Duygularını rahatlıkla ifade edebilen, özgüvenli bir çocuk yetiştirebilmek için babaların çocukla iletişimi nasıl olmalı, bilmen gereken her şeyi açıkladık…
Çocukla sağlıklı bir ilişki kurmanın temelinde ona sevildiğini hissettirmek yatıyor. Uzm. Psikolog Zeynep Göktuna, bazı babaların sevgi göstermeyi otoritenin sarsılması olarak gördüklerini ve çocuklarını ne kadar seviyor olsalar da bunu onlara belli etmekten kaçındıklarını söylüyor. Bu babalar çocuklarını onların fark etmeyeceği zamanlarda sevip öpüyorlar.
Ancak babaların çocuklarıyla fiziksel temasta bulunmasının, onlara dokunmasının ve sarılmasının, çocukların psikolojik ve sosyal yaşamları üzerinde büyük etkileri var. Babasıyla güçlü bir sevgi bağı olan çocuklar kendilerini ifade ederken ve duygularını aktarırken daha rahat oluyorlar.
Çocuğumla nasıl arkadaş olurum, sorusunun cevabı iyi bir dinleyici ve destekçi olmaktan geçiyor. İşin bir de eğlence kısmı var, ancak buna daha sonra değineceğiz. Anlaşıldığını ve değer verildiğini hisseden çocuk, anne ve babasını birer arkadaşı olarak benimsiyor.
Çocuk ve Ergen Psikolojisi Uzmanı Özge Merve Türk, babanın destekleyici ve yönlendirici bir figür olması gerektiğini söylüyor. Ortada bir problem olduğunda tehdit ve azar olmadan, çocuğa güven verici bir yaklaşımda bulunmak gerekiyor. Tıpkı arkadaşlıklarda olduğu gibi. Bu, ergen ve baba arasında sağlıklı bir iletişim kurulmasında da önemli bir temel.
Çocukla oyun oynayarak zaman geçirmek ve birlikte çeşitli aktiviteler yapmak baba ve çocuk arasındaki etkileşimi artırmak için en iyi seçeneklerden biri. Bu noktada, aradaki yaş farkına odaklanmamak ve geçirilen süreye takılmamak gerekiyor. Önemli olan kaliteli ve verimli zaman geçirebilmek.
Çocuğa doğru yaklaşımda bulunabilmenin bir diğer yolu, onun seveceği çeşitli aktivitelere yer vermekten geçiyor. Birlikte zaman geçirmek için ortam yaratmak ve çocuğun nelerden hoşlanabileceğini göz önünde bulundurmak kendisini değerli hissetmesini sağlayacaktır.
Çocuğumla nasıl iletişim kurmalıyım, diyen ebeveynlerin en çok dikkat etmesi gereken noktalardan biri, sevgi ve saygı sınırının iyi çizildiği bir dil kullanmak olmalı. Çünkü çocuğuna aşırı sevgi göstermeye çalışan babalar zaman zaman kendi otoritelerini çocuğa bırakabiliyorlar. Bu da yönetimin çocukta olduğu bir durumun ortaya çıkmasına yol açıyor. Doğru olan, çocuğa sevildiğini hissettirmekle birlikte ona sınır ve kuralları da göstermek. Çocuk, karşısındakinin babası olduğunu hiçbir zaman unutmamalı.
Çocuğun gelişiminde iletişimin önemi büyük. Ancak bu işin büyük sorumluluğu ebeveynde, çünkü çocuklar anne ve babalarının aynası oluyorlar. Uzm. Psikolog Zeynep Göktuna, çocuğun yapmasının istenmediği bir davranış varsa bunu öncelikle ebeveynin yapmaması gerektiğini söylüyor. Yani, çocuğunun başarılı ve çalışkan bir birey olmasını isteyen ebeveynler öncelikle kendi çalışkanlıklarıyla örnek olmalı. Çocuğunun olumlu davranışlarını övgülerle beslemeli.
Biz yetişkinler gibi çocukların da hata yapabileceğini unutmamak gerekiyor. Hataları karşısında sert bir tavırla karşılaşan çocuk daha sonra pek çok konuyu paylaşmama ve yalan söyleme girişimlerinde bulunarak ebeveynlerle iletişiminde problemler yaşayabiliyor. Özellikle de korkulan bir baba figürü çocuğun daha fazla hata yapmasına yol açabiliyor.
Bu hatalar karşısında babaların çocuklarına öfkelenmemesi, sakin kalması ve yapılan hatanın olumsuz sonuçlarının gösterilmesi çok önemli. Çocuğa olumsuz davranışlarının sonuçlarının gösterilmesi ve bunun sorumluluklarını almasının sağlanması onun gelişimine büyük katkı sağlayacaktır. Çocuğa ceza vermek ve onu başkalarının yanında eleştirmek ise kaçınılması gereken bir davranış.
Kaynak: anneysen.com