Ordan BurdanSağlık

Kabızlığa Neden Olan 7 Alışkanlık

Kabızlık özellikle kadınlarda oldukça sık rastlanan sancılı bir hastalık. Hatta bazılarımız için kronik bir problem.

Kabızlık özellikle kadınlarda oldukça sık rastlanan sancılı bir hastalık. Hatta bazılarımız için kronik bir problem. Ancak günlük beslenmeniz ve rutininiz kabızlığınızı daha da kötü hale getirebilir. İşte kabızlığı daha kötü hale getiren 7 alışkanlık.

Kabızlığa Neden Olan 7 Alışkanlık

İşlenmiş Gıdalar

Abur cubur, makarna, ekmek vücutta yavaş sindirilir. İşlenmiş gıdaların çoğu fruktan içerir. Fruktan da sindirim sisteminin doğal işleyişini yavaşlatır. Ayrıca işlenmiş gıdalar yüksek oranda sodyum içerirler. Yüksek sodyum içeren besinleri tüketmek vücuttaki su oranını azaltır ve bu da kabızlığa yol açar.

Hareketsizlik

Kabızlığın en büyük sebeplerinden biri de hareketsizliktir. Gün içerisinde egzersiz yapmak sindirim sistemini harekete geçirir. Egzersiz için saatlerinizi ayırmanıza gerek yok, günlük kısa yürüyüşler yapmanız da sindirim sisteminizi harekete geçirmenize yardımcı olacaktır.

Kalsiyum Ve Demir Takviyeleri

Kabızlık sorunu yaşadığınızda kalsiyum ve demiri besinlerden almanız daha faydalı olacaktır. Bu mineraller sindirim sisteminizin işleyişini düzenleyecektir. Bu aşamada vegan beslenebilirsiniz. Sindirim sistemini harekete geçirmenin en hızlı yöntemlerinden biridir.

Aşırı Derecede Laksatif Kullanmak

Laksatif boşaltımı hızlandıran maddelerdir. Aşırı derecede kullanıldığında vücut o maddeye bağışıklık kazanır. Madde bırakıldığında ise sindirim sistemini yeniden harekete geçirmeniz daha da zorlaşır. Bu yüzden laksatif kullanmak yerine lifli besin tüketimini arttırabilirsiniz

Çikolata

Araştırmalara göre çikolata kabızlığı tetikliyor. Uzmanlar bunun sebebini henüz tespit edemeseler de süt ve kafeinin etkisi olduğunu tahmin ediyorlar.

Fazla Miktarda Süt Ve Süt Ürünleri Tüketmek

Eğer kabızlık yaşıyorsanız süt ve süt ürünleri tüketmemelisiniz. Ayrıca et, yumurta gibi hayvansal gıdalardan uzak durmalı; yerine lif bakımından zengin besinler tüketmelisiniz.

Bazı Reçeteli İlaçlar

Örneğin tansiyon ilaçlarının çoğu kabızlığı tetikleyebiliyor. Mide ekşimesine sebep olabiliyorlar. Aynı şekilde antidepresan kullanımı da sindirim sisteminize zarar verebilir. Vücudunuzun hangi maddeye intoleransı olduğunu tespit edip, ona göre ilaçlar kullanmanız kabız olmanızı da önleyecektir.

Gebelikte Kulak Tıkanması! Belirtileri Ve Tedavisi Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu