Categories: Sağlık

Çocuklarda Ki Duruş Bozukluğuna Çözüm

Küçük çocukların tablet, televizyon ve okul sıralarında sürekli aynı pozisyonda olması duruş bozukluğuna yol açabilir.

Fizyoterapist Sena Türkoğlu son zamanlarda çocuklarda sıkça karşılaşılan duruş bozuklukları ve neler yapılabileceği hakkında bilgiler verdi.

Duruş bozukluğu nedir?

Normal bir vücut duruşunda, yandan bakıldığında, sırtımızda hafif bir kamburluk, belimizde hafif bir çukurluk görülür. Bu eğriliklerin artması veya azalması duruş bozukluğu olarak adlandırılır.

Duruş bozuklukları vücutta ağrıya neden olur mu?

Duruş bozuklukları, çocukluk döneminde her ne kadar estetik bir problem olarak görünse de; birçok çocukta ağrıya da neden olmaktadır. Özellikle ileri yaşlarda görülen boyun – sırt – bel ağrılarının çoğunluğu, çocukluk döneminde edinilmiş kötü duruş alışkanlıklarına bağlı olarak ortaya çıkar.

Çocuklarda duruş bozuklukları neden oluşur?

  • Bilgisayar ve televizyon karşısında yanlış ve uzun süreli aynı pozisyonda oturma okul sıralarının yüksekliğinin omurga yapılarına uygun olmayışı
  • Ağır sırt çantaları taşımaları
  • Ayakta duruş şekillerinin hatalı olması ve eğilerek konuşmaları
  • Aşırı kilolu çocuklarda gövde ağırlık merkezinin öne doğru kayması
  • Yanlış ayakkabı seçimi ( tamamen düz taban yada gereğinden fazla yüksek tabanlı ayakkabıların seçimi)

Oturma ve duruş bozukluklarına nasıl engel olabiliriz?

  • Çocuklar özellikle okulda kullandıkları sırt çantalarını uzun süre taşımamalı,
  • Sırt çantası içerisindeki ağırlığın, toplam vücut ağırlığında % 20 – 25 daha az olması sağlanmalı,
  • Sırt çantası tek taraflı omuza değil, her iki omuza asılarak kullanılmalı; çantanın taşınacak mesafesi uzunsa tekerlekli çantalar tercih edilmeli,
  • Çocuğun oturduğu sandalyenin boyu, ayak tabanı yere 90 derecelik açı ile, tam temas edecek şekilde ayarlanmalı,
  • Dengeli ve yeterli beslenmeleri sağlanarak aşırı kilo alımı önlenmeli, beslenme gelişiminde önemli rol oynayan kalsiyum alımına özen gösterilmeli,
  • Özellikle kız çocuklarının ergenlik dönemine girerken, göğüs gelişimini gizlemek için oluşturdukları kambur duruş için uyarılmaları gerekmektedir.

Yapılması Gerekenler :

1- Çocuğu stresten ve stabil (sabit) pozisyondan çıkarmak için spor; özellikle yüzme çok önemlidir. Haftada 2 – 3 gün düzenli yüzen çocuklarda, duruş bozukluğu görülme sıklığı, diğer çocuklara göre daha azdır.

2- Sağlıklı nesiller yetiştirmek istiyorsak; çocuklarımızı mutlaka spora yönlendirmeli, ayakta dururken, otururken, yük taşırken uygun durumun nasıl olacağını öğretmeliyiz.

3- Vücutlarında normal olmayan bir eğilme (başın öne doğru normalden fazla eğikliği, sırtta kamburluk, belde aşırı çukurluk, önden bakıldığında vücudun sağa ya da sola doğru eğik durması vb) tespit eden aileler, vakit kaybetmeden hastanelerin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon veya Ortapedi kliniklerine müracaat etmelidir.