Tarçın, oldukça aromatik, lezzetli ve şifalı bir baharattır; sağlık için kullanımı eski Mısır’a kadar gider. Cinnamon denilen ağaçların iç kabuklarından elde edilen bu şifalı bitki güçlü bir polifenol antioksidan kaynağıdır. Kolestrolü düşürme, kan dolaşımını düzenleme, vücut direncini arttırma, mantar enfeksiyonlarını tedavi etme gibi özellikleri bulunan tarçının ayrıca kilo vermeye de yardımcı olduğuna dair çok sayıda bilimsel araştırma mevcuttur. Kullanım alanı çok geniş bir bitki ve baharat olan tarçın, çay olarak ta tüketilmekte ve pek çok kürü yapılmaktadır.
100 gr tarçın 274 kaloriye sahiptir; ayrıca 4 gr protein, 53 gr. lif, 1 gr. doymuş yağ ve 2 gr şeker içerir. Bunun yanı sıra tarçının içerisinde, Manganez, Kalsiyum, Magnezyum, Potasyum, Çinko, Demir, B6, E, A, C ve K Vitaminleri bulunur.
Güncel bilimsel araştırmalara göre, Tarçın yağı, Candida gibi bazı mantar enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olmaktadır.
Tarçın, tip 2 diyabetli hastalarda glikoz ve lipit seviyelerini düzenlemektedir. Yapılan bir araştırmada günde 6 gr. tarçın tüketen tip 2 diyabetli 60 kişide, serum glikoz, trigliserit, LDL kolesterol ve toplam kolesterol düzeyinde azalma tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmacılar, tarçının tip 2 diyabetli hastalarda kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceğini öne sürmektedir.
Bazı bilimsel araştırmalar, tarçının Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olabildiğini öne sürmektedir. Tarçın kabuğunda bulunan ve CEppt adı verilen bir ekstrakt, semptomların gelişimini engelleyebilecek özellikler içeriyor. Ekstraktı alan farelerde, amiloid plaklar gibi hastalık belirleyicilerinde bir azalma ve bilişsel davranışta iyileşme yaşandığı gözlemlendi.
Yeni yapılan bir araştırma, tarçının HIV’e karşı korunmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bir laboratuarda test edilen 69 özüt içerisinde tarçın kabuğu, tarçın filizi ve meyvesinin, HIV aktivitesini azaltmada etkili olduğu gözlenmiştir. Bu, tarçın içeren yiyeceklerin HIV’i tedavi edebileceği veya önleyebileceği anlamına gelmez, ancak tarçın özleri bir gün tedavinin bir parçası olarak yararlı olabilir. Ayrıca bu bulgular tarçının güçlü virüslere karşı bile koruyucu olduğunu göstermektedir.
Tarçının kalp hastalığı riskini azalttığına dair çok sayıda bilimsel çalışma yapılmıştır. Tip 2 diyabetli kişilerde, günde 1 gram (yarım çay kaşığı) tarçının kan değerleri üzerinde yararlı etkileri olduğu gösterilmiştir. İyi kolesterol (HDL) sabit kalırken, toplam kolesterol, kötü kolesterol (LDL) ve trigliserit düzeyleri azalmıştır. Tarçın ayrıca yüksek tansiyonu da düşürmektedir.
Tarçının yukarıda sayılan hastalıkların tedavisinde kullanılması dışında sağlıklı yaşamak için de pek çok farklı faydası bulunmaktadır.