Hamilelikte ki kanamanın adetle bir ilişkisi yoktur. Ancak halk arasında “üstüne görme” olarak bilinen, yerleşme kanaması dediğimiz bir durum vardır. Genellikle döllenmeden sonraki 10. ve 14. günler arasında meydana gelen bu kanama regl döneminden önce gerçekleşir, hamilelik belirtileri arasında görülür.
Dolayısıyla adete yakın hamile kalanlar, bunu regl ile karıştırabilirler. Bu noktada en çok sorulanlardan biri, “Üstüne görme adet kanaması gibi olur mu?” oluyor. Tabii ki aralarında bariz farklılıklar vardır.
Üstüne Görme Nedir? Gebelikte Yerleşme Kanaması Nedir?
Embriyo, döllenmenin gerçekleşmesiyle birlikte gelişmek ve yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak için rahime bağlanır. Bu aşamada yerleşirken gerçekleştirdiği hamleler rahim içi astarındaki kılcal damarların patlamasına ve hafif kanamaya neden olur.
Buna da yerleşme kanaması/implantasyon kanaması/üstüne görme isimleri verilir. Yani bu kanamayı bir döllenme belirtisi olarak kabul edebilirsin. Bu kanama normal şartlarda bir müdahale gerektirmez, embriyoya ve anneye bir zarar vermez.
Üstüne görme, çoğunlukla akıntı şeklindedir. Çok yoğun bir şekilde şeklinde gerçekleşmez. Yerleşme kanaması rengi açıktır ve koyu yapılıdır. Genellikle bu özelliklerde görülür ancak bazı kadınlarda daha yoğun da gerçekleşebilir.
Daha çok genetik olarak görülen bu durum, eğer ailenizde birilerinin başına gelmişse sizin de başınıza gelebilir. Bu yüzden istenmeyen hamilelikler için her durumda tedbirli olmayı, adet olsanız dahi korunmasız ilişkiler sonucunda hamile kalma ihtimalini göz ardı etmeyin.
Hamile kalmaktan korkan veya hamile olmayı isteyen kadınlar, yaşadıkları düzensiz adetlerde hamile kaldım endişesine kapıldıkları gibi bazen de hamile kalmış olmalarına rağmen yaşadıkları düzensiz kanamayı normal adet sanarak dikkate almayabilirler. Ancak bu çok tehlikeli bir durumdur. Böyle bir durum yaşadığınızda en kısa sürede bir uzmana danışmalısınız.