Ordan BurdanYaşam

Kasımpatı (Krizantem) Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Krizantem dertsiz bir çiçektir. Toprak ayırt etmez. Hemen hemen her ortamda kolayca yaşayabilir. Zahmetsiz bir güzel olan Kasımpatı sonbaharla birlikte güzelliğini sergilemeye başlar.

Kimi zaman cenaze çiçeği olmuş, kimi zaman ölümsüz aşkı anlatmış, kimi zaman platonik sevdaların kahramanı olmuş Kasımpatı. Kimileri büyük ve renkli papatyalar olduğunu düşünse de Kasımpatı kendine has özellikleri bulunan özel bir çiçektir. Kasım ayında birdenbire çıkıveren, bu ani patlamadan ötürü de isminin “Kasımpatı” kaldığı düşünülen bu güzel çiçek, zamanla birtakım mistik kavramların simgesi haline gelmiş.

Bizim ülkemizde böyle bir adet olmasa da birçok ülkede herhangi bir neşeli kutlama, coşku gerektiren durumlarda gönderilmezmiş bu çiçek, zira kendisine ölüm çiçeği ismi verilmiş, ölümü çağrıştırdığı için de yalnızca cenaze, taziye veya anma törenlerinde kullanılırmış. Aslında iyimserliğin çiçeği olsa da hüzün yakıştırılmış ona. Çoğu çiçek kış uykusuna yatıp da dünyaya güzelliğini sergilemezken tüm neşesi ile çiçek açması ile bilhassa kasım ayında doğanların çiçeği olmuş çıkmış.

Kasımpatı (Krizantem) Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Kasımpatı (Krizantem) Çiçeği Özellikleri

Krizantem, bir diğer adı ile Kasımpatı (Chrysanthemum), yaklaşık 30 tür barındıran, papatyagiller familyasına bağlı otsu, yıllık bir bitki türüdür.

  • Kasımpatı yaklaşık 50-150 cm yüksekliğindedir.
  • Büyük çiçek başlarına sahiptir.
  • Kasımpatı çiçeği rengi beyaz, sarı veya pembe olur.
  • Bazı Avrupa ülkelerinde ve Japonya’da ölümü sembolize eden Kasımpatı, ABD’de ve ülkemizde neşeyi, mutluluğu temsil eder.

Kasımpatı (Krizantem) Çiçeği Bakımı

Krizantem dertsiz bir çiçektir. Toprak ayırt etmez. Hemen hemen her ortamda kolayca yaşayabilir. Zahmetsiz bir güzel olan Kasımpatı sonbaharla birlikte güzelliğini sergilemeye başlar.

  • Güneşli veya yarı gölge ortamda tutulursa Kasımpatı daha sağlıklı gelişir.
  • Küçük budamalar ister. Kuruyan, zamanı geçen çiçeklerin kesilmesi gerekir ki bitkini tüm gücünü çiçeklerine verebilsin.
  • Budama isteğinin bir diğer sebebi ise rüzgardır. sonbaharda esen şiddetli rüzgarlar bitkiyi tahrip etmesin diye kısa tutulması önerilir. Ancak yaz aylarında uzamalarında bir sakınca bulunmamaktadır. Budama için önerilen zaman ise mayıs ayı.
  • Saksı ve çiçek yataklarına ekimi yapılabilir.
  • Sık sık su isteyen bir bitkidir.
  • Tohum ekimi ocak ayından mart ayına kadar devam eder. Saksıya dikimi için ise çiçekli dönemi beklemeniz öneriliyor.
  • Çiçeklenme Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleşir.
  • Hızlı ve kolay çimleneceğinden ekstra bir çaba istemez. Çimlenmenin gerçekleşmesi için yapılması gerekenler şöyledir;

Kasımpatı çoğaltma işlemi için tohum kullanabilirsiniz. Nemli çimlendirme torfunun yüzeyine kasımpatı tohumlarını ekilir, hemen hemen 1 cm kalınlıkta elenmiş torf serperek tohumların üzerini kapatılır. Ekilen toprak nemini kaybetsin diye saksının üzeri plastik şeffaf bir jelatinle kaplanır. 18-21 derece arasında sıcaklık sağlanır ve 2 ile 3 hafta arasında çimlenme gözle görülür. Filizler görülmeye başlandıktan sonra daha geniş saksılara alınarak dikilebilir.

Çobançantası Nedir? Faydaları Nelerdir?

Limon Nasıl Yetiştirilir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu