Günlük hayatımızda sıkça tükettiğimiz yumurtanın hep yararlarından bahsediyoruz. Peki yumurta hakkında efsaneleşmiş doğru bilinen yanlışları biliyor musunuz? Bazı insanlar yüksek kolesterol için katkıda bulunduklarına inanır ve onu yemekten vazgeçerler. Kimisi de yumurtanın çiğ yenmesi gerektiğine inanır. Ancak inandığımız bu bilgilerin bir çoğu yanlış!
Yumurta Hakkında Doğru Bilinen 6 Yanlış
Kolesterolü Yüksek İnsanlar Yumurta Yememelidir
Kilo Vermek İstiyorsanız Sarısını Yememelisiniz
Bazı insanlar şişmanlamaktan korktukları için yumurtanın sarısını yemekten korkarlar. Amerikan Kalp Birliği, günde 1 adet yumurtanın sağlıklı diyetin bir parçası olacağını iddia ediyor.Yapılan araştırmalar, günde 1 adet yumurta yemenin tükettiğiniz kalori miktarını azalttığını kanıtladı. Ekmek ya da hamur işi tüketmek yerine yumurtayı tercih edebilirsiniz.
Çiğ Yumurta Haşlanmış Yumurtadan Daha Sağlıklıdır
Sadece Beyaz Ve Kahverengi Yumurtalar Var
Kabuğun rengi tavuğun türüne bağlıdır. Leghorn tavukların beyaz yumurtaları ve Rhode Island tavuklarının kahverengi yumurtaları vardır. Bazı ırkların (Araucana, Ameraucana ve diğerleri gibi) mavi ve yeşil yumurtaları bulunur. Renk, pigmente bağlıdır: Protoporfirin kabuğunu kahverengi yapar, biliverdin onu mavi ve yeşil yapar. Tavukların diyeti de önemlidir: Eğer bir tavuk yeterince amino asit almazsa, kabuk donuk olacaktır. Ancak yumurtanın kalitesini etkilemez.
Kahverengi Yumurtalar Beyazlardan Daha Sağlıklıdır
Yumurtaların faydaları diğer faktörlerle farklılık gösterebilir. Örneğin; güneşte çok fazla zaman harcayan bir tavuğun yumurtaları 3-4 kat daha fazla D vitamini içerir. Omega–3 bakımından zengin besinler yiyen tavukların daha fazla omega–3 içeren yumurtaları vardır.
Sarının Rengi Yumurtanın Kalitesini Belirler
İlk bakışta, bu ifade mantıklı görünüyor. Aslında, bir sarının rengi bir tavuğun diyetine bağlıdır: Ne kadar karotenoidler varsa, o yumurtanın sarısı koyu olur. Mısır, yonca, ısırgan otu ve diğer bazı bitkiler sarıları daha parlak hale getirir. Tavuklar kafeslerde daha fazla zaman geçirirse, sarısı tonu, craksanten gibi gıda katkı maddeleri ile değiştirilebilir. Ancak tüm bu fenomenler sadece rengi etkiler (müşteriler genellikle parlak renkleri tercih eder ). Sarısı donuksa, yumurtaların kalitesiz veya çürük olduğu anlamına gelmez.