Beslenme ve Diyet Uzmanı Kevser Başkara, yaz öncesi sağlıkla forma girmek isteyenlere “Bütünsel Bitkisel Beslenme”yi öneriyor. “Bütünsel ve Bitkisel Beslenme” ile günlük karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral ihtiyacını bakliyat, sebze, meyve, tohumlular (Ceviz vb.) ve tahıllardan karşılayabiliriz. Bu grupları kişisel tercihlerinizi de göz önünde bulundurarak çeşitli, kaliteli ve uygun miktarda tükettiğinizde sağlıklı form tutabilirsiniz. 3B formülünde işlenmiş bitkisel yiyecekler, işlenmiş ve paketlenmiş ürünler de bulunmuyor.
Bütünsel Bitkisel Beslenme’yi uyguladığınızda hücrelerinizi korur, antioksidan kapasitenizi artırır, toksinlerden arınırsınız. Böylece vücudunuzdaki hücre tahribatını en aza indirir, şeker hastalığı, kalp damar hastalığı gibi önlenebilir hastalıklardan da büyük oranda korunmuş olursunuz.
NİÇİN BİTKİSEL BESLENME?
Bitkisel içeriklerde posa, hücreyi zehirlerden arındırıcı antioksidan, fenoller, fitokimyasallar bulunur. Bu içeriklerin yanı sıra demir, magnezyum kalsiyum, protein, iyi yağlar açısından da oldukça zengindir. Bitkisel beslenmedeki gıdalar kolesterol, doymuş yağ, östrojen, büyüme hormonu vb. gibi hayvansal hormonlar içermezler. Doymuş yağ, depo yağı artıran en önemli faktördür.
TOKSİNLERDEN ARINMAK İÇİN
Obezitede toksinlerden de bahsetmeliyiz. Bu toksinler hücrenin çalışma sistemini bozuyor, beyin fonksiyonlarını harap ediyor. Toksinler ve birçok hastalığa neden olduğu belirlenen PCB’ler (Poliklor bifenil ) Avrupa Gıda Güvenliği Raporları’na göre en çok hayvansallarda özellikle balık ve balık yağında bulunuyor. Bitkisel içeriklerde ise toksinler oldukça az bulunuyor.
Diyabet, tiroit, obezite, kalp, tansiyon, kolesterol gibi 60’a yakın önlenebilir hastalığın nedeni yanlış yaşam alışkanlıklarıdır. Yanlış yaşam alışkanlıklarının büyük bir kısmı beslenme ile ilişkilidir. Özellikle bağırsak floramızın düzenlenmesinde de beslenme oldukça önemlidir. Bağışıklığı artırmak için, bağırsak sağlığınız için doğal, mevsiminde taze sebze, meyveler tüketmenizi öneriyoruz.
YAĞ YAKIMINI HIZLANDIRMANIN YOLU
Yağ yakımı için bütünsel bir yaşam sürdürmek gerekiyor. Doğru harmanlanmış “Bütünsel Bitkisel Beslenme” uygulamanın yanı sıra düzenli ve kaliteli uyku, sigara ve alkol gibi alışkanlıkların bırakılması, stres faktörünün de en aza indirilmesi, mümkün ise nefes teknikleri seansları da uygulamak gerekiyor. Tek bir gıda yağ yakmayı sağlamaz. Yağ yakmak kalıcı olmalıdır, geçici kilo alıp vermeler psikolojiyi, kalp ritmini ve dengeyi bozar.
KALORİ SAYMAYA VEDA EDİN!
Kalori saymak yerine kaliteye odaklanmayı öneriyorum. Sebze, meyve, tahıl, bakliyat, tohumluları yeterli ve dengeli yediğinizde kaliteli besinler tüketmiş olursunuz. Bağırsaklar bağışıklık için önemli diyoruz, bağırsakların sağlığı için hayvansal içeriklerden kaçınıp bitkisel doğal yiyeceklerle beslenmek gerekiyor. Böylece bağırsaklardaki hücrelere yemeklerini vermiş oluruz. Sonrasında da bağışıklığınız artar. Laktoz, kazein gibi hayvansallarda bulunan içerikler hem bağımlılık yapıyor hem de sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor.
YAZ ÖNCESİ ÖNERİLER:
• Güneş doğunca uyanın.
• Güneş battıktan sonra yemek yemeyin.
• İki veya üç öğün yeterlidir.
• Kışa göre daha fazla taze sebze ve meyve yenilmelidir.
• Yağlı yiyeceklerden kaçının.
• Kalori saymayın, kaliteli içeriklerden çeşit çeşit beslenin.
• Koyu yeşil yapraklı sebzelere ağırlık verin, canlı enzimlerle beslenin.. Güneşin enerjisinden faydalanıp hücreyi canlandırın.
• Suyu ihmal etmeyin. Ancak şu kadar su için demeyeceğim. İdrarın rengi açık olana dek su için.