Orta Doğu’da sıklıkla tüketilen sumak, Türk mutfağında genellikle kebap ve soğan salatalarında kullanılır. Antioksidan kapasitesi en yüksek baharat olan sumak, sadece lezzeti değil şifasıyla da göz dolduruyor.
Yabani ot türlerinden biri olan sumak meyvesi toplanır ve öğütülerek baharat haline getirilir. Hemen hemen her toprakta yetişebilen sumağın 150 farklı çeşidi bulunuyor. İbn-i Sina’nın El- Kanun -Fi’t tıbbi kitabında da sumaktan bahsedilmiştir. Bilim insanı İbn-i Sina, sumağın balla karıştırılıp ezildiğinde kanamayı durdurma etkisinden bahsetmiştir.
Eski zamanlarda binlerce yıl boyunca kumaş boyası olarak kullanılan sumak, zamanla alternatif tıbbın vazgeçilmezlerinden biri oldu. Sumak sadece baharat olarak değil, çay şeklinde hazırlanarak tüketilebilir. Özellikle sindirim sorunlarının tedavisinde etkili olan bu kırmızı baharat, diyabetten bağışıklık sistemini iyileştirmeye kadar etkili. Bir hafta boyunca sumak çayı içer ya da baharatını yemeklerinize eklerseniz bu sağlık sorunlarına yakalanma riskini en aza indirebilirsiniz.
Baharatların Süper Starı “Sumak”
Birçok yemeğe lezzet katan sumak faydaları ile de herkesi şaşırtıyor. Herkes tarafından bilinen bir baharat olmasının yanında hastalıklara karşı da koruma sağlar. İşte sumak faydalarından bazıları;
- C vitamini deposu olan bu şifalı baharat, antioksidan deposudur.
- Kalp damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.
- İshale iyi gelmesi de sumak faydaları arasındadır.
- Diyabet yani şeker hastalığı gibi rahatsızlıklara karşı iyi gelir.
- Artrit gibi kemik rahatsızlıkları ve deri iltihabına fayda sağlar.
- Sumak yapraklarından hazırlanan lapa ile deri döküntüleri iyileştirilebilir.
- İltihaplı diş etleri ve dudaklara karşı yaprakları iyi gelir.
- Kanser rahatsızlığına yarar sağlar.
- Hazımsızlığa iyi gelir, sindirim sistemini rahatlatır.
- İdrar kaçırma, idrar tutamama rahatsızlığına iyi gelir.