Dünya Kız Çocukları Günü her yıl 11 Ekim’de dünya çapında kutlanan bir gündür. 2012’de Birleşmiş Milletler tarafından alınan bir kararla, kız çocuklarının cinsiyetlerinden ötürü maruz kaldığı eşitsizlik konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla kutlanmaya başlamıştır. Eğitim hakkı, beslenme, yasal haklar, kadına yönelik şiddet ve zorla evlilik konuları da Dünya Kız Çocukları Günü kapsamında gündeme taşınmaktadır.
Kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2012 yılında 11 Ekim’i, “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak ilan etti.
11 Ekim Dünya Kız Çocukları günü için en çok uğraşan ülkelerden biriside Türkiye’dir. Türkiye, Kanada ve Peru tarafından yapılan girişimler sonucunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 11 Ekim tarihinde kabul edilen “Dünya Kız Çocukları Günü”, dünya genelinde kız çocuklarının haklarının korunması ve ayrımcılığın önüne geçilmesi için ilan edilmiştir.
Uluslararası Dünya Kız Çocukları Günü her yıl, kız çocukları için evlilikleri önlemek ve bununla mücadele etmek, cinsiyet temelli eşitsizliklerin önüne geçmek, sosyal hayatta karşılaştıkları haksızlıklar hakkında farkındalık yaratmak için farklı temalarla kutlanmaktadır.
Herkesin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşamasına olanak tanıyacak barışçıl ve kapsayıcı sistemler oluşturmak bütün kurumların ve bireylerin sorumluluğundadır. Kız çocuklarının kendi potansiyellerini gerçekleştirebilmesi için şiddetsiz bir yaşam haklarının güvence altına alınması gerekmektedir. Bir toplumda kadınlara ve kız çocuklarına gerekli özen gösterilmiyorsa, demokratik eğitim verilmiyorsa o toplum özgürleşemez.