Ebeveyn olmak güzel olduğu kadar zor bir iştir. Normalde insanın aklına gelmeyecek her şey anne-baba olunca düşünülür olur. Annelerimizi eleştirdiğimiz her şeyi uygular oluruz. Evladın yüzünü beş dakika göremesek aklımıza hiç iyi şeyler gelmez; nerede kötü ihtimal varsa onları düşünürüz. Bu duyguyu anlayabilmek için kesinlikle anne-baba olmak gerekli. Hamilelik sürecinde anne ve baba adayı birçok plan yapar, “Ben çocuğumu kendi odasında uyutacağım. Çocuğumu kesinlikle çok öpmeyeceğim, öptürmeyeceğim. Çocuğuma karşı otoriter olacağım” vs. Ancak evlat dünyaya gelir gelmez, anne de baba da önceki süreçte söylediklerini unutur. Çünkü karşılarında minicik, muhtaç ve her an kırılacakmış gibi görünen hassas bir canlı vardır.
6 Aylık Olduklarında…
Ebeveynler en çok çocuklarının odalarını ayırırken korkar, endişe duyar. Birçok uzman bebeğin en azından ilk 6 ay anne ile babasının odasında ayrı bir yatakta uyumasının doğru olduğunu savunur. Bazı uzmanlar ise “Bebek hastaneden eve gelir gelmez ayrı bir odada uyumalıdır” görüşünü savunur. Bu konuda net bir görüş yok ne yazık ki. Öte yandan Amerikan Pediatri Akademisi 2016 yılında yayınladığı bir makalede çocukların 6 aylık olduklarında artık kendi odalarında uyumaları gerektiğini belirtir.
Karar Size Kalmış
Bebeğinizi eve getirir getirmez onu kendi odasında uyutmanız evladınızın özgüven sorunu yaşamamasını sağlayacaktır. Ancak gece emzirmeleri anneleri bu şekilde daha çok zorlayabilir. Ayrıca yeni doğan bir bebeğin gece içinde yaşayacağı aksi bir durumu yanınızdayken daha kolay anlayabilirsiniz. Aynı odada bebekle kalacaksanız mutlaka onun yatağı ayrı olmalıdır. Bu aşamada karar sizin. İsterseniz aynı odada isterseniz ayrı odada serüveninize başlayabilirsiniz.
3 Yaş Sınırına Dikkat!
Bebeğinizle aynı odada kalıyorsanız; onun odasını ayırmanız için mutlaka doğru zamanı kaçırmamalısınız. Bir yaş gibi odanızı ayıramadıysanız (Özellikle anneler duygusal bağlılık nedeniyle bu konuda son derece hassastır) süreci 3 yaş civarında noktalamanız son derece önemli. Üç yaşından sonraki süreçte çocuğun odasını, yatağını değiştirmek çok daha zor olacaktır. Çocuk daha dirençli olacaktır. Haliyle bu süreç hem çocuğu hem de ebeveyni olumsuz etkileyecektir.
Oda Ayrılırken Nelere Dikkat Etmeli?
- Öncelikle çocuğunuza artık büyüdüğünü ve kendi odasında uyuması gerektiğini söylemelisiniz.
- Odasının karanlık olduğunu ve burada uyumaktan korkacağını düşünebilir. Bu nedenle çocuğunuzun odasını uygun şekilde aydınlatın.
- Gerekirse ilk zamanlar uykuya dalma sürecinde yanında olun. Varlığınızla ona güvende olduğunu hissettirin.
- Gece kalkıp yanınıza gelecek kadar büyükse onu tekrar odasına götürün. Elbette bu süreçte neden korktuğunu ona sormayı ihmal etmeyin.
İşiniz Zor
Şayet odaları ayırma işini ilkokula başlayacağı zamana kadar ertelemişseniz işiniz bir hayli zor olacaktır. Bu nedenle doğru zamanı kaçırmamanız önemli.
Bırak Kendi Kendine Yesin! Bebek Beslenmesinde “BLW Yöntemi” Nedir?