Bilimsel olarak Salacca olarak adlandırılan Salak , güney Sumatra ve güneybatı Java’nın yanı sıra dünyanın diğer bölgelerinde bulunan ve Arecaceae ailesine ait bir meyvedir . Diğer bölgelerde bir gıda ürünü olarak ekildi ve bildirildiğine göre Bali, Lombok, Timor, Malezya, Maluku ve Sulawesi’de tabiatlandı.
Kümeler halinde büyür ve aynı zamanda kırmızımsı-kahverengi pullu deriye sahip olması nedeniyle yılan meyve olarak bilinir. Eti biraz asidiktir ve inanılmaz suludur. Elma , ananas ve muzdan oluşan bir bileşime benzeyen benzersiz bir tada sahiptir
Salak meyvesi, gövde tabanında ardışık dallanma ile oluşan kümeleşmelerde büyüyen, daima yeşil, meyveli, çok dikenli bir palmiyedir. Kökler yüzeyseldir, derin değildir ve tacın hemen altındaki gövdeden yeni kökler çıkar, düğüm noktaları kısa ve kalabalıktır.
Nemli tropikal ova koşullarında yetişirler. Tam güneşten daha iyi performans gösterdiği için kısmi gölge altında yetişir. Salak genellikle iyi drene killi, kumlu ve lateritik topraklar gibi mineral topraklarda yetiştirilir. Salak meyveleri tozlaşma sonrası beş ila yedi ayda olgunlaşır. Ağaç, yıl boyunca meyveler üretir; ancak genellikle Endonezya’da Mayıs ve Aralık civarında en çok meyve elde toplanır. Hasat 5-7 aylıkken gerçekleşir.
Salak meyvesinin yetişebilmesi için nemli bir iklim şartlarının olması gerekir. Bali ve Hindistan bu meyvenin yaygın yetişme yerleri arasında yer almaktadır.
Türkiye’de elma ve portakal tüketimi ne ise Bali için de salak meyvesi o kadar yaygındır.
Türkiye’nin iklim şartları düşünüldüğünde bu meyvenin yetiştirilme olasılığı düşüktür. Çünkü meyveye gereken nemli havanın sağlanması ve özen gösterilmesi zor olabilir. Ancak Türkiye’de birçok büyük markette salak meyvesini bulabilirsiniz.