Geleneksel Japon Kıyafeti Kimono Nedir?
Kimono, Japonca’da kiru ve mono , “giyilen eşya” yani “elbise” anlamına gelir. Kelimenin etimolojik kökeni ki yani “giymek” ve mono yani “şey”dir. Japonya’nın geleneksel giysisidir. Tüm giysi çeşitleri için kullanılan kimono sözcüğü sonradan hâlâ kadın, erkek ve çocuklar tarafından giyilen uzun giysiyi tanımlamak için kullanılmaya başlamıştır.
Kimono,ayak bileğine kadar uzanan T şeklinde düz hatlı, yakalı ve uzun kollu bir giysidir. Kimonoda kollar özellikle bileklerde çok geniştir, genişliği yaklaşık olarak yarım metre kadardır. Geleneksel olarak, özel günlerde evlenmemiş kadınlar hemen hemen yere kadar uzanan çok geniş kollu kimonolar giyer. Giysi gövde etrafına sarılır ve her zaman sol taraf sağın üstüne gelir. Obi adı verilen geniş bir kuşak ile arkadan bağlanır. Kimonolar genellikle geta veya zori adı verilen geleneksel tahta sandallar ve tabi adı verilen çoraplarla giyilir. Kimononun içine, nagajuban denilen daha kısa bir kimono içlik olarak giyilir.
ERKEK VE KADIN KİMONOLARI ARASINDAKİ FARKLAR
Erkek ve kadın kimonoları arasındaki en dikkat çekici fark kollardadır. Erkek kimonolarında kollar ya tamamen ya da alttan 3 ila 8 cm’den fazla ayrık olmamak kaydıyla büyük oranda gövdeye bağlıdır, kadın kimonolarının kolları ise hem geniş ve gövdeye bağlı değildir. Hemen altından obi geçeceği için erkek kimonolarının kolları daha az geniştir. Halbuki kadın kimonolarının kollarının büyük kısmı gövdeye dikili olmadığı için obiye bir engel teşkil etmez ve geniş kollar obinin üzerinden aşağıya sarkar.
Kimono Tarihçesi
Kimononu geçmişi 5’inci yüzyıla dayanır. Çin Hanfusu olarak tabir edilen geleneksel kıyafetten etkilenip şimdiki haline kavuşmuştur. Bu etkileşim ise Çin ve Japonya arasındaki ticaretin artmasıyla gerçekleşmiştir. Japon kültürünün en önemli mirasından biri olarak kabul edilen kimono, 5’inci yüzyıldan beri çok az değişikliğe uğramıştır.
Kimono Modası
Kimono, Japonya’da geleneksel olarak devam eden dini tapınak ziyaretleri, bayramlar, yeni yıl kutlamaları gibi özel günlerde giyiliyor. Ölüm törenlerinde ise siyah ve sade bir kimono tercih ediliyor. Kimono son yıllarda Japonya dışında da popüler olmuştur. Ancak kimononun Japonya dışında kutsal bir anlamı yoktur.
Japon Kimono Ne Anlatır ?
Eşsiz estetiklerine ek olarak, kimonolar sembolizmleri için değerlidir; stil, motif, renk ve malzeme, kullanıcının kişisel kimliğini ortaya çıkarmak için birlikte harmanlanır. Geleneksel kimonolar çeşitli tarzlarda üretilir. Kimono stili, cinsiyet, medeni durum, ruh hali dahil olmak üzere bir dizi spesifik kritere göre belirlenir. Mesela, evlenmemiş bir kadın resmi bir törende tek parça (“sallanan kollu”) kimono tercih etmelidir. Desenler, semboller ve diğer tasarımlar da giyen kişinin durumunu, kişilik özelliklerini ve erdemlerini anlamamıza yardımcı olur. Tahta baskılara benzer şekilde, popüler motifler, yapraklar, çiçekler ve kuşlar gibi doğadan esinlenen unsurları (yani vinçler) içerir. Desenlerin yanı sıra kimonoların renkleri de sembolik öneme sahiptir. Ek olarak, belirli renkleri elde etmek için kullanılan pigmentler de temsilidir. Genel inanışa göre, Kumaş üzerindeki boyaların, üretildikleri bitkilerin ruhunu taşıdığı varsayılır. Örneğin mavi, ısırıkları ve sokmaları tedavi etmek için kullanılan indigo bitkisinden üretilmektedir. Bu nedenle mavi kumaş giymenin yılan ve böceklere karşı kovucu olduğu düşünülmektedir. Kimonolar çeşitli özel dokunmuş el yapımı kumaşlardan yapılır. Geleneksel olarak, bunlar keten, ipek ve kenevirdir. Günümüzde suni ipek, pamuk ve polyester gibi malzemeler sıklıkla kullanılmaktadır. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, geleneksel, sentetik olmayan kumaşlar tercih edilir.