Güney Asya ve Pasifik Adaları’nda çok uzun bir geçmişe sahip olan Sarong, tarih boyunca farklı isimlerde tanımlanmıştır. Güney Pasifik Adaları’ndan Tahiti ve Hawaii’de pareo, Güneydoğu Asya ülkeleri Endonezya, Tayland, Malezya ve Filipinler’de sarong denir. Hindistan’da benzer bir giysi sari olarak adlandırılırken, Afrika’da kanga olarak biliniyor. Antik çağda Roma ve Yunanistan’da ise toga. Arap Yarımadası’nda ve Yemen’de de karşımıza çıkar.
Asya ve Pasifik Adalarının Vazgeçilmezi “Sarong” Nedir?
Sarong, ipek, keten, pamuk veya sentetik kumaştan yapılmaktadır. Sarong üzerine boya işleme sanatı olan batik, Endonezya kültüründe yüzyıllardır çok önemli yeri olan bir sanattır. Elle yapılan bu desenlerin benzersiz olması nedeniyle bu tür sarongların fiyatı yüzlerce doları bulabiliyor. Sarong genellikle 2.38×1 metre boylarında üretilirler.
Sarong, Java’da erkekler tarafından genelde evde veya resmi olmayan zamanlarda giyinirler. Bunun yanı sıra dini bayram günlerinde herkes sarong giyinip bayram namazına öyle gider. Endonezya’nın Bali şehrindeki tapınakları üzerinizde sarong olmadan ziyaret edemezsiniz.
Sarongu nasıl kullanabileceğimiz konusunda bir çok seçenek var…
İnce dokusundan dolayı çabuk kuruması dolayısı ile gezginlerin en çok kullandığı havlu tiplerinden biridir. Normal pamuklu havluları nemli havada kuruması saatleri alabilmesine karşın sarongun kuruması çok daha kolaydır. Banyo çıkışında vücuda sarılabilecek kullanışlı bir kumaştır. Plaja gittiğinizde ise plaj örtüsü olarak kullanılabilmektedir. Havlu gibi şeylerin dokusundaki ince kumlar temizlemek zorken, birkaç silkelemeyle sarongu tertemiz olarak çantanıza yerleştirebilirsiniz. Tekne turlarından otelinize döndüğünüzde bir elbise gibi boyundan veya göğüs üzerinden ya da bel çevresinden bağlanıp bir elbise olarak da kullanılabiliyor.
Sarongun bir başka kullanım şekli battaniye olarak kullanılmasıdır. Sıcak iklime sahip hostellerde kimi zaman üzerinize örtecek bir nevresim veya battaniye bulunmadığından sabaha doğru serin havada battaniye olarak kullanılır. Yine nevresimin temizliği konusunda şüphe ettiğinizde yatağınıza nevresim olarak serebileceğiniz gibi yastık örtüsü olarak da kullanabilirsiniz