Ordan BurdanSeyahat

Barış Manço Müzesi (Hepinize “Barış” dolu bir gezi diliyoruz)

Barış Manço “Bir insandan en son ne zaman bahsedilmekten vazgeçilirse, o insan o zaman ölmüş sayılır.” demişti Kadıköy Belediyesi de Barış Manço’nun yaşadığı, eserlerini ürettiği evi yenileyerek bir müze-ev haline dönüştürdü...

Kadıköy denilince Moda, Moda denilince Barış Manço gelir akla. Kadıköy Belediyesi “Bir insan en son ne zaman bahsedilmekten vazgeçilirse, o zaman ölmüş sayılır.” diyen Barış Manço’nun yaşadığı, eserlerini ürettiği evi yenileyerek bir müze-ev haline dönüştürdü. Öncelikle eşi Lale Manço, oğulları Doğukan Hazar ve Batıkan Zorbey ile birlikte Barış Manço denince akla gelebilecek birçok detay biraraya getirildi. 9 Haziran 2010’da açılışı yapılan ev ile müzisyenin sanatçı kimliğinin yanı sıra farklı özelliklerini de yansıtan bir mekân oluşturuldu.

Manço Ailesi’nin özverili çabaları, Kadıköy Belediyesi öncülüğü ve Türkiye Halk Bankası’nın katkılarıyla kültür ve sanat kenti olan Kadıköy’e kazandırılan ”Barış Manço Moda 81300” ile Barış Manço ismi, Moda’daki evinde yaşamaya devam edecektir. Türkiye’nin adresini ezbere bildiği bu ev sayesinde Barış severler özledikleri Barış Manço ile yeniden buluşurken onu hiç tanımayanlar ise tanışma fırsatı bulacaktır.

Hepinize “Barış” dolu bir gezi diliyoruz.

Barış Manço Evi Hakkında

Moda semti ismini, tarihinde geniş bahçeli köşklerde, farklı giyim kuşamları ve yaşam tarzlarıyla ilgi çeken ve bu konularda öncülük eden yaşayanlarından almıştır. Mr. Dawson, Moda’da Yusuf Kamil Paşa Sokağı’nda, 1895-1900 yılları arasında Constantine P. Pappa’ya birbirinin aynısı iki köşk yaptırmıştır. Köşklerden birisinde kendisi, diğerinde oğlu uzun yıllar oturmuşlardır. Mr. Dawson’un oğlu için yaptırdığı köşk birkaç el değiştirdikten sonra 1967’de yıkılarak yerine apartmanlar yapıldı. Mr. Dawson kendisine ait olan köşkü 1930’lu yıllarda bir Alman aileye satarak ülkesine geri döndü. Köşk 1965’e kadar birkaç el değiştirdikten sonra James Whittall tarafından satın alındı. Köşkün dış görünüşünde, panjurların kaldırılması dışında bir değişiklik yapılmazken, içinin özelliği kısmen de olsa kayboldu. Uzun yıllar Whittall Köşkü olarak varlığını sürdürürken 1984’te Barış Manço, Whittall ailesinin son fertlerinden köşkü satın alır ve aslına uygun olarak restore ettirerek varlığını sürdürmesini sağlar.

Viktoryen tarzda inşa edilmiş olan bu köşk; cepheyi çevreleyen hareketli kilit taşları, ferforje çift kanatlı balkonları ile o zamanın karakteristik mimari özelliklerini taşır. Siyah çift kanatlı demirden yapılmış olan ana kapının kenarlarındaki mermer silmelerinde Barış Manço’nun vefat ettiği gece hayranlarının yazdığı sözler orijinal haliyle korunmaktadır. Köşkün bahçesinde, Manço’nun arabası ve şarkı sözlerinden esinlenerek yapılan “Domates, Biber, Patlıcan” ve ”Arkadaşım Eşek” heykelleri bulunmaktadır. Köşkün girişinde yer alan beyaz Afyon mermeri ile döşenmiş küçük antre, salon ve yemek odalarını ikiye ayırması ile bu tip evlerin karakteristik özelliğini yansıtır. Girişin tam karşısında yer alan beyaz mermerden Venüs heykeli, antrede ziyaretçileri karşılamaktadır.

Salon

Barış Manço heykeli, antrenin sağında, bestelerini yaptığı meşhur Steinway B210 kuyruklu piyanosunun başında ziyaretçilerini karşılıyor. Silikondan heykel, ünlü heykeltıraş Murat Daşkın’a Kadıköy Belediyesi tarafından 2014’te yaptırılmıştır. Evin en kıymetli parçalarından olan ve “O benim rüyam” dediği piyanosunu, Barış Manço bizzat Avusturya’dan almıştır. Yine bu salonda Mithat Paşa’nın çalışma odasına ait kaplumbağa kabuğundan kakma tekniği ile bronz gürler karıştırılarak yaratılan çalışma masası, masayı aydınlatan avize ve hemen karşısında da bahü bulunmaktadır. Bahü üzerinde o dönemi yansıtan şamdanlar ve saat bulunmaktadır.

Şamdan, bronzdan olup III. Napolyon dönemine aittir. “Belle Époque” denilen 1800’lü yılların sonu ile 1900’lü yılların başları arasındaki döneme ait olan kıymetli cam eserler evin en nadide parçalarındandır. Fransız emaye desenli, mineli ve altın işlemeli cam vazolar salonun duvar nişlerinde sergilenmektedir. Barış Manço’nun dünyanın çeşitli ülkelerinden topladığı ve itina ile getirdiği cam eşyalar sanatçının en sevdiği parçalardır. Ayrıca koleksiyona ait likör takımları da yemek salonundaki büfede sergilenmektedir. Salonda Manço’nun sanat hayatı boyunca aldığı ödüllerin sergilendiği köşe ve duvarlarda da onun tablo koleksiyonundan seçilmiş değerli tablolar sergilenmektedir.

Yemek Odası

Antrenin solunda yer alan yemek odasını, 90 kilo ağırlığında 12 kollu Fransız bronz bir avize aydınlatmaktadır. Avizenin hemen altında, maundan yapılmış olan masa, tipik bir İngiliz masasıdır. Arkada “sömenye” denilen haftanın her günü için ayrı kullanılan eşyaların bulunduğu, yedi katlı Napolyon tarzında bir dolap ve yandaki duvarlara bitişik, İngiliz Kraliçesi Anne dönemine ait olan bir büfe bulunmaktadır. Ayrıca yemek odasında fildişi kakmalı, siyah renkli, nadide bir bahü daha yer almaktadır. Yemek odasını Manço’ya çeşitli ülkelerden hediye edilen beratlar ve değerli cam mine işlemeli likör takımları süslemektedir.

Kıyafet Odası

Ailenin yaşadığı dönemde yemek odasına, servis vermek amacıyla kullanılan alanda, Barış Manço ile bütünleşen kostümler sergilenmektedir. Aynı bölümde onun askerlik üniforması, kesmek zorunda kaldığı saçlarından bir tutam ve askere gitmeden önce annesinin elini öperken çekilen fotoğrafı da yer almaktadır.

Birinci Kat

Evin birinci katında Barış Manço’nun kullandığı diş fırçası ve tıraş takımının yer aldığı siyah seramiklerle dekore edilmiş ebeveyn banyosu yer almaktadır. Yine bu alanda bateri şeklinde tasarlanmış büfede, sanatçının çeşitli takıları sergilenmektedir.

İkinci Kat

Sadece çocuklara ait olan bu katta Doğukan ve Batıkan’ın odaları, çalışma ve oyun alanları yer almaktadır. Çocuklara ait oyuncaklar, çeşitli ülkelerden anı olarak toplanan küçük objeler, cam vitrinlerde sergilenmektedir.

Diğer Bölümler

Doğukan ve Batıkan’ın oyun alanı olarak kullandıkları, arkadaşlarını ağırladıkları bu bölümde Barış Manço’nun kişisel eşyalarının sergilendiği vitrinler yer almaktadır. Ayrıca duvarda sanatçıya ait grafik çalışmaları bulunmaktadır. Modern Evliya Çelebi ve Kültür Elçimiz olan Barış Manço’nun, seyahat ettiği ülkelere ait fotoğrafları, pasaportları, uçuş kartları soldaki vitrinde görülmektedir.

Orta bölümdeki vitrinde Barış Manço’ya ait eski yapraklı nüfus cüzdanı ve diğer kişisel eşyaları sergilenmektedir. Sağdaki vitrinde Barış Manço’nun el yazısı ile kaleme aldığı yazıları ve gözlüğü gibi kişisel eşyaları bulunmaktadır. Diğer vitrinlerde ise Barış Manço’ya ait fotoğraf makinesi koleksiyonundan bazı parçalar yer almaktadır. Aynı alanın duvarlarında birbirinden ilginç desenli, “Adam Olacak Çocuk” programlarında da kullandığı, esprili kravat koleksiyonunun bir bölümü sergilenmektedir.

Barış Manço Evi Adresi Ve Ziyaret Günleri/Saatleri

Adres: Caferağa, Yusuf Kamil Paşa Sk. No:5 D:No:5, 34710 Kadıköy/İstanbul

Açılış Saatleri: Barış Manço Evi, Resmi tatiller ve Pazartesi günleri dışında her gün 09:00-17:00 (Bahçe kapısı ve gişe 16:45’de kapanır.) saatlerinde açıktır.

Giriş Ücreti: Tam: 10 TL ; İndirimli: 5 TL

Barış Manço Müzesi

https://youtu.be/XTdanjUCk10

Barış Manço Kimdir?

7’den 70’e Herkesin Sevgilisi “Barış Manço“

Yerli Ve Yabancı Turistlerin Uğrak Noktası: Adıyaman Nemrut Dağı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu