Mutfak

Kinoa Nasıl Pişirilir?

Kinoa diğer tahıllara oranla 2 kat fazla besin lifi içeriği sayesinde, besin lifi bakımından yetersiz beslenmenin yarattığı en büyük sorun olan kabızlığa karşı önerilen besinlerin başında gelir. Besin lifi aynı zamanda diyabet hastalarında kan şekerinin kontrolünü sağlar.

Kinoa, dünyanın en popüler sağlık gıdalarından biri olarak sayılmaktadır.  Kinoada lif, magnezyum, B vitaminleri, demir, potasyum, kalsiyum, fosfor, E vitamini ve çeşitli faydalı antioksidanlar bulunur. Beyaz, kırmızı ve siyah olmak üzere üç tipi vardır. Kinoa, GDO’suz, glutensizdir ve genellikle organik olarak yetiştirilir. Kinoa tohumları tam protein kategorisinde olup bu özelliği ile vücudun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içermektedir. Tam protein içeren bitkiler oldukça nadirdir ve kinoa vejetaryenler için oldukça popüler bir besindir.

Kinoa, kolesterolü yükselten doymuş yağlar içeren hayvansal protein kaynaklarına göre daha sağlıklı bir protein kaynağı olarak belirtilebilir. Kinoa gluten içermeyen bir besin olması sebebiyle Çölyak hastaları ve glutensiz diyetler için önerilen bir besin kaynağıdır. Kinoa ile glutensiz ekmekler, çörekler, kinoa gevrekleri hazırlayabilirsiniz.

Kinoa Nasıl Pişirilir?

Mutfağımıza son dönemde girmeye başlayan kinoa aslında İnkalar tarafından yüzyıllar önce keşfedilmiş bir besin. Son yıllarda tüketiminin dünya çapında bu kadar artmasının en önemli sebebi ise yüksek besin değeri. Bu besin değeri öyle etkileyici ki, NASA bile kinoayı Astronotların beslenmesinde kullanıyor.

Pişmiş kinoanın kalorisinin daha düşük olduğunu biliyor muydunuz? Pişmiş 100 gram kinoanın içerdiği su miktarı yaklaşık %77’dir. Pişmemiş 100 gram kinoa ise sadece 13 gram su içeriğine sahiptir. Bu nedenle pişmemiş kinoanın kalori oranı daha yüksektir. 100 gram pişmiş kinoa 120 kalori iken aynı miktarda pişmemiş kinoanın kalorisi 368’e kadar çıkmaktadır.

  • Kinoayı pişirmeden önce birkaç saat suda bekletmelisiniz.
  • Kinoa, 15 dakika gibi kısa bir sürede pişebilen bir besin kaynağı.
  • Eğer suda bekletmek için vakit bulamadıysanız pişirmeden önce iyice yıkamalısınız.
  • Kinoayı pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanmanız mümkün.
  • Yine pişirme işlemine geçmeden önce çekirdeği saran ve kinoaya acı bir tat veren kabukları temizlemek için kinoayı derin bir süzgece alın musluktan akan soğuk su ile birlikte avuçlarınızla çok fazla sıkmadan çekirdekleri ovalayın.
  • Ara öğün olarak yoğurt ile karıştırabilirsiniz.
  • Sebze ve ya meyve garnitürleriyle birlikte tüketebilir, köfte şekline getirebilirsiniz.
  • Kısır yaparken bulgur yerine kinoayı tercih edebilirsiniz.
  • Pilav yapabilirsiniz, kahvaltıda müslinin içine ekleyebilirsiniz.