Ordan BurdanSağlıkYaşam

Öğlen Uykusu: Siesta Nedir?

Eğer gece geç yatarsak da sabah uykumuzu tam olarak almamış halde kalkabiliriz. Bu durum gündüz yorgunluğa neden olabilir. Eğer sıcak havalar nedeniyle gece geç yatıyorsak öğlen bir saati aşmayan bir ‘siesta’ uykusu yapılmalıdır.

Vücudumuz gece belli bir saatte uyumaya programlıdır. Fakat sıcak havalar nedeniyle uykuya dalma zorlaşabilir. Eğer gece geç yatarsak da sabah uykumuzu tam olarak almamış halde kalkabiliriz. Bu durum gündüz yorgunluğa neden olabilir. Eğer sıcak havalar nedeniyle gece geç yatıyorsak öğlen bir saati aşmayan bir ‘siesta’ uykusu yapılması, öğleden sonra ortaya çıkabilecek yorgunluğa engeller. Ancak bu uykunun tam öğle vaktinde yapılması ve bir saati aşmamasına dikkat etmek gereklidir. Eğer uzun ve geç saatte bir öğle uykusu uyursak gece uykuya dalmamanız tamamen imkansız hale gelebilir.

Öğle uykusunun çocuklara ve yetişkinlere sağladığı faydalar neler? Öğle uykusu ömrü uzatır mı? Öğle uykusu ile ilgili tüm bu merak edilen soruların yanıtını, Memorial Hastanesi Uyku Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Turan Atay verdi.

Öğlen Uykusu: Siesta Nedir?

Öğle uykusu fizyolojik bir olaydır. Kişinin 24 saat içerisinde uykuya yatkın olduğu dönemlerden biri de öğle uykusu saatleridir. Öğle uykusu, en az gece uykusu kadar insan vücuduna yarar sağlar. Gece yeteri kadar uyumuş, gündüz de öğle uykusu uyuyan bir kişinin vücudu tazelenir, performansı artar, düşünme ve problem çözme yeteneği hız kazanır.

İnsan Vücudu En Çok Hangi Saat Dilimlerinde Uyku İhtiyacı Duyar ?

Gün içerisinde iki kez vücut ısısı düşmektedir. Birisi sabaha karşı 03.00 sıralarında, diğeri ise öğleden sonra 14.00- 15.00 saatleri arasındadır. İnsanların öğle yemeğinin ağırlığına bağladığı bu rehavet dönemi, aslında vücudun uykuya en meyilli olduğu saat dilimidir. Bu saat aralıkları uykunun en kaliteli olduğu zamandır. Kaliteli uyku, insan vücuduna uzun süre uyumaktan çok daha faydalıdır.

Genetik Faktörlerin Uyku Üzerinde Etkisi Var Mıdır ?

Genetik faktörlerin uyku üzerinde çok büyük etkisi vardır. Kimi insan 13-14 saat uyusa da uykusunu alamaz, kimi ise 4- 5 saatlik bir uykuyla günü zinde geçirebilir. Aynı şekilde uykuya dalma ve uyanma saatleri de genetik faktörlerden etkilenmektedir. Bazıları geç saatte yatıp geç kalkmayı, bazıları da erken yatıp erken kalkmayı sever.

En Çok Kimlerin Öğle Uykusuna İhtiyacı Vardır ?

İmkanı olan herkesin öğle uykusuna yatması vücudu açısından faydalıdır. Ancak özellikle çocukların öğle saatlerinde mutlaka uyumaları gerekmektedir. Çocukluk çağında öğle saatlerinde alınan kaliteli uyku, beyin ve vücut gelişimi için çok önemlidir. Burnu tıkalı olan çocuklar uykularını tam olarak alamadıkları için, vücutları kavruk kalabilir. Bu cümlelerden de ortaya çıkabileceği gibi uyku büyüme açısından çok önemlidir.

Öğle Uykusunun Süresi Ne Kadar Olmalıdır ?

Çocukların yaklaşık 1-2 saat öğle uykusuna ihtiyaçları vardır. Erişkinler içinse 15-20 dakika yeterlidir. Ancak bazı insanlar geceleri dahi uyuyamamaktadır. Bu tip insanlara öğle uykusu kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Çünkü gündüz saatlerinde kısa bir süre dahi uyusalar, gece uyumaları çok zorlaşır.

Birçok Sıcak Ülkede Uygulanan “Siesta”nın Önemi Nedir ?

Pek çok Akdeniz ve Güney Amerika ülkesinde saat 14.00- 16.00 arasında ‘siesta’ uygulaması yapılmaktadır. Siesta, sıcak ülkeler için çok doğru bir uygulamadır. Öğle saatlerinde kişilerin yaşadığı yorgunluğu engellemek için, kısa süre de olsa uykuya ihtiyaçları vardır. İnsanlar, uyuşuk bir şekilde çalışacaklarına, uykularını almış dinç bir şekilde çalışmaları çok daha verimli olacaktır.

Sıcak Havalarda Uyuyamamanın Sebebi Nedir?

Sarımsak Turşusu Nasıl Yapılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu