Öncelikle saksı gerek. Ancak sukulenti istediğiniz bir kapta yetiştirebilirsiniz. Yani dondurma kutusu bile olabilir. Bu konu sizin dekor zevkinize kalmış.
Saksıyı doldurun. Önce çakılları, sonra kömürü, daha sonra yosunu ve en son da toprağı yerleştirin saksıya.
Sukulenti ekin. Bu konu da sizin yaratıcılığınıza kalmış. İstediğiniz gibi aranje edebilirsiniz sukulenti.
Dekore edin. Neon ışıklar, desenli kayalar, farklı mermerler, bilyeler… Aklınıza gelecek her şekilde dekore edebiliriniz sukulenti.
Yaratıcı olun. Sukulentleri istediğiniz her türlü bitkiyle birlikte yetiştirebilirsiniz. Yani dilerseniz sukulentin yanına soğan bile ekebilirsiniz. Bu da sizde. İhtimaller sonsuz çünkü!
Eğer sukulent kiti satın alırsanız sukulent oluşturmak için gereken malzemeleri tek tek almak zorunda kalmazsınız. Özellikle bu işe yeni merak saldıyanız kitler işinizi görür, ancak malzemeleri kendiniz seçerseniz istediğiniz kadar yaratıcı olabilirsin
Sukulentleri fazla sulamayın. Zira bu bitkiler fazla su tutamazlar. Fazla su vererek onlara iyilik değil, kötülük etmiş olursunuz. Sulama için en iyi yöntem haftada bir keredir. Haftada bir kere sulayın sukuleti ve suya boğmayın. Toprak ıslansın ancak göl gibi olmasın.
Parlak ışık iyidir. Sukulentler hem ev içinde hem dışarıda yetiştirilmeye müsait bitkilerdir. Nereye karar verirseniz verin, sukulentlerin ışık almasına özen gösterin, ancak uzun süre direkt güneş ışığı altında almamasına dikkat edin.
Unutmayın, sukulent yetiştiriciliğinde tecrübe kazanmak önemlidir. Farklı sukulent türleri ve düzenlemeleri yapmaya çalışın. Denedikçe çok daha farklı ve faydalı şeyler öğrenirsiniz.
Renk katın. Sukulentler kendi başlarına da şahane renktedirler, ancak bu yeşil bitkiciklerin yanında biraz canlı ve parlak renkte objeler eklemek harika olabilir. Saksınızın ya da sukulenti neye ektiyseniz o nesnenin renkli ve canlı olması iyi olabilir. Ayrıca sukulentin yanına cam küre, bilyeler, zincir şeklinde neon ışıklar ekleyebilirsiniz.
Nesnelerle stilize edin. Sukulentin yanına farklı nesneler koymak, sukulent bahçenize güzel bir soluk getirir. Yosun, ufak çakıllar, desenli objeler, cam parcacıkları (yeşil sodası şişesi kırıkları süper olabilir!) sukulent bahçenize özel bir hava katabilir ve aşırıya kaçmadığınız müddetçe bu tür objelerin sukulente bir zararı yoktur.
Saksı konusunda serbest olun. Sukulentlerin hemen her yerde büyüyebileceğini söylemiştir. Bu nedenle sadece klasik toprak rengi saksılarla sınırlı kalmayın. Farklı renkli, farklı şekillerdeki kutuları deneyebilirsiniz. Konu sukulent olunca katı kurallar yoktur. Rahat olun ve her şeyden önemlisi eğlenmenize bakın.
Evinize yeni bir hava katın. Sukulentleri yemek masasına ya da kahve masasına koyarsanız evin atmosferinin hemen değiştiğini görürsünüz. Minyatür vaha olarak nitelendirebileceğimiz birkaç sukulent saksısıyla odanızın daha sıcak bir yuva haline geldiğini göreceksiniz.
Partilerinizi sukulent ile renklendirin. Sukulentler, evinizde arkadaşlarınızla keyifli vakit geçirmenize olumlu yönden etki edecektir. Cam fanus içindeki sukulentler hem mekana derinlik katar hem de ortamı renklendirir. Ayrıca düğünlerde ve bilhassa kır düğünlerinde sukulentlerin çok şık bir görünüm arz edeceğini siz de tahmin etmişsinizdir.
Unutmayın, konu sukulent ise kural yoktur. İster amatör ister profesyonel olun sukulentlerl yaşam alanlarınıza taze bir soluk katabilirsiniz.
Sukulent yetiştirme ve bakımı konularında temel meselelere değindiğimize göre şimdi bahçenizi sukulent cenneti haline getirme konusuna geçebiliriz. Kendi sukulent bahçeniz yaratmak çok keyiflidir ve sandığınızdan çok daha kolaydır. Şimdi kendi bahçenizde sukulent yetiştirmek için faydalı olabilecek bazı ipuçları sunuyoruz.
Bahçeniz için farklı türde sukulentler seçin. Sukulentler birbirinden çok ama çok farklı doku ve şekillere sahiptir. Yani her zevke uygun bir sukulent muhakkak vardır. Fazla sulamaya gerek duymayan bu minyatür bitkiler, farklı deneyler yapabilmenize olanak sağlayacak şekilde dayanıklıdırlar. Yani farklı sukulentleri alıp bahçenizde farklı kombinasyonlar yapabilirsiniz. Örneğin yaprak dökmeyen rosette türü, çiçeğe benzer bir biçime sahiptir ve bulunduğu zemini kaplamasıyla bilinir. Çiçek açan sukulentler de oldukça popülerdir. Yeşil yapraklar birbirinden farklı renkte çiçeklerle güzel ve şık bir zıtlık yakalayabilirsiniz. Cacti ise adından da anlaşılacağı gibi kaktüse benzer bir yapıy sahiptir. Yani bahçenize “çölde vaha” havası katabilirsiniz bu kaktüs benzeri sukulentlerle. Dikkat edin, dikenleri oldukça keskindir.
Yaratıcı bir peyzaj için farklı tür sukulentleri karıştırın. İçinizdeki peyzaj tasarımcısını uyandırmak için farklı tür sukulentleri karıştırın ve değişik kombinasyonlar deneyin. Sukulent satın aldıktan sonra kağıda kafanızdaki planları yazın. Pinterest, Instagram, Hourzz gibi sitelerden farklı sukulent tasarımlarını inceleyip ilham alın. Örneğin bulunduğu zemine yayılan rosette gibi sukulentleri bahçe kapınızın yanlarına dizebilirsiniz. Bahçe kapısına giden yol sukulentlerle kaplanmış olur, huzur verici olur. Ya da farklı renk çiçek açan sukulentleri karıştırıp ebru benzeri rengarenk bir tasarım yapın. Veya cacti ve agave türlerini bahçe duvarının üstüne koyarak bir tür yeşil çit yaratın. Kendi özel alanınızı bu tür sevimli minyatür bitkilerle korumak da şık olur hani…
Sukulentlerinize doğru miktarda su verin. Sukulentlerinizi canlı ve sağlıklı tutacak miktarda su vermek sukulent yetiştiriciliğinde çok önemlidir. Sert yapılı sukulentleri haftada bir kere sulamanız yeterlidir. Ancak genel olarak sukulentler çok su istemez. Yani mini bir saksıya bir su bardağı su yeterli gelecektir.
Sukulentleriniz doğru şekilde ışık almalıdır. Sukulentlerinizi konumlandırırken bitkilerinizin bol ışık almasına dikkat edin, fakat ışık direkt olarak sukulentlere vurmamalı. Yani ışık kaynağı ile sukulentler arasında perde vazifesi gören bir şey olmalı. Direkt güneş ışığına uzun süre maruz kalan sukulentlerinizin ömrü kısa olur.
*Eğer bahçeniz fazla güneş ışığı alıyorsa sukulent yaprakları güneşten yanar ve kahverengi bir renk alır. Eğer böyle bir durum oluşursa bitkilerinizi daha az güneş alan bir yere taşıyın.
*Eğer bahçeniz az güneş alıyorsa bitkilerinizin rengi soluk olur ve bitkileriniz uzar. Bu uzama bitkilerin güneş ışığı araması nedeniyle içgüdüsel bir nedenle olur. Eğer az ışık varsa, yaprakların kırparak boylarını kısaltın ve daha çok gün ışığı alan bir yere taşıyın.
İşte şimdi sukulent bakımı ve yetiştiriciliği konusunda temel bilgilere sahipsiniz ve artık ister ev içinde ister bahçede kendi sukulent bahçenizi yaratmaya başlayabilirsiniz. Tüm bu süreç içinde eğlenmeyi unutmayın ve bu minik bitkilerin sağladığı keyifli yaşam alanının tadını çıkarın!