Diş ağrısı şiddetli, kolay geçmeyen ve keskin bir ağrı olarak bilinmektedir. Diş ağrısından kaynaklı olarak uyku sorunu ve yaşam kalitesinde düşüş yaşayabilirsiniz. Çürükler, diş eti rahatsızlıkları, açığa çıkan diş kökleri, diş aralarına sıkışan gıdaların yaptığı basınç ve sinüzit gibi birçok etkenin diş ağrısının oluşmasına neden olabileceği biliniyor. Diş ağrısının olmasının ardından ağrıyı nasıl dindirmeniz konusunda bilgili olmanız önem taşır. Yanlış yöntemler sonucunda daha fazla olumsuzluk yaşanabilir.
Diş ağrısının kaynağının ne olduğunu öğrenmek gerekir. Dişe dışarıdan yapılacak uygulamaların ağrıyı kesmesine dikkat etmelisiniz. Yapılan yanlış uygulamalar ise ağrıyı kesmeyip, diş eti ve ağız mukozasında da yanık ve tahrişlere neden olabilir. Diş etine aspirin ve alkol, kolonya uzun süre maruz bırakıldığında ciddi problemlerle karşılaşabilirsiniz.
Diş Ağrısı Nedir? Nasıl Oluşur?
Dişte hissettiğiniz ağrıların neden kaynaklı olduğunu öğrenmelisiniz. Bu ağrıların diş, diş eti ve kemik kaynaklı olabileceği belirtiliyor. Ağrının sebebi saptanamayan diş ağrısının tedavisine başlanması yanlıştır. Genellikle yetersiz ağız hijyeni varlığında gelişen derin diş çürüklerinden diş ağrısı yaşandığı gözlemleniyor.
İnsanların yaşamları boyunca mutlaka yaşamış olduğu bazı ağrılar vardır. Baş ağrısı ve bel ağrısı ile birlikte en fazla görülen ağrılar arasında diş ağrısı bulunuyor. Dişlerin hangi sebeplerden dolayı ağrıdığı ise aşağıda listelenmiştir.
- Dişlerdeki kemik kaybı
- Diş çürükleri
- Diş etindeki iltihaplanmalar
- Diş gıcırdatma
- Yanlış yapılmış protezler, yüksek dolgular
- Kanal tedavisi
- Vücut direncinin düştüğü gribal enfeksiyon gibi durumlar veya sinüzitin aktif hale gelmesi
- Kadınlarda adet dönemlerinde
Dişlerinizi fırçalarken ağrı yaşayabilirsiniz. Bu ağrının temel nedeni ise soğuk su kullanmanıza dayanır. Sağlıklı dişlerde sızlamanın 5 saniye sürdüğü tespit edilmiştir. Ancak problemli dişlerde ise sızlamanın 30-60 saniye arasında sürdüğü gözlemleniyor. Diş gıcırdatmadan kaynaklı dişin boyun bölgesinde aşınmalar veya çatlaklar oluşmuş ise, diş fırçasının kılları bu bölgeye geldiğinde sızlama oluşabilmektedir. Oluşan ağrıların ise tedavi edilebilmesi mümkündür.
Diş etlerinde yanma ve diş eti kanaması halinde acil olarak uzman doktora gitmelisiniz. Diş etindeki rahatsızlıkların belirtilerinin kolaylıkla anlaşabildiği gözlemleniyor. Kadınlarda hamilelik döneminde hormonlar ile ilgili değişiklikler görülebilir. Bebeğin ihtiyaç duyduğu kalsiyumu ve bazı mineralleri annenin kemiğinden ve dişlerinden alması gerekir İhtiyacın karşılanmaması halinde hamilelik döneminde diş problemlerinin daha fazla görülmesi de kaçınılmazdır.
Kişiden kişiye göre değişiklik gösteren…
Kişiden kişiye göre değişiklik gösteren ağrı kavramı, bazı kişilerde ciddi sorunlar ve rahatsızlıklar yaşanmasına neden olmaktadır. Diş ağrısının da, her kişide aynı etkiyi ve sorunları göstermediği gözlemlenmiştir. Bazı kişilerde en ufak bir çürük başlangıcının bile ağrıya sebep olduğu belirtiliyor. Ağrı eşiği yüksek olan kişilerde ise çürüğün ilerlediği ve geç teşhis edildiği tespit edilmiştir. Bu durum ise çürüğün daha da gelişmesinden daha sakıncalıdır.
Vücudumuzda hem kemik içinde kapalı ortamda hem de kemik dışında diş ortam ile ilişkisi bulunan tek organ olan dişlerimiz, çeşitli nedenlerden yaşamamızın belli dönemlerinde ağrıyabilir. Bu ağrının neden oluştuğunu tespit etmek için tedaviye doğrudan olumlu katkı da bulunur. Doğal tedavi yöntemleri ile diş ağrısının hafifletilebildiği gözlemlenirken, tedavi için uzman doktora mutlaka gidilmesi gerekiyor.
Gece başlayan diş ağrısının bütün insanlarda aynı etkiyi yaptığı belirtiliyor. Daha sancılı ve şiddetli ağrıların görülmesi kaçınılmaz olur. Gece, gün ışığından faydalanma olmadığı için saat 03.00 ile gün ışığından aldığımız fayda da tamamen bitmektedir. Bu süreden itibaren vücutta bazı değişiklikler başlar. Vücut metabolizması, bazal metabolizma denilen en düşük seviyeye inmektedir. Uyuma sürecinde vücuttaki tek aktivitenin hücrelerde yenilenme ve iyileşme olduğu gözlemlenir. Vücut bazal metabolizmaya geçtiğinden dişlerimizde var olan bir çürüğü ve iltihabı onarmaya çalışırken sorunlar oluşmaktadır. Problemli bölgenin etrafında yer alan iyileştirici kan hücrelerinin miktarı oldukça artar. O bölgedeki basıncın artması ile ağrının şiddeti de artmaya başlar. Kemik içinde sıkışan hücrelerin yaptığı basınç ağrısı ile gecenin bir yarısında uyanırsınız.
Diş Ağrısı Neden Olur?
Diş ağrısı, en sık karşılaşılan ve şiddetli ağrılar arasında yer almaktadır. Dişlerinizin çeşitli sebeplerle zarar görmesi sonucunda diş ağrısı yaşayabilirsiniz. Uzmanlar, diş ağrısının neden olabileceğine ilişkin bazı testler yapmıştır. Bu testler sonucunda ise diş ağrısının nedenleri belirlenmiştir. Genel olarak diş ağrısının aşağıdaki sebeplerden oluştuğu gözlemleniyor.
- Çürük Nedeniyle Diş Ağrısı
- 20’lik Diş Ağrıları
- Diş İltihabından Kaynaklanan Ağrılar
- Dişe Yapılan İşlemler Sonrası Ağrı
- Çene Zayıflığına Bağlı Ağrılar
Diş Ağrısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Ağrıların, rahatsızlıkların ve hastalıkların tedavisinde birçok seçenek olabilir. Sağlık problemi olan kişi için en uygun tedavi yönteminin seçilmesi gerekmektedir. Diş ağrısının tedavisinde de farklı yöntemler bulunurken, tedavi sürecinin en doğru şekilde yönetilmesi önem taşıyor. Diş ağrısı yaşayan kişilerin aşağıdaki 3 seçenek üzerinden tedavileri yapılmaktadır.
- İlaç Tedavisi
- Diş Ameliyatları
- Dolgu ve Kanal Tedavisi