Yaşam

Beethoven 250 Yaşında! 2020 Beethoven Yılı Olacak

2020 yılında insanlık tarihinin en büyük bestecilerinden olan Beethoven 250 yaşında olacak.

2020 “Dünyanın en popüler bestecisi” olarak nitelendirilen Ludwig Van Beethoven’ın 250. doğum yılı sebebiyle Beethoven Yılı olarak kutlanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cemal Reşit Rey (CRR) Senfoni Orkestrası, şef Cem Mansur yönetiminde, Sultangazi, Kartal ve Bakırköy’deki İBB’ye bağlı kültür merkezlerinde ücretsiz üç konser verecek. “5’inci Senfoni: Kader Kapıyı Çalmıyor” başlığıyla gerçekleşecek konserler, “2020 Beethoven Yılı”na karşılama niteliği taşıyor.

Beethoven 250 Yaşında! 2020 Beethoven Yılı Olacak

Beethoven, doğduğu kent olan Bonn’da 250. yaş günü kutlamaları başladı. Etkinlikler Almanya çapında bir yıl sürecek. Dünya müzik tarihinin en önemli ve ünlü bestecilerinden Ludwig van Beethoven’in doğumunun 250. yıl dönümü kutlamaları sıra dışı bir konserle başladı.

16 Aralık 1770’te doğan Ludwig van Beethoven’ın doğumunun 250. yılının tüm dünyadaki müzikal kutlamalarına biz de katılıyoruz. Şu an dünyada en çok seslendirilen besteci olduğu düşünülen Beethoven devrimler çağında büyümüştür ve müziği geniş bir yelpazedeki insani dramalar kadar Aydınlanma çağından ilham alan idealizmi de ifade eder.

Bu 8 konserlik dizi, Beethoven’ın Viyana’da Haydn’ın öğrencisi olduğu zamanlar basılan yaylılar ve piyano için yazdığı ilk oda müziği eserlerinden, deneysel ve yenilikçi geç dönemdeki eserlerine kadar uzanıyor. Bu eserler tüm keman-piyano sonatları, tüm viyolonsel-piyano çeşitlemeleri ve sonatları ve de tüm piyanolu üçlüleridir.

Beethoven

Bu konser dizisindeki her program Beethoven’ın hayatının farklı dönemlerinden farklı enstrüman grupları için olan eserlerini birleştiriyor. Konser başlıkları genel hatlarıyla Beethoven’ın karakter özelliklerinden ilham alınarak konulmuş olsa da, bu başlıklar Beethoven gibi komplike ve tarif edilmesi imkansız olan bir sanatçıyı tanımlamak için verilmemiştir. Bu eserlerin çoğunu piyanist olarak arkadaşlarıyla beraber bizzat Beethoven da konserlerde çaldığı için, bu piyanolu oda müziği eserleri onun dünyasına güzel ve yakın bir bakış sağlayabilir.

Ludwig van Beethoven Kısaca Hayatı

Alman besteci Ludwig van Beethoven 16 Aralık 1770 Almanya’da dünyaya gelmiştir. Ludwig van Beethoven Bonn’da 8 oğlu olan, fakat bunların hepsinin de kendisi gibi engelli olduğu bir ailenin çocuğudur. İlk müzik öğretmeni babasıdır. Alkolik bir müzisyen olan babasının Beethoven’a piyano eğitiminde çok sert ve acımasız davrandığı bilinmektedir. Mutsuz bir çocukluk geçiren Beethoven, küçük yaşlarda ailesinin geçimine katkıda bulunmak için kilisede piyano çalarak çalışmaya başlamıştır.

1787 yılında Mozart’la çalışmak umuduyla Viyana’ya gitti. Mozart ile bir süre çalışma fırsatı bulsa da annesinin hastalığı nedeniyle Bonn’a döndü. Annesinin ölümünden sonra 1792’de Viyana’ya geri dönmüştür ve Mozart’ın ölmüş olduğunu öğrenmiştir.

1792 yılında Viyana’ya giden Beethoven klasik müziğin ünlü bestecisi Joseph Haydn’ın yanında çalışmaya başladı. Joseph Haydn kısa sürede Beethoven’ın üstün yeteneğini fark etti ve her konuda ona destek oldu. Beethoven, başlarda besteci olarak değil piyanist olarak adını duyurdu. Daha sonra yaptığı bestelerle klasik müziğin 19. yüzyılın sonuna kadar yaşayan tüm müzisyenlerini etkiledi.

 

Beethoven
9. senfoni ise bugün Avrupa Birliği marşı da olan en çarpıcı senfonisidir…

Beethoven’ın dokuz senfonisi, beş piyano konçertosu, bir keman konçertosu, bir piyano, keman ve çello için üçlü konçerto, otuz iki piyano sonatı ve birçok oda müziği eseri bulunmaktadır. Sadece bir opera, Fidelio, bestelemiştir. İlk senfonisini 1800 yılında yapmıştır. 3. senfonisini, Eroica olarak da bilinmektedir ve Napolyon’a Avrupa’ya demokrasi getirdiği için adamıştır. Ancak daha sonra Napolyon kendini İmparator ilan ettiğinde bu adamayı geri almıştır. 9. senfoni ise en çok bilinen ve bugün Avrupa Birliği marşı da olan en çarpıcı senfonisidir.

Beethoven çok titiz çalışan bir müzisyendir. Müziği, ifade gücü ve teknik olarak çok üst seviyedeydi. Beethoven, Haydn ve Mozart’tan devraldığı prensipleri geliştirmiştir. Daha uzun besteler yazdı ve daha tutkulu, dramatik eserler oluşturdu. Özellikle Op. 109 piyano sonatıyla Klasik müziğin Romantik Dönemini başlatmıştır.

Yaşamı boyunca sağlık problemleri çeken Beethoven 1801’de işitme problemleri yaşamaya başlamıştır. 1817’de tamamen sağır olmuştur. Bu dönemden sonra sağırlığı müzik yaşamını hiçbir şekilde etkilememiştir. 9. senfoniyi sağırlık döneminde bestelemiştir. 1827 yılında 56 yaşındayken dünyaca tanınan bir besteci olarak siroz hastalığına yakalanmıştır. Yakalandığı hastalık nedeniyle vefat etmiştir ve cenazesine otuz bine yakın insan katılmıştır.