Vitamin ve ek besin desteğine her kadın hamile kaldığında başlar. Ancak ideal zaman bu değil. Gebelik öncesinde folik asit, demir ve vitaminleri yeterince almazsan hamileliğin sıkıntılı geçebilir. Üstelik zaten vitamin ve ek besin kullanımına hamilelik döneminde dikkat edeceksin, o zaman bir sıfır önde başlamanın hiçbir zararı olmaz. Hadi, hamilelik öncesi hangi vitaminleri ve ek besinleri alman gerektiğinden bahsedelim.
Hamile Olmadan Önce Hangi Vitaminler ve Ek Besinler Alınmalıdır?
Prenatal Vitaminler
Prenatal vitaminleri gebelik süresince kullanacaksın. Ancak bedenini hamileliğe hazırladığın bu süreçte doğum öncesi vitaminleri kullanman yararına olur. Folik asit, kalsiyum ve demir eksikliği yaşamamak için şimdiden vitamin desteğine başlayabilirsin. Böylece ileride daha sağlıklı bir gebelik geçirirsin. Hamilelik döneminde prenatal vitamin desteği alma alışkanlığını da şimdiden kazanırsın.
Folik Asit
Folik asit, bebeğinin sinir sisteminin gelişmesinde önemli rol oynar. Hamilelik öncesinde folik asit eksikliği yaşaman gebelikte ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Önerilen folik asit miktarı günlük 400 mikrogram. Fakat herkesin bünyesi ve sağlık durumu farklı olduğundan doktoruna danıştıktan sonra folik asit haplarını kullanmanı ve folik asit odaklı beslenmeni öneririz.
Folik Asit Nedir? Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur?
D Vitamini
Prenatal vitamin kullandığında D vitamini ihtiyacını yeteri kadar karşılayamazsın. Eğer D vitamini takviyesi almak istemezsen D vitamini açısından zengin gıdaları da tüketebilirsin.
Bu gıdalar:
- Peynir,
- Süt,
- Tereyağı,
- Yağlı balıklar (ton balığı, somon, uskumru),
- İstiridye,
- Balık yağı,
- Yumurta,
- Patates
En Zoru “D Vitamini Eksikliği” Nelerde Bulunur? Belirtiler Nelerdir?
Omega-3 Yağ Asitleri
Prenatal vitaminde omega-3 yağ asidi bulunmuyor. Doktoruna da danışarak omega-3 takviyesine başlayabilirsin. Omega 3 açısından zengin başlıca gıdalar ise şunlar:
- Balık,
- Ceviz,
- Keten tohumu.
- A vitamini
Her şeyin fazlası zarar diyebileceğimiz A vitaminiyle tanış. Beslenme listene A vitamini açısından zengin besinleri eklesen de aşırı tüketmekten uzaklaş. Çünkü fazlası karaciğeri olumsuz etkiliyor.
Aşırıya kaçmadan yemen gereken A vitamini deposu besinler ise şunlar:
Sarı ve turuncu renkteki meyve ve sebzeler,
- Süt,
- Tereyağı,
- Yumurta,
- Peynir,
- Yoğurt.
Omega 3 Nedir? Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?
C Vitamini ve Demir
Hamileliğe hazırlık döneminde birçok kadın demir eksikliği yaşar. Demir eksikliği yaşayarak hamile kalırsan bebeğinin demir talebi senin sağlığını olumsuz etkiler. Hamilelik döneminde olası bir eksikliği önlemek ise seni oldukça zorlar. Çünkü bebeğinin demir ihtiyacıyla da sen ilgileneceğinden işin iki katına çıkmış olur.
Demir ihtiyacını, C vitamini yönünden zengin gıdalarla karşılarsan demir emilimini arttırabilirsin.
Demir oranı yüksek besinler:
- İstiridye,
- Yağsız kırmızı et ya da tavuğun but eti,
- Yumurta,
- Ispanak,
- Pazı,
- Kuru fasulye,
- Kırmızı erik suyu,
- Kuru üzüm.
B Vitamininin Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?
C vitamini oranı yüksek besinler:
- Çilek,
- Kivi,
- Greyfurt,
- Portakal,
- Kavun,
- Taze baharatlar,
- Brokoli,
- Dolmalık biber,
- Yeşil ve kırmızı acı biber,
- Karnabahar.
C Vitamininin Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?
B Vitamini
B vitaminini de bu dönemde tüketmen, bağışıklık fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlar. “Nereden alabilirim bu vitamini?” dersen gelsin o besinler:
- Yeşil yapraklı sebzeler,
- Kuru yemiş,
- Muz,
- Kırmızı et, balık, tavuk, hindi,
- Süt, yumurta, yoğurt.
B Vitamininin Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?
Kaynak: anneysen.com