Varis, özellikle yaşı ilerlemiş olan bireylerde görülen, toplardamar rahatsızlığıdır. Tedavi edilmediği sürece bireylerin günlük yaşamını ciddi şekilde etkileyen bu rahatsızlığın ameliyatlı ve ameliyatsız tedavisi mümkündür. Özellikle ilerlememiş vakalarda ameliyatsız varis tedavisi uygulanması tercih edilmektedir. Ancak hastalık kişinin günlük yaşamını ciddi şekilde etkileyecek bir noktaya geldiyse bu durumda cerrahi müdahaleye gerek duyulmaktadır. İşte varis nedir sorusunun cevabı…
Varis, genellikle bacaklarda meydana gelmektedir. Ancak bunun yanında; anüs, meme, vajina, el, kol, göz ve yumurtalık gibi bölgelerde de bu hastalığın görülmesi mümkündür. Hastalığın tedavi süreci ise hastanın durumu ve yine hastalığın ilerleme durumuna göre belirlenmektedir.
Varis Hastalığın Nedenleri Nelerdir?
Vücudumuzda farklı görevlerde bulunan damarlar yer almaktadır. Bu damarları genel olarak kılcal damarlar, toplardamar ve atardamarlar olarak 3’e ayırmak mümkündür. Bunlardan toplardamarların işlevi oldukça büyüktür. Bu damarlarda herhangi bir problem meydana gelmesi varise sebep olmaktadır. Yani, toplardamarın olması gereken boyutunun büyüyüp genişlemesine ve kıvrımlar oluşturmasına varis adı verilmektedir. “Varis nedir” sorusuna verilebilecek en doğru ve tıbbi yanıt budur.
Varis, çoğunlukla çok üstünde durulmayan ancak ilerledikçe ciddi rahatsızlıklara sebep olabilecek bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadınlarda görülme olasılığı erkeklerde görülme ihtimalinden genellikle daha fazladır. Varise yol açan en önemli faktörlerin başında ise uzun süre ayakta kalmak ve hareketsizlik gösterilebilir.
Varis Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Varis hastalığı ile ilgili olarak bireylerin aklında oluşan ilk sorulardan bir tanesi de “varis belirtileri nelerdir” sorusudur. Yani, hangi durumlarda varisten şüphelenmeli ve doktora gitmelisiniz? Her mavi damar görünümü varisin habercisi midir? Halk arasında yaygın inancın aksine durum bundan farklıdır. Eğer bacaklarınızdaki damarlarda olağan dışı bir mavilik seziyorsanız, bu ilk belirti olabilir. Varisin belirtileri genel olarak şöyle sıralanabilmektedir:
- Bacaklarda otururken ve özellikle yürürken büyük ağrı,
- Bacaklarda uzun süre geçmeyen uyuşukluk,
- Duruma göre kaşıntı,
- Bacaklarda olağan dışı bir ağırlık hissiyatı,
- Mavi ve mor şişlikler,
- Bacaklarda görülen normalin üzerindeki şişlikler.
Eğer bu belirtilerin bir ya da bir kaçını yaşıyorsanız en kısa sürede bir doktora başvurmalı ve varis tedavisine başlamanız gerekmektedir.
Varisten Nasıl Kurtulabiliriz
Varis, genellikle bacaklardaki toplardamarlarda görülen bir hastalıktır. Bu rahatsızlıkta toplardamarlar şişer ve mavi bir renge bürünür. Akabinde de ağrı, gece uyutmama, kaşıntı gibi semptomlara sebep olur. Varis, ülkemizde oldukça yaygın bir hastalıktır. Özellikle kadınlarda yoğun olarak görülmektedir. Bu nedenle de varis tedavisi bireyler arasında merak konusudur. Varisten nasıl kurtulabiliriz merak ediyor musunuz? Her ne kadar tek çözümün ameliyat olduğu görüşü yaygın olsa da, cerrahi her zaman bir zorunluluk değildir.
Varis tedavisinde hastanın ameliyatına karar verilebilir. Ancak bunun için öncelikli olarak hastanın durumu ve varisin ilerleme seviyesi göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer varis ilerlememiş ise ameliyat yerine ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri uygulanabilir.
Varis Tedavisinde Kullanılan Yöntemler
Varis, belli yöntemler ile tedavi edilebilir bir hastalıktır. Pek çok hastalığın aksine direkt olarak ameliyat da gerektirmemektedir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi hastalık ilerlemeden teşhis edilebilirse, geliştirilen ameliyatsız yöntemler ile cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilebilmektedir.
Ameliyatsız yöntemler, varis tedavisinde oldukça sık bir şekilde kullanmaktadır. Bu tedavi yöntemleri ise üç ayrılmaktadır. Bunlar; lazer ile tedavi, radyo-frekans ile tedavi ve köpük ile varis tedavisidir. Köpük ile varis tedavisi şu anda herhangi bir devlet hastanesinde uygulanmamaktadır. Ancak özel hastanelerin bazılarında alabileceğiniz bir tedavi metodudur.
Eğer büyük bir varis probleminiz varsa ancak ameliyat gerektirmiyorsa, bu durumda daha çok radyo-frekans yöntemine başvurulmaktadır. Bu yöntemde, bacaklarınızdaki varisli bölgeye radyo dalgaları gönderilir. Bu sayede damarların ısınması sağlanır. Belli bir ısıya ulaşan damarlar ise yavaş yavaş normal fonksiyonlarını kazanmaya başlar. Mavi renk de zamanla kaybolur. Bu yöntem, varis tedavisi için en çok tercih edilenlerin başında gelmektedir.
Köpükle tedavi yöntemi, özel bir ilacın bacaklarınızdaki varisli bölgeye enjekte edilmesiyle uygulanır. Bu esnada ilaç köpürdüğünden yöntemin adı köpükle tedavidir. İlaç, varisli damarı tahrip eder ve iyileşmeyi amaçlar. Lazer ile varis tedavisi de sık kullanılan yöntemlerdendir. Ancak bu yöntem, genellikle küçük varisli damarların tedavisinde tercih edilmektedir. Büyük varisli damarlarda pek olumlu sonuç vermemektedir.
Görüldüğü üzere, “varisten nasıl kurtulabiliriz” sorusunun somut ve işe yarar pek çok yöntemi vardır. Bunların haricinde ameliyat da diğer bir varisten kurtulma yöntemidir. Ancak bu yöntem, varis hastanın günlük yaşamını sürdürmesini engelleyecek kadar ilerlemiş ise tercih edilmektedir.