F Vitamini aslında ‘Fat’, yani bir yağ türü. Yağlar, yani lipidler ise cildin üst bariyerinin korunmasında, cilt yapıtaşlarının düzgün bir şekilde çalışmasında ve cildin dış etkenlere karşı korunmasında oldukça etkili. Dolayısıyla özellikle soğuk kış aylarında savunmasız bir hale gelmeye daha meyilli olan cilt için bu içerik gerçek bir kurtarıcı! F Vitamini aslında tam olaral linoleik asit, yani yağ ve Omega 6 bakımından zengin bir asit çeşidini temsil ediyor. Asit dediysek gözününüzün korkmaması gerektiğini zaten biliyorsunuz, kimyasal peelinglerden ve akne karşıtı ürünlerden bu cilt dostu asitlere hepimiz alıştık. F Vitaminin faydaları cildi dış etkenlere karşı korumakla da sınırlı değil. Omega 6 ile seramid üretiminin hızlanmasının yanında bu vitaminin antioksidan etkileri de var. Linoleik asit yaşlanma etkilerini hızlandıran ödemin de vücuttan atılmasını sağlıyor.
A Vitamininin Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?
F Vitamini ile Sağlıklı ve Aydınlık Bir Cilt
F vitamininin adı, İngilizce bir kelime olan ve ‘arkadaş’ anlamına gelen ‘friend’ kelimesinin baş harfinden geliyor zira F vitamini vücudun en iyi arkadaşı olarak görülüyor. A, D, E ve K vitaminleri gibi, F vitamini de yağda çözünebilme özelliği gösteriyor ve tüketilen yağların ya da karaciğer tarafından üretilmiş olan safranın yardımı ile vücut tarafından emiliyor. F vitamini bu şekilde yağda çözünebildiği için de, vücut içinde rahatlıkla depolanabilme özelliğine de sahip. Peki F vitamini ne yapar?
- X ışınlarının zararlı etkilerine karşı koruma sağlayan F vitamini, hormonel salgı bezlerinin fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler.
- Sağlıklı ve güzel bir cilt ile saç eldesinde F vitamininin etkisi büyüktür çünkü cildin ve saçın nemli kalmasını sağlar.
- Kalp hastalıkları ile savaşan F vitamini, doymuş yağların yakılmasında ve böylece de fazla kiloların azaltılmasında etkilidir.
- F vitamini, oksijenin vücut tarafından verimli şekilde kullanılmasına yardımcı olur. Kıcasacı F vitamini genç kalmayı sağlar.
Nelerde Bulunur?
- Kabuklu yemişler ve tohumlar
- Balık
- Soya fasulyesi ve mamulleri
- Mısır, keten, ceviz, kanola gibi bitkilerin yağları
- Avokado
- Anne Sütü
D Vitamininin Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?
Yemek Yedikten Kısa Bir Süre Sonra Acıkmış Hissetmenizin Nedeni