Ordan BurdanSağlık

Psikodiyet Nedir? Duygularımız Yememizi Etkiler mi?

Eğer tüm doğru yöntemlere rağmen kilo vermekte zorlanıyorsanız kilo verememenizin psikolojik bir nedeni olabilir. Psikolojiye uygun diyeti ifade eden psikodiyet nedir? Psikodiyet nasıl uygulanır?

Eğer tüm doğru yöntemlere rağmen kilo vermekte zorlanıyorsanız kilo verememenizin psikolojik bir nedeni olabilir. Psikolojiye uygun diyeti ifade eden psikodiyet nedir? Duygularımız Yemeğimizi Etkiler mi? Psikodiyet nasıl uygulanır?

Her Birey Özeldir!

Her birey kendine özeldir. Hepimizin yemek yeme düzeni, uyku saatleri, vücudumuzun çalışma şekli, ruh hali farklıdır. Bu nedenle kilo vermek için oluşturulan tüm süreçler de size özel olmalıdır. İnsan biyopsikososyal bir varlıktır; yani beden, psikoloji ve sosyal koşullar birbirleriyle etkileşim halindedir. Beslenme ve kilo problemleri kişilerin psikolojisini etkilemekte, aynı şekilde kişinin psikolojik durumu da beslenmesini etkilemektedir. Bu nedenle beslenme ve psikoloji aslında iç içedir.

Sürekli Açım Diyenler Yemek Yeme İsteğinizi Kontrol Altına Almak İçin Tıklayınız.

“Yemek İçgüdüseldir”

Yeme davranışı sadece fizyolojik açlık sonucu oluşan bir durum değil; duygu, düşünce ve sosyal boyutu olan daha karmaşık bir süreçtir. İçgüdü olan yeme davranışı; özellikle insanda hormonlar, beyin, alışkanlıklar, duygu, düşünce, yaşantılar, beklentiler, doyum ve doyumsuzluklar ve bilinçaltından etkilenir.

Bu nedenle bir kişinin yemek yeme” davranışını düzenleyebilmek için tüm süreci bütünüyle incelemek gerekir. Yemek yeme davranışının psikolojik, duygusal ve yaşamsal yönünü ele almadan diyet programı başarı sağlayamamaktadır. Bununla birlikte bireyin bedenindeki bir değişiklik psikolojisinde, psikolojisindeki bir değişiklik bedeninde etkisini gösterir.

Psikodiyet Nedir?

İnsan biyopsikososyal bir varlıktır ve sağlık bedenen ruhen ve fiziksel yönden tam bir iyilik halidir. Bu da bize gösterir ki insan sağlığı multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirilmeyi gerektirir. Yemek yeme davranışı yalnızca fizyolojik açlık sonucu oluşan bir durum olmayarak, duygu ve düşüncelerimizi de içine kattığımız karmaşık bir süreçtir. “Duygusal yeme” örüntüleri ile (öfkeliyken, sinirliyken, mutsuzken ve hatta çok mutluyken bile) yemeğe saldırılır ve böylece kişi ne yediğini ne kadar yediğini fark etmez ve kilo kontrolünü sağlayamaz. Bu durum dürtüsel bir davranış olarak bilinçaltı süreçlere işaret edebilir.

Ayrıca, diyette motivasyonun önemi göz ardı edilemezken, bir defalık diyet ihlallerinde ise (battı balık yan gider, bir defadan bir şey olmaz veya önümüzdeki pazartesi başlayacağım gibi) ya hep ya hiç düşünce tarzı denilen otomatik olumsuz düşünceler ya da ertelemecilik davranışları, yapılan diyetlerin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir. Sonuç olarak, bireyler fiziksel bir değişim yapmak istiyorlarsa bu hem beslenme davranışlarında hem duygu ve düşünce süreçlerinde meydana gelmelidir. Kilo vermek ve sağlıklı beslenmek için diyet yapmanın yanında bazı davranışçı müdahaleler ve psikoterapide gerekmektedir. Bu protokolde bir program bireylerin kalıcı kilo kaybı ve uzun dönem kilo korunumu bakımından çok daha etkilidir.

Çözüm Süreci Nasıl Olur?

Yanlış düşünceler belirlendikten sonra davranış değiştirme, engelleri ortaya çıkarma ve sorun çözme üzerine odaklanılır. Bireylerde olumlu beden algısı geliştirilir. Burada da motivasyon oluşturulur. Motivasyon oluşturmak çok önemlidir çünkü süreç içerisinde takılmalar ve geri dönüşler olduğu zaman ya da bir takım engeller ile karşılaşıldığında kişilerin kendilerini motive eden sebepleri hatırlaması önemlidir.

Son aşamada kilo koruma planını içerir ve hastanın olumlu alışkanlıklarını devam ettirmesi ve kilosunu koruması amaçlanır. Her birey kendine özeldir. İnsanın beden algısı ruhuna ve zihnine etki etmektedir. Bedeni etkileyen her şey ruhu da etkilemektedir. Bu nedenle tüm bireyler bütün olarak ele alınmalıdır. Kilo verme sürecinde diyetin yanı sıra bazı davranış ve düşünce yapılarında değişmeler de gerekmektedir.

Kış Kilolarına Elveda!!!

Kilo Vermenin Formülü “Ananas Suyu”!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu