Ordan BurdanSağlık

Hamileyseniz Coronavirüs Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Coronavirüse dair en büyük endişelerden bir tanesi, enfeksiyonun hamile kadınları ve onların doğmamış çocuklarını nasıl etkileyeceğidir. Bu hakkında, Prof Dr. Bülent Tıraş önemli uyarılarda bulundu.

Kanıtlar çok sınırlı olsalar da, erken dönem araştırmaları virüsün rahimden bulaşmayacağını gösteriyorlar. Yine de İngiltere’de bir bebeğin doğduktan dakikalar sonra coronavirüs tanısı alması haberinin ardından herhangi bir sonuca varmadan önce bu hastalığa dair daha fazla bilgi edinmemiz gerekiyor.

Hamileyseniz Coronavirüs Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Rahimde Bebeğime Geçebilir mi?

Ön araştırmaların en büyük bulgularından birisine göre virüs rahimden bebeğe geçmiyor. Northwestern Üniversitesi’nde çalışan Dr. Wei Zhang, bir araştırmanın da ortak yazarları arasında ve bu araştırmada Çin’de coronavirüs tanısı almış ve sezaryen ile doğum yapmış 9 kadın değerlendirilmiş. Araştırma ekibi amniyon sıvısını, kordon kanını, bebeğin boğazından alınan sıvı numunesini ve anne sütünü test etmiş ve virüsün rahim yoluyla veya sezaryenle anneden bebeğe geçebileceğine dair bir kanıt bulamamış.

İngiltere’de pozitif çıkan yenidoğan bebek ise bu bulguları çürütmüyor çünkü doğum sırasında nasıl koruyucu önlemler alındığına veya hangi virüs türlerinin test edildiğine dair bir bilgi yok. Bebeğin virüsü nasıl kaptığı da belli değil. Virüs dikey olarak bulaşmıyor gibi görünse de, coronavirüse sahip 10 annenin yenidoğanlarına dair yapılan bir analizde enfeksiyonun yenidoğanlarda herhangi bir yan etki yaratmadığı görülmüş. Bu nedenle uzmanlar virüsün yenidoğanlarda yarattığı riski belirlemek için daha fazla veri gerekli olduğu konusunda hemfikirler.

Sezaryen mi Vajinal Doğum mu Daha Güvenli?

Bunu söylemek için henüz çok erken. Zhang’ın araştırmasındaki tüm kadınlar sezaryen doğum yapmışlar ve vajinal doğuma dair riskler değerlendirilmemişler. Bazı viral enfeksiyonlar doğum sırasında anneden bebeğe geçebiliyorlar. Örneğin grip virüsü vajinal doğum sırasında bebeğe geçmezken, HIV ve uçuk gibi diğer virüsler kan ve beden sıvılarından geçebildiğinden sezaryen daha güvenli bir seçenek haline geliyor. Coronavirüs konusunda hangi yöntemin daha güvenli olduğuna dair bir kanıt henüz yok. Dr. Jessica Madden şöyle diyor:

“Şu anda bir doğum yönteminin diğerinden daha iyi olduğunu söylemek imkansız. Bu durum bence doktorun kararı ve her vakaya göre değişiklik gösterir.”

Sezaryene dair endişelerden bir tanesi, hastaların hastanede iyileşmek için daha fazla vakit geçirmelerinin gerekli olması. Dr. Brian Levine ise şöyle ekliyor: “Eğer hastanede kalışınız uzarsa, hastanede coronavirüsü kapma ihtimaliniz artacaktır.”

Coronavirüs Komplikasyon Riskini Arttırır mı?

Şu anda elimizdeki veriler sınırlılar ancak coronavirüslü hamile kadınlarda erken doğum eğiliminin yüksek olduğuna dair bazı gözlemler var. Üçüncü trimesterda coronavirüse sahip olan 34 Çinli kadın ile yapılan bir değerlendirmede, coronavirüs sahibi kadınların erken doğum riskinin daha fazla olduğu görülmüş ve ortalamada 36. haftada, yani normal zamanından 4 hafta önce doğum yapmışlar.

Daha ağır vakalarda coronavirüs zatürreeye sebep oluyor ve bu durum hamile kadınlar için tehlikeli çünkü akciğer kapasitesi zaten bir miktar düşmüş durumda. Hamile kadınlar oksijen tedariğinde problem yaşarlarsa, çocuk da oksijen sıkıntısı yaşayabilir ve bu da kalıcı gelişim problemleri konusunda riskleri arttırır. Coronavirüse dair bir diğer endişe ise sık sık ateşe sebep olması.

İlk trimesterde beden sıcaklığındaki artışların fetal gelişim anomalileri ile bağlantısı var. Üçüncü trimesterde ise yüksek beden sıcaklığı dehidrasyona sebep olabilir ve bu da erken doğumu tetikleyebilir.

Bağışıklık Sistemim Hazır mı?

Hamile kadının bağışıklık sistemi gebeliğin ardından değişir, böylece bedenin bebeği reddetmesi önlenir. Bu değişimden dolayı hamile kadınların bağışıklık sistemi biraz zayıflar ve genel olarak hamile kadınların viral enfeksiyon riski bir tık daha fazladır.

Grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının hamile kadınlarda daha şiddetli hastalıklara sebep oldukları biliniyor ve yeni coronavirüs de aynısını yapabilir. Fakat kesin bilgi için yeterli verimiz yok. Bununla birlikte ABD’deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, hamile kadınların aynı yaş grubundaki hamile olmayan kadınlara göre coronavirüsten daha fazla hasta oluyor gibi görünmediklerini belirtiyor.

Doğumdan Sonra Ne Olur?

Dr. Zhang’a göre coronavirüs tanısı alanlar, anneler de dahil olmak üzere, virüsü bebeğe geçirmekten kaçınmak için yenidoğandan izole olmalılar. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ise coronavirüse sahip olan annelerin meme sütü vermeye devam etmelerini öneriyor. Anne sütü virüsü taşıyor gibi görünmüyor ancak yakın temas olmamalı. Zhang şöyle diyor:

“Doğrudan temas bulaştırma yöntemi olduğu için emen bebeklerin enfekte olmalarına engel olmaları için bazı bakım önlemleri alınmalı.” Yeni anneler maske, eldiven gibi koruyucu ekipmannlar kullanmayı düşünebilirler ve ayrıca sütü bebeğe biberon ile verebilirler.

Şu Anda Hangi Adımları Atmalıyım?

Hamile kadınlar doktorları ile iyi bir iletişim içerisinde olmalılar ve virüse maruz kalma riskini azaltmak için kontroller daha izole bir yerde, daha mesafeli şekilde yapılmalı. Eğer hasta olan veya belirtiler gösteren birisine maruz kalırsanız, hemen doktorunuza ulaşmalısınız. El yıkama, sosyal mesafe ve hasta olan insanlardan uzak durmak virüse maruz kalma riskinizi azaltır.

Ayrıca coronavirüs tanısı almış kadınların evde doğum yapmaktan kaçınmalarını öneriyor. Hastanede hem anne hem de bebek gözlem altında tutulabilir ve bebeğin belirti geliştirmediği veya hasta olmadığı garanti altına alınabilir. Bunu ev ortamında yapmak imkansız. Anne ve bebeğin sağlığı için hastane ortamı gerekli. Tabii ki daha fazla şey öğrenildikçe bu önerilerde değişimler olabilir. Bu noktada eldeki veriler oldukça umut vaadediyorlar çünkü virüs rahimden geçmiyor gibi görünüyor.

İngiltere’deki bir bebek haricinde tüm yenidoğanlar negatif test sonuçları verdiler. Hamile kadınlar risk grubu içerisinde olsalar da, bu noktada coronavirüs kaparlarsa komplikasyon riskinde pek bir artış görülmüyor.

Sonuç Olarak

Coronavirüsün gebelik üzerindeki etkilerine dair araştırmalar sınırlı olsalar da, sağlık uzmanları eldeki verilerin umut verdiğini söylüyorlar. Virüs rahimden geçmiyor gibi görünüyor. Tek bir bebek haricinde başka coronavirüs tanısı almış yenidoğan yok. Hamile kadınların aynı yaştaki hamile olmayan kadınlara göre daha hasta olmadıkları da görülüyor. Yine de güncellemeleri takip etmek önemli çünkü durum çok hızlı evriliyor ve yeni bilgiler sürekli paylaşılıyorlar.

Kaynak: aysetolga.com

Biyopsi Nedir? Nasıl Yapılır?

Foam Roller Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu