Tropikal meyve kategorisine giren rambutan, Avrupa ülkelerinde çok yaygın olarak satılsa da, ülkemizde henüz çok az yerde satılmaktadır. Bu duruma rambutan fiyatlarının aşırı yüksek olması da neden olmaktadır.
Birçok yeme şekline sahip olan rambutan genel olarak ısırılarak yenmektedir. Vietnam, Malezya ve Tayland ülkelerinde yaygın bir şekilde üretilen bir meyve olarak, sağlık için de son derece faydalıdır. Türkiye’de Antalya ilinde yetiştiriciliği yapılan bir meyve olmasına karşın rambutan ağacını ve meyvesini ilk kez duyanlar mutlaka vardır.
Meyvenin dış yapısı tüylü olan ancak içinden çıkan meyvesi yumurta şekline benzeyen rambutan, tropikal iklimlerde yetişme özelliğine sahip olduğu için, ülkemizin pek çok yeri bu meyvenin yetişmesi için uygun koşullara sahip değildir.
Demir vitamini açısından zengin bir içeriğe sahip olmasından dolayı, kansızlık sorunu olanlar için ideal bir meyve özelliğindedir. Aynı zamanda rambutan meyvesi cildin güzelleşmesi ve daha parlak görünmesi için de oldukça yararlı bir meyvedir.
Çekirdeği ve meyvesi birbirine yapışık bir şekilde olmasına karşın, çekirdeği kesinlikle yenmemelidir. Kullanım şekli olarak salata ve kokteyllerde rambutan meyvesi ile şık bir sunum yapılması mümkündür. İçerisinde; demir, kalsiyum, magnezyum, protein ve karbonhidrat bulunmaktadır.
Ülkemizde nadir bulunan bir meyve olan rambutan, göz sağlığından cilt sağlığına kadar pek çok konuda şifa dağıtan tropikal bir meyvedir. Kan değerlerinin doğal bir şekilde iyileşmesine etki eden bir meyve olarak, özellikle kalp damar hastalıklarına sahip olanların mutlaka temin ederek tüketmeleri gerekmektedir.
Fiyatı oldukça yüksek düzeyde olsa da, doğal yoldan sağlık elde etmek için, fiyatını fazlasıyla hak etmektedir. C vitamini, potasyum, magnezyum ve protein içeriği yüksek bir meyve olmasından dolayı, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ve hastalıkları önleyici bir özelliğe sahiptir. Ayrıca kolesterolü dengeleyici özelliği nedeniyle bu hastaların kullanması önerilen bir meyvedir.
Rambutanın en çok bilinen ve ispatlanmış faydaları şunlardır;
Görünüm itibarıyla oldukça farklı bir meyve olan rambutanın nasıl yendiği de kendisi kadar dikkat çekici bir konudur. Dışarıdan bakıldığında dikenli ve tehlikeli bir görünüme sahip olan meyveyi yemek istiyorsanız, iyice olgunlaşmış olanlarını seçmelisiniz.
Tropik bir meyve olan rambutan, ülkemizde de son yıllarda oldukça popüler hale gelmeye başladı. Bu nedenle nasıl tüketildiğini öğrenmekte fayda bulunuyor. İçi dışına göre daha sert olan meyvenin olgun olanını seçtikten sonra bir bıçak yardımıyla ortasından kesilir.
Meyvenin ortasındaki çekirdeği etli kısmından parçalanmadan ayrılmalıdır. Çekirdek kısmı ve dış kabuğu tüketilmez. Arada kalan beyaz kısım yani yenen kısmın tadı ise bazılarına harika, bazıları için çok kötü gelebilir. Bu tamamen kişinin damak tadıyla alakalıdır. Tadı hafif ekşi ve tatlı arasında olan meyve sade olarak tüketilebildiği gibi salatalara da eklenebilir.
Herhangi bir yan etkisi olmamasına karşın, tropikal bir meyve oluşundan dolayı fazla tüketilmemesi önerilen bir meyvedir. Diğer yandan çekirdeğinin vücutta bazı yan etkilere sebep olacağı ihtimaline karşın mutlaka çekirdeğinden ayrılarak tüketilmelidir.
Kanserli hücrelerin yok olmasında etkili olan rambutan, kanser hastaları için mutlaka doktor kontrolünde tüketilmesi gereken bir meyve özelliğindedir.
Çekirdeğinin yenmemesi gerektiği dışında herhangi bir yan etkiye sahip olmayan rambutan, demir eksikliği ve kabızlık gibi önemli sağlık sorunlarından korunmak ve iyileşmek için kullanılması önerilen bir meyvedir. İri üzümleri andıran tadı ile pek çok kek tariflerinin ve salataların içine oldukça hoş bir koku ve lezzet katacak özelliktedir.