Sağlık

Emziren Annelerin Acılarını Hafifletecek Tavsiyeler

Bebeğinize meme verirken meme uçlarınızda ağrı ve tahriş hissederseniz, bazı düzenlemeler yapmanız gerekir; böylece bebeğinizi emzirirken rahat olur ve keyif alabilirsiniz.

Bebek emzirme anneler için öğrenilen bir sanattır. Anneler bebeklerini emzirirken meme uçlarında acı, ağrı ve tahriş hissederseniz, emzirme konusunda bazı değişiklikler yapmanız gerekiyor demektir. Böylece bebeğinizi emzirirken rahat olur ve keyif alabilirsiniz. Bu yüzden bizde emziren anneler için acılarınızı hafifletecek bazı değişiklikleri derledik…

Emziren Annelerin Acılarını Hafifletecek Tavsiyeler

Pozisyon ve Kavrama

  • Rahatsız pozisyonda emzirme ve bebeğin memeyi yanlış kavraması, ağrılı meme uçlarının en sık görülen nedenidir. Yetersiz miktarda süt, ağrılı meme uçları, az kilo alımı ve bebeğin çok uzun süreler meme emmesi gibi gözlemlenen problemler, bebeğin memeyi kavramasında bir takım yeni düzenlemeler gerektiğinin göstergeleridir. En doğru ve rahat meme kavrama pozisyonu, bebeğin dudaklarının dışa doğru kıvrıldığı durumdur. Bebeğin burnunun ucu, bütün beslenme süresince, annenin memesine yaslı olabilir.
  • Birçok anne, bebeklerini yan yatırırlarsa, bebeğin vücudunu kendi vücutlarına sararlarsa ve bebek, ağzını, bütün meme ucunu ağzına alacak kadar çok açarsa, meme uçlarının, bebeğinin ağzının arka kısmında güvende ve rahat olduğunu görürler.

Emzirirken Memenizin Acımaması İçin Bunlara Dikkat Edin:

  • Bebeğiniz ağlıyorsa, onu sakinleştirin; aynı anda hem ağlamak hem de beslenmek zordur. Bebeğinizi sakinleşince, dili beslenmek için en doğru pozisyonda olacaktır, örneğin alt damağın üst kısmında.
  • Bebeğinize kucağınızın üstünde yana yatırarak destek verin. Memenize hafifçe alttan gelmesini sağlayın, çenesinin ve alt dudağının ilk yerleşenler olmasına dikkat edin. Sol memeden emzirirken, örneğin, bebeğinizin yüzü size dönükken, arkasını sağ kolunuzla destekleyin, sağ eliniz onun omuz arası bölgesinde olsun, parmaklarınızla ve başparmağınızla boyunun iki yanını tutun. Memenize ulaşmak için başını çevirmesi gerekmemelidir.
  • Memenizin doğal bir pozisyonda durmasını sağlayın. Örneğin, bebeğinize ulaşmak için memenizi yukarı kaldırmanız gerekmemeli. Eğer memenize destek vermek ihtiyacı duyuyorsanız, bunu başmağınız üstte ve diğer parmaklarınız altta olarak yapın. Ancak parmaklarınız meme ucunun kahverengi bölgesinden uzakta olmalıdır.
  • Bebeğinizin burnu meme ucuna dönük, çenesi ise meme ucundan aşağı yukarı 3 cm uzakta olmalıdır.
  • Bebeğinizi memeye getirirken, başını hafifçe geriye atacaktır. Ağzını genişçe açacak, dilini aşağı çıkaracak ve dilinin de yardımıyla bütün meme ucunu ağzına alacaktır.
  • Önceleri hızlıca emecek, daha sonra bebeğiniz yavaşlayacaktır; ritmik bir şekilde emmeye ve yutmaya başlayacaktır. Çok güçlü emdiği zamanlarda, anne çoğu kez sol kolunu bebeğinin etrafına dolar; böylece sağ kolunu dinlendirebilir.
  • Yeterli süt aldığı zaman, bebeğiniz memeden çekilmelidir. O zaman diğer memeye onu geçirir ve yukarıdaki hareketleri tekrarlarsınız.
  • Bazı anneler rugby-futbol pozisyonunu tercih ederler, bu durumda bebeğin ayakları annenin arkasına doğru uzanır. Kucaklarına boylu boyunca yatırdıkları beşik duruşunu da tercih edenler vardır. Bazı anneler ise bebeğini yatarak emzirirler. Her pozisyonda da en önemli olan, bebeğin meme ucunun tamamını ağzına alabilmesidir. Böylece meme ucu bebeğin ağzının içinde güvende olur. İlk birkaç emme hareketinden sonra canınız acırsa, tekrar denemelisiniz. Eğer iyileşmenin başlaması gereken ilk birkaç günden sonra, halen sancı duyuyorsanız, bir sağlık profesyoneline danışmanız gerekir; bu sancının başka nedenleri de olabilir.

Meme Ucu Neden Acır?

Memenin dolması ve şişmesi

Eğer memeniz çok doluysa, bebeğinizin emmesi zorlaşacaktır.Birçok anne emzirme öncesinde biraz süt sağarak doluluk hissini azaltır; böylece bebek daha rahat emer. Bir bez içinde dondurulmuş bezelyeler gibi bir takım soğuk nesneleri memeye yaslamak da bu doluluğun yarattığı rahatsızlık hissini azaltır; ancak emzirmeden birkaç dakika önce ılık komprese geçilmesi gerekir. Ayrıca lahana yapraklarının sutyen içine yerleştirilmesi de faydalıdır. Bebeği geceleri en azından her iki saatte bir emzirmek ve emzirme süresini uzatmak da yararlıdır, dolmayı engeller.

Düz veya içe dönük meme uçları

Bu bir zamanlar bir sorun yaratırdı, ama artık memenin bebeğin ağzına giren miktarının önemli olduğunu biliyoruz, meme ucunun şeklinin değil. Bebeğinizi, meme ucunun tamamını ağzına alacak şekilde pozisyona getirebilmek ve bu şekilde emzirmek yeterli olacaktır. Bazı anneler, emzirmenin ilk günlerinde, meme ucunu bir pompanın da yardımıyla dışarı çekerler; bazıları da emzirmeden önce, meme ucu çıkarıcı ürünler kullanırlar. Eninde sonunda bebeğiniz size özgü olan meme ucu şekline uygun bir emzirme yöntemi geliştirecektir. Sabırlı olun.

Meme ucu karmaşası

Bazı bebekler gerçek meme ile, emzik veya biberon ucunu karıştırırlar. Meme ucunu, sanki biberon ucu gibi emerler; oysa bu çok farklı bir tekniktir. Bu emme ise, sizin meme uçlarınızı acıtabilir. Bunun nedeni, bebeğin meme ucunun tamamını ağzına almamasıdır. Araştırmalar, bazı bebeklerin, dört haftalıktan küçükken biberon emmedikleri sürece, annelerini emmekte daha başarılı olduklarını göstermektedir.

Bağlı dil

Memeyi emen ve sütü çeken, esasen bebeğin dil hareketi (ve alt çenesi) olduğu için, dil, önemlidir. Dilin hatalı kullanımı her emme hareketinde emme işleminin kesilmesine ve memeden az süt çekilmesine yol açar. Bu da bebekte kilo alımını azaltır. Dilin bu bağlı olma hali tedavi edilebilir, ancak bunun için bir sağlık profesyoneline başvurmak gerekebilir.

Emme işlemini kesmek

Henüz bebeğiniz emme işlemini bitirmeden, bebeği memeden almak meme uçlarınızı acıtabilir. Birçok anne bebeklerini, onlar kendileri meme emmeyi bitirene kadar, memede bırakırlar. Ancak eğer bebeğinizi çekmeniz gerekiyorsa, önce parmağınızı bebeğinizin damağının altına koyarak emme işlemini durdurun.

Eğer emzirme konusunda sorun yaşıyorsanız, bir sağlık profesyonelinden yardım alın.

  • Bebeğin pozisyonunu ve memenizi kavramasını gözden geçirin. Bebeğiniz, dilini meme ucunuzun altına getirerek, memenizi ağzının tamamına almalıdır. Pozisyonu değiştirmek yardımcı olabilir, bebeğinizi yatırabilir veya ayaklarını arkanıza alabilirsiniz.
  • Sık sık beslemek yararlıdır. Yeni doğan bir bebek 24 saat içerisinde 8-12 kere beslenir. Bu da, memenizin çok fazla dolmayacağı ve onun meme almasının daha kolay olacağı anlamına gelir.
  • Önce, daha az acıyan memeden emzirin. Süt iyice akmaya başladığı zaman, memeyi değiştirin.
  • Sutyeninizin, memenize çok fazla baskı yapmadığından emin olun. Bazı anneler, sutyenlerinin içine ped koyarak memelerini fazla baskıdan korurlar.
  • Naylon içeren meme pedlerini kullanmayın. Bunlar meme uçlarını ıslak bırakırlar. İyileşme sürecine yardımcı olması açısından, emzirmeden sonra meme ucuna birkaç damla süt çekip akıtmak, yararlıdır.
  • Meme ucunu sabunla yıkamayın ve sabun kullanmayın, bu meme ucunu kurutur. Ayrıca, emzirmeden önce silinmesi gereken kremler de zararlıdır, çünkü onları silebilmek için meme ucunu tahriş edebilirsiniz.
  • Doğru pozisyonda emzirme ile birlikte nemle yara iyileşmesi denilen yöntem, ağrılı, tahriş olmuş veya çatlak meme uçları için tercih edilen tedavi yöntemidir. Bu yöntem, meme ucunun kahverengi bölgesi olan areola’da bulunan doğal nemin korunması için yaralı bölgeye bariyer oluşturacak bir kremin sürülmesi demektir. Böylece memenin içinde var olan doğal nem, tekrar cilde geri döner, kuru ve sert meme ucu sağlıklı yapısına kavuşur. Çatlamış olan deri, bu şekilde içten tekrar nemlenince, bir kabuk veya sert tabaka oluşmaksızın, doğal biçimde iyileşecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu