Sindur, Hindistan’da evlilik törenlerinde yapılan bir geleneğe verilen isimdir. Ateş çevresinde 7 kez dönerek yapılan törenin ardından, damat tarafından gelinin saç ayrımına evli bir kadın olduğunu göstermek amacıyla sürülen kırmızı boyayı ifade etmektedir.
Hindistan’ın evlilik törenlerinden biri olan “sindur” isminden sıkça söz ettiriyor. Peki sindur (Sindoor) nedir? Neden yapılır?
Sindur, Hindistan’da evlilik törenlerinde yapılan bir gelenektir. Törende gelin ve damat 7 kez ateş çevresinde döner, ardından damat tarafı gelinin saç ayrımına evli olduğunu gösteren kırmızı bir boya sürer. Bu kırmızı boyaya sindur denir. Sindur sürülsükten sonra damat gelinin boynuna “mangalsutra” töreniyle boncuklu kolye takar. Ateşin çevresinde 7 kez dönüp oturduktan sonra başlarına örtülen bir örtünün altından günüş bir ayna ile birbirlerinin yüzlerine bakarlar.
Hindistan’ın evlilik törenleri bununla bitmiyor. Evlilik töreninden sonraki sabah ise “Posh Puja” adı verilen tören gerçekleştirilir. Bu törene yakın akrabalar katılır ve mutlu evlilik dilekleriyle birlikte gelin ve damadın başından çiçekler dökülür. Ardından gelin ve damadın birbirlerini beslediği “dayabata” töreni yapılır.
Hindistan’da inekler için her yıl yapılan ‘Gopastami’ bayramında sindur muhakkak kullanılır.