Ordan Burdan

Geleneksel Hint (Hindistan) Kıyafeti Sari Nedir?

Hindistan'daki kadınların belinden sırtına doğru doladıkları sari elbiseler, günlük hayatta en sık kullandıkları parçalar arasında yer alıyor.

Çeşitli renk ve modelleriyle Hintli kadınların vazgeçilmezi olan sari elbiseleri sizler için derledik. İşte hintli kadınların giydikleri sari elbiseler…

Geleneksel Hint (Hindistan) Kıyafeti Sari Nedir?

Sari kelimesi Sanskrit dilinde ‘bez şeridi’ anlamına gelen ‘şati’ kelimesinden türetilmiştir. Sari; Hindistan, Bangladeş, Nepal ve Sri Lanka’nın kadınları tarafından kullanılan en yaygın kıyafettir. Hint Yarımadasında sari, kültürel bir simge olarak kabul edilir.

4-8 metre uzunluğunda bir kumaştan oluşur. Sari belirli bir bedende dikilmemiş ve kesilmemiş zarif bir kıyafettir. Alt giysi olan antriya, omuz ya da başın üzerine örtülen örtü uttariya ve bir göğüs bandı olan stanapatta olmak üzere üç parçadan oluşur. Sari bir çok faklı şekilde giyilebilir. Genelde kullanılan tarz;kumaş belin etrafına sarılır ve bir ucu omuz üzerinden getirilerek giyilir.

Hindistan’da her bölgenin kendine özgü bir sari stili vardır. Bu yüzden de çok çeşitli sari mevcuttur. Hindistan’da Batı tarzında kıyafetler de mevcuttur fakat sari hala Hindistan’ın en popüler kıyafetlerinden biridir. Genç kızlar genelde 16 yaşından itibaren sari giymeye başlarlar. Kırmızı sariler en çok tercih edilen renktir  ve Hint kültüründe gelinler için geleneksel kıyafet seçimidir.