MutfakOrdan Burdan

Cold Brew Kahve Nedir? Nasıl Yapılır?

Cold Brew, Türkçe Karşılığı ile “Soğuk Demlenmiş Kahve”, özellikle yaz aylarında sıkça tercih edilen, oldukça lezzetli ve farklı bir kahve çeşididir.

Üçüncü dalga kahvecilerde görmüş olabileceğiniz, deney tüpü havalı cam demleme aletlerinde, soğuk su ile bir günü aşkın sürede demlenen ve sonrasında damla damla süzülen Cold Brew oldukça meşakkatli ve hip gözüküyor.

Son yıllarda, ülkemizde çok popüler olan, bu kahve demleme yöntemi, popüler kahve satış dükkanlarından temin edilebileceği gibi, biraz sabır ve doğru atılacak adımlarla, evde de kolaylıkla yapılabilir. Kahve dükkanlarında görmüş olabile­ceğiniz şekilde, içerisinde deney tüpü de olan bir düzenekte, camdan yapıl­mış demleme aletleri vardır.

Cold Brew Kahve Nedir?

Bu alet­lerle, soğuk suyun içinde bir günü aşkın süre bekleyen ve yavaş yavaş demlenen kahve, devamında damla damla süzülerek, son derece meşak­katli görünecek şekilde demlenir. Kahve çekirdeklerinin, tatlarını ve kokularını soğuk suya bırakması için hazırlanan bu düzeneğin içinde, kahve yavaş yavaş demlenir ve birer damla halinde hazneye düşmesinin ardından, buz ile birlikte servis edilir.

Cold Brew Kahvenin Soğuk Kahveden Farkı Ne?

Buzlu latte (ice latte) türevi kahvelere ya da soğuk filtre kahvelere aslında uzun zamandır cafélerde rastlamaktayız. Peki cold brew’in bu kahveden farkı tam olarak nedir?

Soğuk kahve herhangi bir kahveye buz eklenmesiyle yapılan kahvedir. Cold brew’un mantığında ise soğuk su ve yüksek miktarda kahveyi buluşturup buzdolabında 12-20 saat arası bekletmek vardır. Cold-brew’de, kahve soğuk su ile demlendiği için, sıcak suyla demlenmiş olan bir kahve gibi yoğun bir asidite bulunmaz. Bu sebeple daha az keskin tada sahip bir içecek elde edebilirsiniz. Sıcak suyla demlenmiş bir kahveyi, buzdolabında bekletseniz bu asidite yoğunlaşabilir ve hatta çok daha acımsı bir tada neden olabilir (Strand, 2017). Ayrıca kahvenin su ile uzun sure beklemesi, suya salınan kafein miktarını da arttırır. Sonuç olarak, cold brew ile yüksek kafeinli, soğuk, şekersiz ama tatlı bir kahve içmiş olursunuz (Falkowitz, 2010).

Euromonitor raporlarına göre, yenilik arayışı ya da merak sebebiyle cold brew deneyen pek çok kahve tüketicisi, daha az asidik bu içeceğin mide ve sindirim için daha kolay olduğunu keşfederek ya da tadı daha çok beğendikleri için cold-brew tercih eder (Barry, 2018).

French Press İle Cold Brew Kahve Nasıl Yapılır?

Her zaman olduğu gibi önceliğimiz taze kavrulmuş çekirdekler! Kahve çekirdeklerinizin yeni ve tabii ki kullanım amacınıza uygun olarak çekilmiş olması önemli. French Press’e uygun çekilmiş 100 gr kahvenizi 500 ml soğuk su ile doldurun. 24-60 saat arası kahvenizi buzdolabında bekletin. Arada karıştırmak faydalı olacaktır. French Press’inizin kapağının kapalı olduğundan emin olun havayla temas asidik bir kahve yapmanıza neden olabilir. Kapağı kapamadan önce peçete koymanızı önerebiliriz. Dileğiniz demleme süresine ulaşınca, french press’i bastırarak kahvenizi süzebilirsiniz.

Burada yeterince süzülmediğine inanırsanız birazdan anlatacağımız yöntemin süzme işlemini uygulayabilirsiniz. Maalesef French Press’le Cold Brew yaparken böyle ekstra bir step gerekebiliyor. Ama servis etmenin daha kolay olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Evde Cold Brew Nasıl Yapılır?

‘French Press ile uğraşmayayım’ diyenler için evdeki malzemelerle de Cold Brew yapmak mümkün. Bir şişe ya da kavanozu, 100gr kahveye 500 ml soğuk su olacak şekilde doldurun. Burada ölçüleri aynı oranda artırabilirsiniz. Hatta daha yoğun ya da daha az yoğun seviyorsanız kendinize göre ölçüler belirleyebilirsiniz. Kavanoz ya da şişede hazırladığınızda ara ara çalkalamak çok daha rahat olacaktır. Kahvenizi mutlaka en az 24 saat bekletin, 60 saate kadar çıkarsanız daha da güzel olacaktır.

Kendi imkanlarınızla hazırlarken süzme işlemi biraz daha zahmetli oluyor. Bir kavanozun ağzına filtre kağıdı yerleştirin. Yerleştirirken kenarlarını kavanozun dışına kıvırmak kağıdın düşmemesini sağlar. Daha sonra demlediğiniz kahveyi yavaş yavaş dökün. Bir anda dökerseniz filtre kağıdı dolacağından zorlanırsınız. Çok zahmetli duyulsa da yapması bir o kadar kolay, içmesi de keyifli. Süzme işleminden sonra buz ile servis edilir.

Not: Eğer acı kahve sever değilseniz, cold brew kahvenizi servis ederken tatlandırıcı olarak içerisine sür ilave edebilirsiniz.

Sıcacık günlerde buz gibi kahvenizin tadını çıkarın! 

Cold Drip İle Cold Brew Nasıl Yapılır?

Üç hazneden oluşan cold dripper en iyi sonucu alacağınız yöntemlerden biri. En üst hazneye buzlu su, ortadaki hazneye kahve koyuluyor ve demlenen kahve en alttaki haznede birikiyor.

Cold brewde 1 lt su için yaklaşık 65 gr kalın öğütülmüş kahve kullanılır ve 12-20 saat arası bir sürede tamamlanır. Yapılışını aşama aşama tek tek inceleyelim;

  • Cold dripperın orta haznesine, kahve taneciklerinin suya karışmaması için yuvarlak ve düz bir filtre kağıdı koyun. Filtre kağıdının, cam kenarlara iyice yapışması ve kağıt tadının kahveye geçmemesi için demlemeden önce mutlaka kağıdı ıslatın.
  • Orta hazneye tarttığınız 65 gr kahveyi yerleştirin ve bir kaşık yardımıyla kahveyi düzleyin. Daha sonra az önce kullandığınız filtre kağıdından üç dört tane daha alın ve kahvenin üstünü tamamen bu filtre kağıtlarıyla kaplayın. Bu sayede damlayan su direkt kahveye temas etmez ve her taneciğe eşit şekilde yayılır.
  • En üst hazneye toplam 1 lt olacak şekilde soğuk su ve buz ekleyin. 500 ml su, 500 gr buz kullanabilirsiniz fakat bu kahvenin aşırı soğuk su yüzünden yanmasına sebep olabilir. Acı tatlardan arınmak için 800 ml soğuk suya 200 gr buz koymanızı tavsiye ederiz.
  • Ekipmanın suyu damlatma süresini 2-3 saniyede bir damla olacak şekilde ayarlayın.
  • Tüm su tükendiği zaman alttaki hazneyi alın ve şişelere boşaltın. Cold brewiniz hazır, dolaba koyup dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz.

Cols Brew Kahvenin Faydalar Nelerdir?

Asidik içeriği düşüktür: Cold brew, normal kahveyle karşılaştırıldığında ısıl işlem uygulanmadığı için asiditesi çok daha düşüktür. Bu da mide ekşimesi, reflü ve benzeri mide sorunlarına yakalanma riskinizin çok daha düşük olması anlamına geliyor.

Hastalıklara karşı antioksidan içerir: Cold brew, yine yukarıdakiyle aynı sebeple ısıl işlem uygulanmadığı için çeşitli antioksidanlar içerir. Bu da bağışıklık sisteminizin güçlenmesine ve hastalıklara karşı korunmanıza yardımcı olur. Özellikle havaların ısındığı ve cold brewin meşrubat tercihlerimizde zirveye yükseldiği bahar aylarında herkesin mevsimsel olarak çeşitli hastalıklara yakalandığını düşünürsek, cold brewin bu özelliği kendisini daha da değerli kılıyor.

Sağlıksız eklemeler yapmanıza gerek kalmaz: Cold brewin asiditesi daha düşük olduğu için standart filtre kahveye nazaran çok daha tatlı aromalar ortaya çıkar. Normalde kahveyi acı bulup şeker, krema gibi eklemeler yapıyorsanız, cold brewin bu özelliği sayesinde sade tüketerek çok daha sağlıklı bir kahve keyfi yaşayabilirsiniz.

Yağ yakım hızını artırır: Yağ yakımına yardımcı olması, bütün kahve çeşitlerinin ortak özelliğidir fakat normal kahveler 4-5 dk. demlenirken cold brewin saatlerce demlenmesi, kahve çekirdeklerinin içeriğini suya daha fazla vermesini sağlıyor. Bu da kahvenin sihirli etkilerinden daha çok faydalanmamıza yardımcı oluyor.

Sıcak Yaz Aylarına Özel Soğuk Kahve Tarifleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu