Boza Nasıl Yapılır?
Kış içeceklerinden biri olan boza evde nasıl yapılır? Aşama aşama boza yapılışı.
Boza Malzemeleri
- 4 su bardağı siyez bulguru
- 3 yemek kaşığı şeker
- yarım su bardağı pirinç veya bulgur
- 1 çay kaşığı kuru maya ve su
Bu malzemeler boza yapımının ilk aşamasında kullanılır.
Bu aşamadan sonrası için ihtiyaç duyacağınız malzemeler :
- 1,5 su bardağı şeker
- isteğe göre toz tarçın ve leblebidir
- Boza yaparken bulgur yerine yulaf, çavdar veya darı gibi diğer tahılları da tercih edebilirsiniz.
Boza Hazırlanışı :
- Boza yapımı için dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri kullanacağınız tüm ekipmanların güzelce yıkanması ve arındırılmasıdır. Boza yaparken bir mayalanma süreci yaşanacağı için kirli kaplar ya da ekipmanlar, daha fazla mikrobun üremesine neden olabilir.
- Öncelikle kullanacağınız bulgur ve pirinci güzelce yıkayın ve 3-4 saat kadar suda bekletin. Daha sonra bol suda haşlayın ve malzemeniz iyice yumuşayınca ocaktan alın. Daha sonra haşlama suyunu karışımdan ayırmak için bir süzgeç yardımıyla süzün ve bulamaç haline gelen bulgur ve pirinçleri ayrı bir kaba alın. Bu karışımı üzerini örtmeden 1-2 saat karanlık bir ortamda dinlendirin.
- Bu esnada, maya ve şekeri karıştırın ve üzerine yarım su bardağı kadar su ekleyin. Bu karışımı da bulamacınızın içine ekleyin ve kabın üzerini örtün. Yine karanlık ve serin bir yerde 1 gün kadar bekletin. Eğer mayalanma işlemini daha sıcak bir ortamda gerçekleştirirseniz, yarım günde bu süreç tamamlanacaktır. Ancak çok sıcak ortamlarda maya dayanmadığı için, buzdolabını tercih edebilirsiniz. Ara ara kabın ağzını açıp, lapayı karıştırarak bekletin. 1 gün sonra şekeri karışıma ekleyin ve karıştırın. Bozanın tadına bakın ve su ve şeker oranını bu aşamada ayarlayın.
- Üzerine toz tarçın serperek ve yanında leblebi ile servis edebilirsiniz.
Saklama koşulları nelerdir?
Boza, serin bir ortamda asgari 15 gün saklanabilir, tercihen (+4°C’ de) buzdolabında saklanmalıdır.