Ordan BurdanSağlık

Kral Meyvesi Olarak Bilinen “Liçi” Nedir? Faydaları Nelerdir?

Yüksek lif ve C Vitamini kaynağı olan liçi meyvesi kilo vermeye yardımcı oluyor ve metabolizmayı hızlandırıyor. Kral meyvesi olarak bilinen son dönemlerin meşhur meyvesi Liçinin faydaları nelerdir?

Kökeni Çin olan Liçi meyvesinin diğer ismi Kral meyvesidir. Asya’nın güneyinde ve Güney Amerika’da yetişen bu meyve, üzümden daha tatlı ve belirgin bir lezzete sahip. Hindistan, Vietnam, Filipinler, İsrail, ABD’nin Teksas, Florida, Hawaii eyaletleri ve Kalifoniya eyaletinin kıyı kesimleri ve Endonezya’da yetişiyor. Türkiye’de ise sadece Mersin’in ilçelerinde bulunabiliyor. Çin’le özdeşleşmiş bir meyve olan liçi, zamanında halktan vergi olarak da toplanırmış.

Liçi Meyvesi Nedir?

Litchi, lychee, lichee olarak da bilinen Liçi, içinde birçok vitamin ve mineral bulunduruyor. C vitamini bakımından yüksek ve 9 tanesi günlük C vitamini ihtiyacını karşılamaya yeter. Aynı zamanda lif kaynağı. Kalsiyum, selenyum, bakır, fosfor ve magnezyum bakımından da zengin.

Liçi Meyvesinin Faydaları

  • İçeriğindeki lifler sayesinde bağırsak dostu bir meyvedir. Sindirim sisteminin fonksiyonlarını yerine getirmesinde aktif bir rol oynar.
  • C vitamini kaynağı olan liçi meyvesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Vücut direncini artırırken, hastalıklara yakalanma riskini düşürür.
  • Doğal bir antioksidan olan liçi meyvesi, kandaki damar tıkanıklığını gidermeye yardımcı olarak kalp sağlığını korur.
  • Cilt için de önemli yararları olan liçi meyvesi, cildi korumakla kalmaz aynı zamanda nemlendirir ve yaşlanmasını geciktirir.
  • İçeriğindeki potasyum sayesinde böbrekleri çalıştırır ve kanda biriken zararlı içeriklerin atılmasını kolaylaştırır.
  • İçeriğinde ki potasyum açık pembe renkte ise meyvenin taze olduğunun işaretidir. Eğer ki dış kabuğu kahverengiye dönük bir renk almışsa meyvenin taze olmadığına işarettir.

Liçi Meyvesi Nasıl Yenir?

Tropik olması sebebiyle nasıl yendiğine dair birçok soru işareti vardır. Lezzetiyle fark yaratan liçi meyvesi, kabuğu soyularak ve içindeki çekirdekleri çıkarılarak yenilir. Kabuğu serttir ve kolayca soyulabilir. Tek başına yenilebileceği gibi tatlılarla, salatalarla ve dondurmalarla da tüketilebilir.

Cilt Temizleyen Doğal Sabun Tarifleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu