Osman Gazi’nin silah arkadaşlarından olan yiğit ve sadık bir gazi Konuralp kimdir? Atv ekranlarında yayın hayatına başlayan Kuruluş Osman ikinci bölümünde diziye dahil olan Konuralp karakteri kimdir? Tarihte Konuralp kimdir?
Konuralp Büyük Selçuklu İmparatorluğunun dağılmasından sonra kurulan Türk Beyliklerinden Osmanlı Beyliği’nin en cengaver komutanlarından biridir. Konralp, Osmanlı Devletinin kuruluş yıllarında 1. Osmanlı Padişahı Osman Bey’in; Akçakoca, Samsa Çavuş, Aykut Alp, ve Gazi Abdurrahman gibi en çok güvendiği komutanlarından biridir ve en güvendiği iki komutandan biridir.
Koruralp, Anadolu Selçuklu Devletinin uç beyliği olan Osmanlı Beyliğinin sınır komşusu olan Bizanslılarla yapılan Savaşlarda büyük başarılara imza atarak Osmanlı Devletine giden yolda büyük pay sahibi olmuş yiğit bir komutandı.
Gaza etrafında bir araya gelerek yükselen Osmanlıların ilk akınları kuşkusuz Kayıları aşiretten devlete taşıyarak kendi adı ile anılan bir devlet vücuda getiren Osman Gazi ile başladı. Osman Gazi’nin bu akınları esnasında kendisine güven veren sağlam silah arkadaşları vardı. Bu gaziler ile birlikte dinamik bir güç kazanan Osman Gazi artık Bizans’ın yeni korkusu Moğol önünde yenilen Anadolu Türklüğünün de yeni umudu olmaya başlamıştı. İşte bu sadık gaziler içinde Konuralp apayrı bir yere sahipti.
sman Gazi daha Kayıların başına bey olmadan önce kendine sağlam ve sıkı arkadaşlar edindiği kişilerle birlikte hareket etmekteydi. Av seferlerine küçük akınlara hep aynı arkadaşları ile birlikte gidiyordu. İşte Akçakoca, Samsa Çavuş, Aykut Alp, ve Gazi Abdurrahman gibi bu sağlam arkadaşlarının arasında Konralp’da yer almaktaydı. Gün gelip de Osman Gazi Kayılara bey olduğunda, bu arkadaşları da en güvendiği komutaları oldu. Osmanlı’yı yükselten akınlarda bu yiğit komutanlar ile birlikte gerçekleşiyordu. Konuralp de bu gaziler içinde istisna bir yer tutmaktaydı. Anlatılarda Konuralp Osman Gazi’nin en güvendiği komutanı olarak yer bulmaktadır.
Osman Gazi’nin yiğit ve sadık silah arkadaşı olan Koruralp, Selçuklular tarafından batı uçlarına akın ile görevlendirilmiş bir uç beyi ailesi soyundan geldiği düşünülmektedir. Selçuklular tarafından uçları müdafaa ve yeni akınlar için gönderdiği gazilerin büyük çoğunluğunun bu uç beyleri içinde daha kalabalık ve kuşatıcı ve töre uyarınca da daha “kutlu” olan Oğuz boyu Kayılar etrafında toplandıkları söylenebilir.
Osman Gazi’nin yakın silah arkadaşlarından Konuralp, Kuzey Batı Anadolu’da yoğun bir akın faaliyeti yürüttü. Pek çok tekfura boyun eğdiren Konuralp, Kayıların aşiretten devlete geçişlerinden önemli katkısı olan bir gaziydi. Osman Gazi’nin yakın silah arkadaşı olan Konuralp Osman Gazi’nin vefatından sonra da Orhan Gazi’nin emrine girerek akın ve fetihlerini arttırarak devam ettirdi. Orhan Gazi’den aldığı emir ile kuzeye yönelerek bu yöne akınlara başlamıştı. Bu sistematik akınların neticesinde; Adapazarı, Akyazı, Mudurnu ve Düzce civarlarını fethetti. Bu yönde son olarak Konrapa’yı da fethetti. Daha sona kendisi gibi bu muhitte akınlara girişen gazi beyler ile güçlerini birleştirerek Aydos’u fethetti.
Savaş taktiklerinde usta olduğu bilinen Konuralp’in ilerleyen yıllarda Geyve, Alp Suyu, Karacebüş hisarlarını fethetmişti. Sonrasında da bu muhitte bulunan diğer akıncı beyleri Akçakoca ve Abdurrahman Gazi ile birlikte Bizans devrinde Regio Tarsia adı verilen Akova’ya akınlara başlattı.
Takip eden yılda ise Konuralp, Bolu ve çevresine bir sefer düzenledi, Düzbazar’ı ele geçirdikten sonra da, şimdi yeri hala belirlenemeyen Uzunca-Bel’de de Bizanslılar’la iki gün vuruşmayarak bekledi ve arkasından son darbeyi vurarak beldeyi fethetti. Bunların yanında aynı muhite bulunan Mengen ve Gerede’nin de Konur Alp tarafından fethedildiği çeşitli kaynaklarda belirtilmektedir.
Osmanlıların en büyük hedeflerinden, Osman Gazi’nin rüyası ve vasiyeti olan Bursa’nın fethinde büyük yararlıklar gösteren Konuralp, Bursa’nın fethinde katkısı olan beyler arasında yerini aldı. Bu onun katıldığı bilinen son seferi oldu. Konuralp aynı yıl içinde vefat etti. Konuralp fethettiği birçok yerin yönetimini de elinde bulunduruyordu. Onun vefatı ile yeni bir idari düzenlemeye gidilmiş ve Sultan Orhan Gazi tarafından bu toprakların idaresi daha başka yerlerle birleştirerek Şehzade Murad’a verildi.
Konur Alp’in kabrinin nerede olduğu kesin olarak bilinmemekte, fakat Düzce taraflarında olduğu tahmin edilmektedir. Düzce’nin Konuralp ilçesinde türbesi ve Söğüt’te Ertuğrul Gazi’nin mezarının bulunduğu yerde makam kabri var ise de her ikisi de asıl kabri değildir.
Batı Anadolu’nun kuzey uçlarından pek çok beldenin Türk yurdu haline gelmesini sağlayan Konuralp en çok Düzce ve çevresinin fethi ile özleştirilmiş ve burada kendi adı ile bir şehir oluşmuştu. Bunun dışında bölgede birçok mevki ve köy onun adı ile anılmaktadır. Bunların ilk akla geleni Adapazarı’nın Hendek ilçesinin de bir dönem Konuralp adıyla anılmasıdır bununla beraber Melen Çayı vadisinin tamamının da Konuralp Eli şeklinde adlandırıldığı bilinmektedir.