Bazı kadınlar, kalori saymadan istediklerini yer, tatlı kaçamaklar yapar, genellikle salata sipariş etmez ve ideal kilolarını korumaya başarırlar. Bunun nedeni her zaman mükemmel genler ya da hızlı bir metabolizma değil. ”Diyetler işe yaramaz, hep başarısızlıkla sonuçlanır” diyen diyetisten, besin uzmanı ve metabolizmanı doktoru Carla Heiser ile tanışın! Woman’s Day dergisine niye diyet yapmamamız gerektiğini anlatan diyetisyen ve beslenme uzmanı Carla Heiser ile diyet yapmadan zayıf kalmanın sırlarını keşfedin!
Sağlıklı beslenmek asla sıkıcı değil, eğer ki öğünlerini ot ve baharatla hareketlendiriyorsan! University of Colorado’nun araştırmalarına göre baharatlar ve otlar, her yemeğe tat vermeyi başarıyor ve yemekte yağın yerini dolduruyor. Ayrıca pul biber gibi acı baharatlar metabolizmanı hızlandırıyor ve ekstra birkaç kalori yakmanı daha sağlıyor. Bu yüzden buğulanmış brokoli yerine tütsülenmiş paprika ekle yemeğine. Haşlanmış tavuğunu kuru kuru yemek yerine tavuğuna kurutulmuş otlar, sarımsak tozu ve kırmızı acı biber ekle.
Yemek masasında konuşkan olmak az yemenin en pratik yolu değil mi? The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism‘nin araştırmalarına göre insanlar bir kase dondurmayı 5 dakikadan 30 dakikaya kadar bir süre aralığında yiyor. Daha yavaş, mola vererek yiyenlerde peptit YY hormonu daha çok çalışıyor ve bu hormon insanın daha doymuş hissetmesini sağlıyor. Bu yüzden lazanyayı birileri sana eşlik ederken daha çok seveceksin!
Yoğun yaşarken bundan ilk uyku etkileniyor. Ama eğer metabolizmanın düzenli olarak çalışmasını istiyorsanız, uykuyu önceliğinız yapmanız gerek. Hatta Dr. Lori Shemek, uykunuzu az aldığınız günlerde erken kalkıp egzersiz yapmak yerine birkaç saat daha dinlenmenin daha yararlı olduğunu belirtiyor ve erteleme tuşunu öneriyor. Çünkü uykusuzluk doğrudan hormonları etkiliyor, bu etkiyle beraber kilo alma olasılığınız ve iştahınız artıyor, daha da kötüsü canınız daha yüksek kalorili yiyecekler istiyor.
Evet lezzetli bir cheeseburger ve yanında patates kızartması yediniz. Sağlıklı beslenme hedeflerine uymasa da, kendini affetmen ve ilerlemen lazım, gelecek öğünde sağlıklı yiyeceğine dair kendine söz verebilirsin. Kanada’da University of Waterloo‘nun araştırmalarına göre; kendinize anlayışlı olman yemek ve sağlıklı çalışan metabolizman arasında daha iyi bir ilişki olmasını sağlıyor. Düşük özgüven, kilo aldıran sorunlu yemeye neden olabiliyor. Dr. Shemek, sevdiğiniz birine yemek ısmarlar gibi, kendinize arada bir yemek ısmarlamanızı tavsiye ediyor.
Keşke her gün bayram olsa, ama maalesef değil. Her özel etkinlikte kendinizi şımartmamalısınız. Arkadaşınızın doğum gününde yediğiniz pasta, ofis kutlamasındaki aburcuburlar ve devam eden bir sürü yemek serüveni. Düzenli olarak bu etkinlikler olduğu için, aşırıya kaçmamayı ve yemeğe karşı koymayı öğrenmelisin. Doktor Heiser, arada yapılan tatlı kaçamaklarının diyetin olmazsa olmazı olduğunu belirtiyor. Bu yüzden kaçamağını doğru seçip, diğerleriyle vedalaşmalısınız. Kendi doğum gününü tabii ki de pastayla kutlamalısın ama herkesinkini değil!
Düşük yağlı veya kalorili yiyecek, teoride güzel gelebilir ama asıl problem bu yiyeceklerin yüksek karbonhidrat değerleri ve ağır işlenmiş olmaları. Yiyeceklerin yağ ve kalorilerini düşürmek için diyet yiyeceklerine tuz, şeker veya başka yararlı olmayan malzemeler ekleniyor. Vücuduna giren bu şeker, daha çok kilo almana neden olacak diye açıklıyor doktor Heiser.
Brownie kötü, ıspanak iyidir diye bir ayrım yapamayız. Toronto Üniversitesi’nin çalışmalarına göre bir hafta çikolata tüketmeyenler, tüketenlerden daha çok tatlı krizine giriyor ve sonuç olarak daha çok çikolata yiyor. Ayrıca 2010’da yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre: Eğer kendine çikolata yiyemeyeceğini söylüyor ve çikolatayı düşünmemeye çalışırsan çikolatayı obsesyon haline getirirsin. Çoğu diyetin başarısızlığı da burada geliyor. Yemekle daha mutlu bir ilişki kurmak için sözlüğünden kötü kelimesini kaldır!
Suyun sayısız yararı her yerde karşımıza çıkıyor. Peki susuzluğun yol açtığı, size kilo aldıran sorunu biliyor musunuz? Susuzluk hissi, sık sık açlıkla karıştırılıyor. Bu yüzden bazen susadığımızda su içmek yerine acıktığımızı düşünüp kendimizi yemeğe veriyoruz. Ayrıca düzenli ve yeterli su tüketmek, kilo dengenizi korumanızı sağlar ve bağışıklık sisteminize destek olur.
Yapay tatlandırıcılar tartışmalı bir konu. Bazı çalışmalar kilo üzerinde etkisi olmadığını gösterse de, diğer çalışmalarsa kalorisiz içeceklerin açlığı uyararak kilo aldırdığını söylüyor. Dr. Shemek hepsinden kaçınmamızı öneriyor. Dr Shemek diyet içeceklerin, beyni daha çok şeker istemeye düzenlediğini ve bu yüzden çoğu insanın bu içeceklere bağımlı olduğunu da belirtiyor. Ayrıca, gazlı diyet içecek sipariş etmek yerine salatanızı makarnayla değiştirebilirsiniz!
Doktor Heiser, vücudun 1,000 kalori aburcubur ve 1,000 kalori yemeği farklı kullandığının altını çiziyor. Kalorileri saymanın daha az besin değeri olan yiyecekleri tüketip yanlış beslenmeye yol açtığını söylüyor. Tabağınızın protein, sağlıklı yağ ve sebzenin oluşmasına önem vererek tabak hazırlamaya odaklanın! Doktor, doğru planlanmış öğünlerin sağlıklı kalori alımındaki öneminin altını çiziyor!
Şeker, tek kelimeyle iyi değil. ”Vücudunuz, ancak tek seferde belli bir miktarı alabiliyor. Eğer aşırıya kaçarsanız, vücut bunu yağ olarak depoluyor.” diyor Heiser. Ama bu demek değil ki şekeri tamamen kesin. Dr Heiser, vücudun şekerle nasıl başa çıktığını keşfetmemiz gerektiğini tavsiye ediyor. Birkaç kurabiyeden sonra yorgun ve şişmiş hissediyor musunuz? Tepkinize bağlı olarak, ne zaman şekeri kesmeniz gerektiğini bilebilirsiniz. Sonuç olarak, yemeğin sizi iyi hissettirmesi gerekiyor – diyet yapmayan her kadın bunu bilir!