Balık sağlık açısından son derece önemli bir yere sahiptir. Yani balık yemek vücut için çok önemlidir. Ama balıklarında yenebileceği aylar vardır. İşte Kasım ayında yiyebileceğiniz en lezzetli balıklar.
Akdeniz, Karadeniz, Marmara, Hint okyanusu ve Atlas okyanusunda sürüler halinde dolaşan lüfer pullu bir göçmen balıktır. Izgarası tavsiye edilir.
Mercan balığı ülkemizde genellikle Ege, Akdeniz ve Marmara’da avlanır. Pembe renkli bir balıktır, etiyse beyaz ve lezzetlidir. Yapısına ve boyuna göre farklı isimlendirilebilir. Tezgahlarda 8-10 cm’den başlayarak 60-70 cm’e varan boylarda bulabilirsiniz. Yağ dengesi ve lezzet bakımından çipura ve karagöze yakındır. Küçük boyları tavada pişirilmeye daha uygundur. Boyu büyüdükçe yağlandığı için ızgara ve fırında pişirilmesi tercih edilir.
Karadeniz ve Marmara’da en sık görülen balık türüdür. Hamsi’de Omega-3 yağı oldukça vardır. Ekim sonundan itibaren avlanma yasağının kalkmasıyla ülkemizde balık avına çıkılmaktadır.
Kolyozla sıkça karıştırılır. Omega-3 oranı yüksek olduğu için hamile ve çocuklara tavsiye edilir. Pulsuz, lezzetli bir balıktır. Izgarada, tavada ve fırında pişirilmeye uygundur. Ülkemizde hem yerli hem de Norveç’ten ithal bulmak mümkündür.
Palamut balığı iki yaşına gelince torik adını alır. Sırtı mavi, karnı gümüş tonlarında eti lezzetli bir balıktır. Tombul bir görüntüsü vardır. İki adet sırt yüzgeci bulunur. Akdeniz balığıdır ancak bazı dönemlerde Karadeniz ve Marmara’ da da avlanır.
Pembe-kırmızı renktedir. Kolayca dökülen pulları ve çenesinin altında iki uzun bıyığı vardır. Ege ve Akdeniz’de bol miktarda bulunur. Oldukça lezzetlidir. Izgara, tava ve kağıt kebabı şeklinde pişirilir.
Balıkları güzelce yıkadıktan sonra kağıt havlu yardımı ile kurulayın (balıklar iriyse iyi pişmeleri için yanlarına birer çizik atın). Balıkların içine ve dışına tuz-karabiber serperek elinizle yedirin. Zeytinyağıyla ovun. Fırın kabına yağlı kağıt serin, üzerine balıkları yerleştirip maydanoz ve limon dilimleriyle süsleyin.
Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 25 dakika kadar pişirin.
Yerli uskumru kullanıyorsanız yarım çay bardağından biraz daha az zeytinyağı kullanabilirsiniz. Norveç uskumrusu kullanıyorsanız toplamda 2 yemek kaşığı zeytinyağı yeterlidir. Pişirme süresi balıkların büyüklüğüne ve fırınınızın tipine bağlı olarak değişir. Fazla pişirip balıkları kurutmamaya dikkat edin.