Evlilik danışmanlığı, evlilik ilişkisini, evliliğin her iki tarafı (kadın ve erkek) açısından da, daha doyum verici hale getirmek için gerçekleştirilen bir psikolojik danışmanlık sürecidir.
Evlilik Danışmanlığı Nedir?
Evlilik danışmanlığının nihai hedefi, evliliğin her iki taraf için de daha doyum verici hale gelmesine yardımcı olmaktır. Buna ulaşıldığı oranda tafarlar, evlilik danışmanlığından nihai faydayı elde etmiş olurlar. Bu genel hedeften hareketle bazı özel hedeflerden, dolayısıyla da faydalardan bahsedebiliriz.
Evlilik Danışmanlığının Hedefleri ve Faydaları Nelerdir?
- Çİftin, kendilerine ve kişiler arası ilişkilere dair bir farkındalık geliştirmelerine yardımcı olmak
- Yeni evli çiftlerin, evliliğe uyum sorunlarının aşılmasına destek olunması
- Eşler arasındaki iletişimin işlevsel hale getirilmesi
- Her iki tarafın da temel insani ihtiyaçlarının giderilmesine destek olunması
- Çİftlerin yaşadığı cinsel doyumun artırılmasına destek olunması
- Tarafların birincil aileleriyle yaşanılan sorunlara işlevsel çözüm bulunması
- Çocuk yetiştirme sorunlarıyla ilgili işlevsel çözüm bulunması
- Sadakatsizlik ve şiddet gibi tutumlarla sarsılan evlilik ilişkisinin, yeniden düzenlenmesine destek olunması
- Evli çiftin vardığı nihai karar boşanma ise, boşanmayı sağlıklı şekilde gerçekleştirmelerine destek olunması
- Diğer hedefler
Evlilik Danışmanlığı Ne Kadar Sürer?
Evlilik danışmanlığının “şu kadar seans” gibi net bir süresi yoktur. Danışmanlığın süresi, çiftin yaşadığı sorunların çeşitliliğine ve yoğunluğuna, tarafların ihtiyaç ve beklentilerine, tarafların sorunların çözümü için takındıkları tavıra göre vb. değişiklik gösterebilir. Mesela, taraflarda kişilik bozukluğu, madde kullanımı, sadakatsizlik gibi ciddi sorunlar varsa, danışmanlık zor olabilir ve uzun bir süre alabilir. Buna karşılık, yeni evli bir çiftin uyum sorunlarının çözümü (başka ciddi sorunlar yoksa) için nispeten daha kısa bir süre yeterli olabilir.
Evlilik Danışmanı Evliliği Kurtarır mı?
Evlilik danışmanı, evliliklerini kurtarmaları için evli çiftlere yardım eder. “Onlara rağmen” değil, “onlarla birlikte” bir şeyler yapabilir ancak.
“Evlilik danışmanı hiçbir şey yapamaz.” düşüncesi gibi, “Evlilik danışmanı her şeyi yapar.” düşüncesi de gerçekçi değildir. Tüm uzmanlık alanlarının ve uzmanların olduğu gibi evlilik danışmanlığı ve evlilik danışmanının da yeterlilikleri ve sınırlılıkları vardır. Burada önemli olan, kişilerin beklentilerinin gerçekçi olması ve çiftlerle danışman arasındaki işbirliğidir.
Sonuç olarak, “Evlilik danışmanlığı evliliği kurtarabilir mi?” sorusunun cevabı “evet”, ya da “hayır” değildir. Evlilik danışmanı, “sizinle birlikte” evliliğinizi kurtarmanıza yardımcı olur.
Evlilik Danışmanlığı Nasıl Yapılır?
Evlilik danışmanlığı, evlilik danışmanının teorik anlayışına göre farklı şekillerde gerçekleştirilebilir. Literatürde tanımlanan bazı evlilik danışmanlığı modellerini şöyle sıralayabiliriz.
Bireysel evlilik danışmanlığı: Bu terapi şeklinde, eşlerin her biri evlilikleriyle ilgili bireysel terapiye dahil olurlar. Eşler aynı terapistten terapi görebilirler, ki buna eş zamanlı (concurrent) terapi denir. Eşlerin farklı terapistlerden terapi gördüğü modele ise ortaklaşa (colloborative) terapi denir.
Birleşmiş (conjoint) danışmanlık: Birleşmiş terapide, eşler terapiye birlikte katılır. Bu katılım bir terapistle gerçekleşebileceği gibi iki terapistle de (biri kadın biri erkek) gerçekleşebilir.
Grup danışmanlığı: Grup danışmanlığına birkaç evli çift, birlikte dahil olur. Danışmanlığı bir ya da iki danışman yürütebilir.
Kombine danışmanlık: Danışanlara yukarıdaki danışmanlık modellerinin bazılarının birlikte uygulanmasıdır.
Ben evlilik danışmanlığı için stratejik bir yaklaşım benimseyip, çiftin ihtiyacına göre terapi sürecini şekillendiriyorum. Yani gerek görüldüğünde bireysel görüşmeler, gerek görüldüğünde de çift görüşmeleri gerçekleştiriyorum. Bütün bu süreç, danışanların beklenti ve düşünceleri hesaba katılarak gerçekleştiriliyor.
Kaynak: yusufbayalan.com