Osteoartrit eklemlerde en sık görülen hastalıktır. Eklemin kıkırdak yapısının bozulmasıyla hasar meydana gelir ve osteoartrit gelişir. ‘Kireçlenme’ ya da ‘eklem aşınması’ olarak bilenen bu romatizmal hastalık, orta ve ileri yaşlardaki kişilerin ortak sorunudur. Yaşlılarda daha sık olmakla birlikte bazı spor yaralanmalarında, mesleki travmalar sonrasında, doğuştan kalça çıkığı gibi durumlarda erken yaşlarda kireçlenmeyle karşılaşılabilir.
Genellikle hareketle oluşan bel veya eklem ağrısı, takılma hissi ve kısa süreli tutukluk hissi kireçlenmede şikayetler arasındadır. Kireçlenme varsa; kişi, merdiven veya yokuş çıkarken, dizi bükerek oturup-kalkarken ağrı ve takılma hissi, özellikle merdiven inerken dizinde boşalma hissi olabilir. Eklemin hareket açıklığında azalma olur. Kireçlenme, ellerde parmak uçlarında veya ortasında kemikte büyüme gibi belirtiler de verir. Kireçlenme en fazla, omurga (bel ve boyun), diz, kalça ve el eklemlerini tutar; daha az oranlarda omuz ve ayak bileği de tutulur.
Yavaş seyirli olan kireçlenmede yaşlanmaya bağlı eklemin kıkırdak yapısı değişir. Fazla kilolu olma, düşme veya diğer bazı mekanik travmalara bağlı olarak gelişen kıkırdakta parçalanma, menisküs, bağlarda zedelenme, eklem aralığında daralma ve yeni kemik oluşumu kireçlenmenin nedenleri arasında sayılır. Gut veya romatoid artrit gibi eklemi tutan ve aşındıran hastalıklarda, kireçlenme daha kolay gelişir.
İleri yaşlarda en sık görülen kireçlenme, en büyük sakatlık nedeni olan eklem hastalığıdır. Röntgen filmleri çekilen 70 yaş üstündeki kişilerin yüzde 70’inde kireçlenme bulgusu vardır. Yapılan bir çalışmaya göre, bir kişide tüm hayatı boyunca diz kireçlenmesi gelişme riski yaklaşık yüzde 46, kalça kireçlenme gelişme riski ise yüzde 25’tir. Kireçlenmenin en çok görüldüğü durumlar şöyle sıralanabilir:
Kişinin öyküsünde; hareketle oluşan eklem ağrısı, takılma ve kısa süreli tutukluk hissi varsa; muayene bulgusu ve görüntüleme yöntemleriyle birlikte tanı koyulur. Kireçlenme teşhisinde direkt grafiler (röntgen) veya bazen daha ileri görüntüleme için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) kullanılır.
Kireçlenmeye bağlı eklem hasarı geliştikten sonra, bunu geriye çevirecek bir tedavi yoktur. Tedavinin amacı; ağrıyı azaltmak ve tutulan eklemin hareketlerini iyileştirmektir. Fizik tedavi ve ilaç tedavisi genellikle birlikte kullanılır. Bazen cerrahi tedavi de uygulanır. Kireçlenmede uygulanan tedaviler şunlardır:
Fiziksel tedaviler:
İlaç tedavileri:
Cerrahi tedavi:
Destekleyici tedaviler:
Kireçlenen eklemleriniz için her gün egzersiz!
Tedavide uzman önemli!
Romatoloji doktoru, kireçlenmenin teşhis ve tedavisinde önemli rol oynar. Kireçlenme, genellikle diğer bölümlerle ortak çalışmayı gerektiren bir hastalıktır. Bu nedenle, fizik tedavi, ortopedi veya beyin cerrahisi doktorlarının da kireçlenme tedavisinde önemli görevleri vardır.