Kars Köyleri “Çiftlik Turizmi” projesi ile turistlere açılıyor. Kars’ta “Çiftlik Turizmi” projesiyle taş ve ahşap eski binaların bulunduğu köylerin tanıtılması ve turist sayısının artırılması amaçlanıyor. Kars’ta “Çiftlik Turizmi” projesiyle hayata geçirilen Koşapınar Köyü, 150-200 yıllık tarım aletleriyle donatıldı. Kafkas Üniversitesi Sarıkamış Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Murat Kılıçbey’in hazırladığı “Çiftlik Turizmi” projesi ile taş ve ahşap eski binaların bulunduğu köylerin tanıtılması ve turist sayısının artırılması amaçlanıyor.
Çiftlik Turizmi Murat Kılıçbey ve Koşapınar Köyü sakinlerinin hazırladığı bir projedir. Çiftlik turizminde, nostaljik köy hayatını ve kültürünü tanıtırken diğer bir amaç ise turist sayısını artırarak ekonomiye katkı sunmaktır.
Murat Kılıçbey, yaklaşık 2 sene önce çalışmalara başlamıştır. Pilot köyde 5 ahşap ve taş ev seçilmiş ve onarılıp ziyarete uygun hale getirilmiştir. Bu evlerin bahçelerinde ise 150-200 yıllık tarım aletleri sergilenmektedir. Murat Kılıçbey ve köy sakinleri köye özgü materyallerin tanıtılmasını amaçlamıştır. Yöre turizmine büyük katkı sağlayacak olan Çiftlik Turizmi gelecek kuşaklara da köy yaşantısını ve kültürünü unutturmayacaktır.
Kılıçbey, “Şimdiden birçok köyde bahçeler asırlık tarım aletleriyle donatılmaya başlandı. Artık sıra köylülerin yaşantılarını anlatmak için turistlere bu köyleri tanıtmaya geldi. Bölgemize gelen turistler bu köyleri ziyaret edince adeta zamana yolculuk edip köy hayatını tanıyacak” diye konuştu. Köy sakinlerinin de projeye dört elle sarıldıklarını belirten Kılıçbey, 2 yıllık çalışmada sona gelindiğini belirtti.
Köylüler, evlerinin bahçelerinden yerli ve yabancı gelen ziyaretçileri ağırlayarak onları adeta tarihte bir yolculuğa çıkaracak. Kars’ın tarihini, tarım, hayvancılığını ve o zamanki insanların nasıl yaşadığını hakkında bilgiler verilecektir. Başarı sağlandığı takdirde Kars köyleri Türkiye’nin yeni turizm potansiyeli olacaktır. Çiftlik projesi, sadece günü birlik ziyaretçileri ağırlamak için değil uzun süreli dinlenmeye gelen ziyaretçileri de bekliyor olacak. Kalmaya gelen ziyaretçilerde köy evi tarzında ki bu evlerde konaklayacaklardır. Kılıçbey bu projenin kısa vadeli değil uzun vadede bir proje olduğunu söyledi.
Evinin bahçesi asırlık tarım ve hayvancılık aletleriyle donatılan köylülerden Celal Kılıç evini görenlerin şaşkınlıklarını gizleyemediğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Köyümüze turistler gelsin diye bu evi yaptık. Sonra bazıları ‘olur mu, olmaz mı’ diye söylenmeye başladı. Fakat ortaya bu tablo çıkınca şimdi herkes benzer uygulamalar yapmaya başladı. Bundan sonra buraları daha da geliştireceğiz. Eski tarım aletleri var, yeni nesiller görsün, onları tanısın, kimse bu aletleri tanımıyor. Eskiden tarımın hangi aletlerle ve nasıl yapıldığını herkesin görmesi bilmesi lazım. Yolun başındayken herkesin dikkatini çekmeyi başardıysak, turistlerin de dikkatini çekeceğimize inanıyoruz”