Son bir kaç yıldır ise bu minnak lezzet patlaması olan Kumkuat nam’ı diğer Kamkat gelir. Kabuğuyla yenen tek narenciye çeşidi olan kamkat, süs mandalinası olarak da isimlendirilir. Turunçgil ailesinin bu en minik üyesi, rengiyle portakalı anımsatır. Çekirdekli bir yapısı ve çok kuvvetli bir aroması vardır.
Lokmalık boyuttaki Kamkat, ağza atılınca hafif ekşisiyle önce sizi sarmalar, ağzınızda çok hoş bir rayiha bırakır. Sonra bir tane daha ve bir tane daha derken ne kadar yediğinizi bile anlamazsınız. Son yıllarda yoğun olarak reçeli de yapılıyor. Tıpkı turunç kabuğu ve portakal kabuğu reçeli gibi ön tatlandırma işlemi yapmak gerekiyor.
Kamkat (Kumkuat) Reçeli Nasıl Yapılır?
yemek.com tarifine göre;
Malzemeler;
-
400 gram kamkat (kumkuat)
-
1,5 su bardağı toz şeker
-
1 yemek kaşığı limon suyu
-
1 litre su
Hazırlanışı;
- Kamkatları saplarından ayırın ve bir tencerenin içerisine alın. Yarına 2 su bardağı su ilave edin ve 3-4 saatte bir suyunu değiştirerek yarım gün suyun içinde bekletin.
- Hafif yumuşayan kamkatları ortadan ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarın. Dilerseniz daha minik parçalar haline getirin, dilerseniz de iki parçaya bölünmüş halde bırakın.
- Temizlediğiniz kamkatları tencerenin içerisine yeniden alın. Üzerine toz şekeri ilave edin ve tencerenin kapağını kapatarak ertesi sabaha kadar bekletin.
- Ertesi gün üzerine 1,5 su bardağı su ilave ederek yumuşayıp kıvam alana kadar reçelinizi karıştırarak kaynatın.
- Kıvam alınca oda sıcaklığında soğutun ardından kavanozun içerisine aktarın. Oda sıcaklığında ya da buzdolabında muhafaza ederek dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz.
Turunçgiller Ailesinin Küçük Mücevheri “Kamkat” Nedir? Faydaları Nelerdir?