Yanlış yerlere koyulan yiyecekler çabuk bozuluyor. Peki yiyecekleri nerelerde muhafaza etmeliyiz.
Çoğu kişi fındık gibi çerezleri mutfak dolabında saklıyor ancak uzmanlara göre bu tür kuru yemişler uzun süre dayanıklılık ve lezzetlerini korumaları için buzdolabında saklanmalı.
Yine birçoğumuz yumurtaları buzdolabı kapısında muhafaza ediyoruz. Ama burası yumurtaları saklamak için kötü bir yer. Uzmanlar buzdolabı kapısının sürekli açılıp kapanması nedeniyle sıcaklıkta sürekli bir değişim olduğunu, bu nedenle yumurtaların tazeliklerini kaybedeceklerini söylüyorlar. Yumurtalar, sıcaklığın sabit olduğu yerlerde saklanmalı.
Unu kullandıktan sonra tekrar paketinde saklamayın, hava geçirmez bir kaba koyun. Unu pakette saklamak bakteri oluşumuna neden olur.
İlk önce patatesin üzerindeki toprakları iyice temizlemesiniz. Bu işlem için kullanılmayan temiz mutfak fırçalarından veya kuru ve hiç kullanılmamış çift taraflı süngerlerin sert olan tarafı ile patatesleri topraklarından temizleyebilirsiniz. Tabii bu sırada patatesin kabuğuna zarar vermemeye özen göstermelisiniz. Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise patateslerin kullanım öncesi yıkanmaları, ömürlerinin kısalmalarına sebep olduğudur. Bu yüzden patatesi kullanımın hemen öncesinde yıkamaya özen gösterin.
Eğer patateslerin yüzeyinde çatlakları fark ederseniz, bu patatesleri saklamadan kullanıma almalısınız. Patatesleri saklamak için sepet ya da çuval tercih edebilirsiniz. Eğer o anda elinizin altında bu malzemeler yoksa, nemsiz temiz bir kutu da işinize yarayacaktır. Patatesler mutlaka nem ve güneş ışığı ile temas etmemelidir. Patatesleri uzun bir süre boyunca saklamak istiyorsanız evinizin hem serin hem de güneş görmeyen yerlerinde saklamalısınız. Buzdolabı ortamı +4 derece olduğu için patateslere uygun değildir.
Ayrıca her hafta patatesleri kontrol edip, çatlak, çürük ya da bozulmaya başlamış olan patatesleri ayıklamalısınız.
Fazla miktarda aldığınız soğanları çuvalda saklıyorsanız, asla beton ile temas etmemelidir. Patateste olduğu gibi soğan da güneş ışığına maruz bırakılmamalı ve nemsiz bir ortamda muhafaza edilmelidir.
Eğer isterseniz kesilen fazla soğanları, havası alınmış olan kap ya da poşetler içerisinde derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda saklanan soğanlar, dışarıda saklananlara göre çok daha uzun süre muhafaza edilebilirler.
Öncelikle satın alınan sarımsak kaliteli olmalı. Sarımsak, soğuktan ve sıcaktan çok çabuk etkilendiği için pişirilerek ya da dondurularak saklanamaz. Sarımsağın en iyi saklanma yöntemi, uzun sapları ile birlikte örgü yapıp serin, havadar ve ışık almayan bir yere asmaktır. Sarımsağı nemden korumak gerekir.
Sarımsağı saklamanın diğer bu yöntemi ise zeytinyağında bekletmektir.
Sarımsakların kabuklarını soyup, cam bir kavanozun içine doldurun. Sarımsakların üzerini geçecek kadar zeytinyağı eklenerek buzdolabında saklayın. Bu şekilde salatalarınızda ve yemeklerinizde sarımsakaromalı zeytinyağı da elde etmiş olursunuz. Kavanozun içindeki yağ azaldıkça üzerine eklemelisiniz.
Sarımsakları rendeleyin. Bir miktar tuz ve zeytinyağı ile karıştırıp bir saklama kabına alın. Buzdolabında aylarca dayanabildiğini göreceksiniz.
Sarımsakların kabuklarını soyun, soyulan sarımsakları buzdolabı poşeti içerisinde dondurucuda saklayın. Bu sarımsakları yemeklerde de kullanabilirsiniz.
Sarımsakları bir gece suda bekletin ve daha sonra kabuklarını soyun. Sarımsakların miktarına göre tuz ekleyip rondodan geçirin ve saklama kabına yerleştirin. Bu şekilde sarımsaklarınızı bir yıl boyunca kullanabilirsiniz.
Olgunlaşma sürecini geciktirdiği için avokadolarınızı da buzdolabı dışında muhafaza edin.