumdan sonraki 1 hafta, geç lohusalık da kalan 5 hafta olarak tanımlanmaktadır. Bu dönemde yeni annelerin yalnız bırakılmaması gerekmektedir. Eşin ve ailenin sürekli anneye destek ve moral vererek huzurlu bir ortam yaratmasında fayda vardır.
Lohusalık döneminde nelere dikkat edilmeli?
Daha önce de belirtildiği gibi doğumdan sonraki 6 haftalık sürece lohusalık denilmektedir. Bu dönem içerisinde kadın doğum öncesi haline yavaş yavaş geri dönmektedir. 6 hafta bittikten sonra kadının üreme organları normale dönmektedir. Bu dönemde kadınlar bol bol dinlenmelidir. Dengeli beslenmeye özen göstermeli ve iyileşmek için moralini yüksek tutmalıdır. Lohusalık döneminde cinsel ilişki yaşamak doğru bir şey değildir. Bunun yanında, emziren anneler için adet görme süresi uzayabilir. Emzirmeyen anneler lohusalık dönemi yani doğumdan sonra 6 hafta bittikten sonra adet görmeye başlayabilir. Psikolojik olarak kendini güçsüz hisseden kadınların lohusalık döneminde yüksek morale ihtiyacı olduğu da bilinmelidir. Bu süreçte giydiklerinize de özellikle dikkat etmenizin faydası olacaktır. Sert kumaşlı giyisiler yerine daha yumuşak (soft ) penye kumaşların kullanılması, doğum esnasında atılan dikişleriniz var ise zarar vermesini enaza indirgeyecektir. Lohusa bayanların sıklıkla kullandıkları Lohusa pijama ya da sabahlıklı lohusa pijamaları da aslında bu amaçla üretilerek fiziksel ve Psikolojik olarak bu sürecte sizi yardımcı olacaktır.