Evde, imkanlar dahilinde olabildiğince fazla çiçek, meyve ve sebze yetiştirmeye çalışanlar bilir, bitkilerle vakit geçirmek, onların bakımıyla uğraşmak, onların o ferahlatan renklerini görmek, kokularını içine çekmek gibisi yoktur. Bu durum bir de sadece çiçeklerle sınırlı kalmaz, ev ekonomisine ve sağlığa da büyük katkılar sunacak meyve-sebzelere uzanırsa değmeyin keyfimize.
Siz de en doğalını, en lezzetlisini, en ekonomiğini evimde yetiştiririm diyenlerdenseniz birazdan adım adım, en pratik yöntemlerini anlatacağımız bu saksıda domates yetiştirme işlemini mutlaka deneyin.
Toprak seçiminden sulanma sıklığına, güneşle ola ilişkisinden toplanmasına kadar saksıda domates nasıl yetiştirilir, tüm aşamalarını öğrenince hemen denemek isteyecek, ilk uygulamanızı yaptıktan sonra ise “Ben bunu neden daha önce hiç yapmamışım” diyeceksiniz.
Hadi o zaman, daha fazla geç kalmak yok, önce domates nasıl yetiştirilir adım adım öğrenmek, hemen ardından da gerekli malzemeleri hazırlayıp hemen harekete geçmek var!
Saksıda domates yetiştirmek için ihtiyacınız olan malzemeleri bir araya getirerek işe başlayın
Domates yetiştirmek içn ihtiyacınız olan malzemeler:
- Organik domates tohumu
- Çimlenme tepsisi ya da plastik bardaklar
- Drenajlı derin saksı
- Bahçe toprağı
- Gübre
- Su
Önemli bir not: Dilerseniz klasik domates tohumu yerine cherry domates, kiraz domates, ampul domates gibi farklı domates çeşitlerinin tohumlarını da tercih edebilirsiniz. Bu noktada en dikkat etmeniz gereken şey, aldığınız tohumların organik, temiz ve üretilebilen bir ırk olmasına dikkat etmeniz. GDO’lu, yeniden ürün elde etme ihtimali düşük olan tohumlardan kaçınmalısınız.
1. adım: Çimlenme tepsisi ya da plastik bardakların içini verimli bahçe toprağı ile doldurup tohumları içine ekin
Çiçekçilerden ya da yapı marketlerin bahçe-bitki reyonlarından temin edebileceğiniz çimlenme tepsinizi, eğer tepsiniz yoksa onun yerine kullanabileceğiniz plastik bardaklarınızı verimli bahçe toprağı ile doldurun. Doldurduğunuz toprağın üst kısmını hafifçe açtırıp domates tohumlarınızı içine yerleştirin ve üzerini yaklaşık 1 santimetre kadar toprakla kapatın.
Tohumların ne çok derinde ne de çok yüzeyde olması gerekiyor, 1 santimetre derinde olması çimlenmesini beklerken değerlendirebileceğiniz ideal derinlik.
2. adım: Tohumların çimlenmesi için onları güneş görmeyen, sıcak bir ortamda bekletin ve toprağı sürekli nemli tutun
Güneş gören alanlarda da çimlendirme yapılabilir ancak bu işlemi karanlık bir alanda yaparsanız domates tohumlarınızın çimlenme süreci kısalacak, daha hızlı bir şekilde fidelerin ekim işlemine geçebileceksiniz. Dilerseniz bu aşamada çimlenme tepsisinin üzerine hava almasını engellemeyecek şekilde siyah poşet de kapatabilirsiniz.
Çimlenme tepsisi ya da bardaklarda beklettiğiniz domates tohumlarının toprağının da bu süreçte sürekli nemli kaldığından emin olmalısınız. Bunun için toprağı, tohumların çimlenmesine zarar vermeyecek şekilde işaret parmağınızda test edebilir, parmağınızı toprağa batırıp çıkardığınızda nemli kalmıyorsa hemen bir sulama işlemi yapabilirsiniz. Bir süre sonra domates tohumlarının çimlenip toprağın yüzeyinde yeşil yeşil kendilerini göstermeye başladıklarını fark edeceksiniz.
3. adım: Çimlenen domates tohumlarını yaklaşık 1-1,5 hafta da aynı şekilde güneş gören yerde bekletin
Karanlık alanda bekleyen domates tohumları çimlenmeye başlayınca hemen saksıya almamalı, bir süre daha çimlenme tepsisinde ya da plastik bardaklarında köklenmesini beklemelisiniz. Böylece çok daha sağlam ve sağlıklı domates fideleri elde edebilirsiniz. Ancak domates tohumları çimlenmeye ve toprağın yüzeyinde kendini göstermeye başladıktan sonra karanlıkta tutmanız da doğru olmayacaktır. Bu nedenle çimlenme başladıktan sonra güneş alan bir alana taşımayı ihmal etmemeli, 1-1,5 hafta da bu şekilde beklemelisiniz. Bu süre içinde de toprağın nemli kalmasına özen göstermelisiniz tabii.
4. adım: Saksınızın içini verimli bahçe toprağı ve biraz gübre ile doldurun, fideleri dikkatlice aktarın
Çimlenme tepsisi ya da plastik bardaklarda çimlenen domates fidelerinizi saksıya aktarmanın zamanı geldi. Öncelikle altında fazla suyun akabileceği delikler bulunan drenajlı saksınızın delik kısımlarına minik taşlar yerleştirerek drenajlı yapısını korumasını sağlayın. Ardından üzerine temin ettiğiniz bahçe toprağı ve gübreyi ilave edin. Gübre ve toprağın homojen bir şekilde karıştığından emin olun.
Bu işlemin ardından toprağın en üst kısmında, minik domates fidelerinizin kök boyuna uygun olacak şekilde 2-3 santimetrelik delikler açın, çimlenen fideleri dikkatlice, köklerine hiç zarar vermeden bu deliklerin içine bırakın ve üzerini yeniden 2-3 santimetre toprakla örtün. Bu aşamada üzerine örttüğünüz toprağı çok gevşek ya da çok bastırılmış olarak bırakmamaya özen gösterin ki fideleriniz ve kökleri zarar görmesin.
5. adım: Ektiğiniz domates fidelerinizi düzenli olarak sulayın ve yeterli güneş ışığını almasını sağlayın
Domates fidelerinizi saksılarına ektikten sonra toprak hem nemli kalacak şekilde sulama işlemine devam edin. Domates de diğer birçok bitki gibi aynı zamanlarda sulanmayı sevdiğinden kendinize bir rutin belirleyin ve ona göre sulama gerçekleştirin. Örneğin, her sabah saat:08.00’de sulama işlemi yapın, bitki bu saate alışacağından daha verimli bir şekilde büyüyüp gelişecektir. Saati tabii ki kendi programınıza göre değiştirebilirsiniz ancak sulama işlemini doğrudan güneş ışığı almadığı, hafif gölge alanlardayken yapmanızda fayda var aklınızda bulunsun.
Gelelim güneş ışığı ile ilişkisine: Domates bitkiniz çiçeklenene dek doğrudan şiddetli güneş ışığına ihtiyaç duymaz, hatta şiddetli güneş ışıkları bu sürece zarar verebilir. Ancak yine de gün içinde en az 8 saat aydınlık, gün ışığı alan bir yerde, örneğin pencere kenarında beklemelidir.
6. adım: Yaklaşık 3 ay sonra çiçeklenecek olan domates bitkinizi gübreleyerek verimli bir şekilde domates elde edin
Domates bitkileriniz tüm bu aşamaları eksiksiz olarak uyguladığınız takdirde yaklaşık 3 ay gibi bir sürede çiçeklenmeye başlayacak, hemen ardından da meyve oluşacaktır. Bu aşamanın ardından meyveler yüzünü göstermeye başlayınca, saksılarınızı daha bol güneş alan alanlara taşıyabilirsiniz. Bu şekilde domateslerin yeşil renkleri kırmızıya çok daha kısa sürede döner ve domatesleriniz lezzetlenir. İşte bu kadar!
Kaynak : yemek.com
https://www.kivitadinda.com/2020/05/yer-fistiginin-faydalari-nelerdir-2/
Baklava Fıstıklı mı Olur Yoksa Cevizli mi? (Vedat Milor Cevaplıyor)