Bazen uyku saatini ertelemek ve birkaç saat daha ayakta durmak kaçınılmaz olabiliyor ama araştırmalar düzenli uyku uyumanın birçok faydası olduğunu söylüyor. Uzaman Diyetisyen Dilara Koçak bu konu hakkında neler söylüyor bil bakalım…
Düzenli uyku uyumak gün içinde kendinizi daha iyi ve zinde hissetmenize yardımcı oluyor. Ama tek faydası bu değil, güzelliğinden ödün vermek istemeyenler de uyku saatinden ödün vermemelidir. Yani uyku saatini erteleyip yatağa geç girdiğinizde aynalar size istediğinizi gösteremeyebilir.
Bu küçükken annelerimizin ‘güzellik uykusu’ adı altında bizi uyutmalarını da bilimsel açıdan açıklıyor olabilir. Araştırmalar gün içinde düzenli olarak 7-9 saat arası uyuyan bireylerin ciltlerinin daha genç ve sağlıklı göründüğünü söylüyor. Düzenli uyku belki kırışıklıklarınızı azaltamaz ama önlenmesine yardımcı olabilir.
Derin uykudayken vücudumuz hücre ve doku onarımına yardımcı olan en büyüme hormonu üretir. Ayrıca uyurken vücudunuzda cildin daha güçlü ve esnek olmasına yardımcı olan bir protein olan kolajen sentezlenir.
Uyurken vücudumuz su kaybediyor. Bu durum ince çizgilerin ve kırışıklıklarının daha az görünür kılınmasına ve cildin daha sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Eğer gözaltı torbalarınız varsa düzenli uyku onların azalmasına ve daha az fark edilir hale gelmesine de yardımcı olur.
Hatta stres sebebiyle oluşan egzema, akne ve göz altı morlukları yaşıyorsanız düzenli uyku stres seviyenizi kontrol altına almanıza yardımcı olarak bu sorunların çözülmesine destek olur.
Uykusuz kalmanın beyin aktivitelerinde düzensizliğe yol açtığını biliyoruz, peki açlık–tokluk durumunu düzenleyen hormonlarda da bir düzensizlik yaratıyor olabilir mi? Cevap ne yazık ki evet. Leptin hormonu beyne ‘doydum’ mesajını veren hormondur, ghrelin ise ‘ben açım, yemek ye’ sinyalini verir. Günde 7 saatten az uyumak bu hormonların dengesini bozup, almanızdan daha fazla kalori tüketmenize sebep oluyor.
Birçok araştırma uyku problemi olan bireylerin, beden kitle indekslerinin, yeterli uyku alanlardan daha yüksek olduğunu söylüyor. 2013 yılında yapılan bir araştırma, geç saatte uyumanın ve kronik uykusuzluğun gece besin tüketimini artırdığını ve kilo alımını tetikleyebileceğini söylüyor. Chicago Üniversitesindeki bir başka araştırmada ise uykusuzluğun vücuttaki endocannabinoids adlı bir kimyasalı uyardığını söylüyor. Bu kimyasal tatlı, tuzlu ve yağlı besinler tüketme isteğinin artmasına sebep oluyor. Yani uykusuz kaldığınızda aslında fiziksel olarak aç olmasanız bile açlık hissedebilirsiniz.
Uyumadan bir süre önce doğru bir öğün uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir. Süt, muz ve badem gibi besinler magnezyum ve triptofan sayesinde güzel bir uyku çekmenize yardımcı olabilir. Ancak dikkat, kilo probleminiz varsa bu küçük öğünü uyumadan 2 saat önce yapmalısınız.